Pokljuka | Johannes Thingnes Bø verpulvert concurrentie op 10 kilometer sprint, Noorse broers samen op podium

Menno Waebeke

Gepubliceerd 06/01/2023 om 15:54 GMT+1

Johannes Thingnes Bø heeft wederom bewezen met afstand de beste sprinter te zijn bij het biatlon. In het Sloveense Pokljuka was de Noor op de 10 kilometer sprint ruim 48 seconden sneller dan zijn broer Tarej. Het podium was volledig afkomstig uit een land, want de Noor Strula Holm Laegreid vervolledigde het podium.

Pokljuka | Bø verpulvert concurrentie in 10 kilometer sprint, Noorse broers samen op podium

Johannes Thingnes Bø was vooraf de grote favoriet in Pokljuka en maakte die rol volledig waar. De 29-jarige biatleet ging pijlsnel van start en zette ondanks een strafronde al vroeg in de wedstrijd een toptijd neer. Bij de finish van Bø moesten nog ruim 60 atleten de eindstreep passeren, maar de overwinning kon eigenlijk al gevierd worden.
Voor het eerst sinds de Olympische Spelen in Beijing stonden er twee Bø's op het podium, want ook Tarjei Bø kende een uitstekende middag in de Sloveense bergen. De vijf jaar oudere broer van Johannes Thingnes bleef foutloos, maar eindigde uiteindelijk wel op ruim 48 seconden als tweede.
De Noorse landgenoot Sturla Holm Laegreid skiede zijn sprint weliswaar sneller dan Tarjei, maar moest een strafronde rijden en eindigde uiteindelijk als derde. Hij doet daarmee wel goede zaken in het wereldbekerklassement.

Wereldbekerklassement

In dat algemene klassement blijft Johannes Thingnes Bø, die alle sprints dit seizoen op zijn naam schreef, met afstand de nummer een. Laegreid volgt met 625 punten op een achterstand van 64 punten van de regerend olympisch kampioen.
De Fransman Emilien Jacquelin werd vrijdag in Slovenie werd vandaag slechts 64e, maar vindt zichzelf nog steeds terug op de derde plaats in de wereldbekerstand. Morgen staat voor de mannen en vrouwen de achtervolging op het programma.