Paris 2024 | Olympisch kampioen Niek Kimmann meldt zich af voor Spelen door ontstoken hartspier

Menno Waebeke

Geupdate 21/06/2024 om 12:45 GMT+2

Niek Kimmann heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat maakte de Nederlandse wielerbond (KNWU) vrijdag bekend. Bij de regerend olympisch kampioen is een ontstoken hartspier ontdekt. Daardoor kan hij zijn titel deze zomer niet verdedigen. Volgens de medische staf is de kans op genezing groot.

Tokyo 2020 | Niek Kimmann wint goud - Video

Na overleg met de medische staf werd het onmogelijk geacht om op verantwoordelijke wijze deel te nemen aan de Olympische Spelen. "Ik heb er al een tijdje last van en heb na het WK een uitgebreid onderzoek ondergaan. Daar is aan het licht gekomen dat mijn hartspier ontstoken is", valt te lezen in een persbericht.
"De artsen achten het niet verantwoord om op dit moment deel te nemen. Ik had mijn titel graag willen verdedigen, maar mijn gezondheid gaat voor. Ik wil mijn vriendin, familie, vrienden, coaches en sponsoren bedanken voor hun support. Ik ga de tijd nemen om dit een plek te geven en aan mijn herstel te werken."
picture

BMX | Niek Kimmann wint de dubbel bij Wereldbeker in Tulsa - voor het eerst in jaren tijd

Gezondheid gaat voor

Wilbert Broekhuizen, technisch directeur van de KNWU, baalt van het nieuws. "Niek is een atleet met een ongekende staat van dienst. Veel mensen keken uit om hem in actie te zien op de Spelen. Maar gezondheid gaat te allen tijde voor, dit is de enige juiste keuze."
Ook Chef de Mission, Pieter van den Hoogenband, heeft gereageerd op de afmelding. "Het is vooral voor Niek verschrikkelijk. Gelukkig is er goede kans op volledig herstel. Als TeamNL zullen we er alles aan doen om hem te ondersteunen. We zullen hem zeker missen."

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie