Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen houdt Lando Norris af in Spanje - viert zevende zege van het seizoen

Matthijs Klerkx

Geupdate 23/06/2024 om 18:14 GMT+2

Het scheelde weinig, maar Max Verstappen haalde opnieuw alles uit zijn RB20 en hield Lando Norris achter zich voor de zege tijdens de Grand Prix van Spanje. In de wedstrijd waar het palmares van de Limburger acht jaar geleden begon te groeien, moest de drievoudig regerend wereldkampioen echter alle zeilen bijzetten om de McLaren achter zich te houden.

Verstappen boekte alweer de 61ste Grand Prix-zege uit zijn loopbaan

Foto: Getty Images

Norris had zich op zaterdag gekwalificeerd op Pole Position op het Circuit de Catalunya, waar Verstappen de laatste twee jaar ongenaakbaar bleek. De Brit peurde er een ronde uit die slechts twee honderdsten sneller was dan die van Verstappen.
Het was echter niet Norris, noch de van P2 startende Verstappen die als eerste door de eerste bocht kwam in Barcelona. George Russell startte vanaf de vierde plaats, achter teamgenoot Lewis Hamilton, maar profiteerde optimaal van Norris die Verstappen ietwat buiten de baan probeerde te drukken.
De Nederlander ging mee in het kielzog van de Brit, die twee weken geleden in Canada van Pole Position begon. Bij het ingaan van de derde ronde maakte Verstappen een briljante en dappere move ten opzichte van de Mercedes-coureur, waardoor hij de leiding overnam.

Tactische strijd Verstappen-Norris

Al snel bleek dat niet Russell, maar de McLaren van Norris het grootste gevaar zou gaan vormen voor de Nederlandse WK-leider. Zoals in vier van de laatste vijf races al het geval was, zouden de twee vrienden de eerste twee plaatsen in de uitslag bezetten.
Daarbij koos McLaren ervoor om Norris telkens langer buiten te laten op dezelde compound dan Verstappen, om de Brit aan het einde een significant versere set zachte banden te geven - in de hoop het gat op de Limburger te dichten.
Dat gebeurde niet, want het verschil bleek op de streep twee seconden. Vijftien tellen later kwam Hamilton als derde over de finish, waarmee de zevenvoudig wereldkampioen zijn eerste podiumplaats van dit seizoen pakte.
In de WK-stand ging Norris over Charles Leclerc heen. De Brit heeft nu 150 punten verzameld, nog altijd 69 minder dan leider Verstappen. De GP van Spanje is de eerste van een triple header: volgende week volgt de Grand Prix van Oostenrijk, een week later die van Groot-Brittannië.

WAAR VOLG JE AL HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie