Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UFC 303 | Spectaculaire knock-out, er staat geen maat op Alex Pereira

Marcel Dorff

Gepubliceerd 30/06/2024 om 07:29 GMT+2

Tijdens het main event keerde licht-zwaargewicht kampioen Alex Pereira terug in de Octagon tegen Jiri Prochazka in een rematch om de titel. Eveneens was er een zeer opvallende wisseling tijdens het co-main event. Lees alle info terug over dit evenement en bekijk video’s van alle finishes.

UFC 303 | Pereira trapt Prochazka spectaculair knock-out

Perfectie

Alex Pereira zette voor de tweede keer zijn licht-zwaargewicht titel op het spel. De Braziliaan vocht een rematch tegen voormalig kampioen Jiri Prochazka. Pereira verdedigde zijn titel in april tegen Jamahal Hill terwijl Prochazka op hetzelfde evenement won van Aleksandar Rakic. Nu stonden beide mannen met slechts twee weken voorbereiding opnieuw tegenover elkaar. Beide mannen waren aan het aftasten in het begin. Bij de eerste echte rake stoot van Pereira deinsde de Tsjech even terug. Prochazka wilde aanvallen, maar moest opletten voor de snelle en harde stoten van de Braziliaan.
Pereira kwam door met een linker en Prochazka wankelde. Prochazka greep de Braziliaan voor een clinch. Hij kreeg Pereira echter niet naar de grond, maar controleerde hem wel tegen de kooi. Met nog veertig seconden te gaan in de eerste ronde kwam Pereira los. Pereira sloeg Prochazka vervolgens neer, maar de tijd was om waardoor Prochazka werd gered door de zoomer. Hij kreeg echter geen kans om te herstellen. Met een keiharde highkick wist hij Prochazka neer te trappen en vervolgens met stoten het gevecht af te maken. Een fantastische prestatie van Pereira.

Ongekend

In het co-main event stond een partij die op het allerlaatste moment werd ingepland. Brian Ortega trok zich ziek terug enkele uren voor aanvang. De UFC wist Dan Ige als vervanger te vinden. Hij nam het op tegen Diego Lopes met slechts 3 á 4 uur voorbereiding. Lopes begon sterk en wist een harde knie op de kin van Ige te plaatsen, maar Ige gaf geen krimp. Ige viel vervolgens aan, maar het was Lopes die goed doorkwam. Ige herstelde en hield afstand. Ige dreigde, maar was zeer oplettend op de explosiviteit van Lopes. Ige nam vervolgens Lopes naar de grond die Ige in een D’Arce Choke wist op te vangen. Ige leek te moeten aftikken, maar kwam op het laatste moment nog eruit. In de tweede ronde was Lopes aan het wachten op de actie van Ige. Ige wist door te komen, maar werd goed terug gecounterd door de Braziliaan.
picture

UFC 303 | Lopes wint attractieve partij van Ige

Ige ging vervolgens voor een hoge trap en werd naar de grond gepakt door Lopes. Lopes pakte de rug van Ige en loerde op de Rear Naked Choke. Ige verdedigde goed, maar kreeg Lopes niet van zijn rug omdat hij ook nog eens de bodylock te pakken had. Lopes eindigde de ronde op de rug van Ige, maar kon hem niet finishen. In de laatste ronde wist Ige dat hij waarschijnlijk een finish nodig had om te winnen. De Amerikaan nam iets meer risico en wist Lopes met een aantal harde stoten te raken. Lopes was niet onder de indruk en kwam zelf ook door. Lopes ging vervolgens voor de takedown met nog twee minuten te gaan. Ige verdedigde, maar had Lopes wel op zijn rug zitten tegen de kooi aan. Ige wist los te komen en kwam in de guard van Lopes. Ige probeerde ground-and-pound te plaatsen, maar werd vastgehouden door Lopes. Ige kwam nog een aantal keren goed door en pakte zodoende de derde ronde. Dit was echter niet voldoende. Lopes won via unanimous decision en dat was terecht.

Taai

Veteraan Anthony Smith wist recent de aanval van het op dat moment ongeslagen Braziliaanse talent Vitor Petrino te neutraliseren. De Amerikaan stond afgelopen nacht tegenover de Georgiër Roman Dolidze. Dolidze kwam voor deze partij een gewichtsklasse omhoog en nam het gevecht met anderhalve week voorbereiding aan. Beide mannen begonnen de partij met een aantal rake lowkicks. Dolidze probeerde afstand te houden terwijl Smith juist probeerde om de afstand te overbruggen. Smith was aanvallender, maar Dolidze leek iets meer te landen. Daarentegen leken de trappen van Smith meer impact te hebben. In de tweede ronde kwam Dolidze hard door en volgde hij Smith op de grond. Smith moest harde stoten incasseren, maar wist te herstellen. Dolidze pakte de rug van Smith met nog drie minuten te gaan.
picture

UFC 303 | Dolidze verslaat Smith in slijtageslag

Dolidze vocht om zijn positie te verbeteren, maar Smith bleef de arm van Dolidze vasthouden. Dolidze bleef doorgaan met ground-and-pound maar raakte ook steeds vermoeider. Met nog twintig seconden te gaan in de tweede ronde stond Smith eindelijk op. Echter gebeurde er niets meer en won Dolidze duidelijk de ronde. In de derde en laatste ronde deden beide mannen hetzelfde als in de eerste ronde. Over en weer werden stoten en trappen uitgedeeld. Dolidze kwam goed door, maar ook Smith wist Dolidze een aantal malen goed te raken. Beide mannen die een korte voorbereiding hadden waren duidelijk vermoeid met nog anderhalve minuut te gaan. Veel gebeurde er echter niet meer. Dolidze won via unanimous decision en dat was over het geheel gezien terecht.

Diepe snede

Mayra Bueno Silva ging met revanchegevoelens de partij in tegen Macy Chiasson. De Braziliaanse verloor in januari de kans op het winnen van de titel en moest zich nu zien te revancheren. Chiasson won haar meest recente partij en kon bij winst op Bueno Silva zich aansluiten bij de top van de divisie. Bueno Silva pakte gelijk de clinch en landde een harde elleboog. Chiasson probeerde aan te vallen en Bueno Silva keek de kat iets meer uit de boom. Bueno Silva wist een goede stoot te landen en beide vrouwen vochten voor de clinch. De Braziliaanse leek beter door te komen en leek Chiasson ook te controleren in de clinch.
picture

UFC 303 | Bueno Silva mag niet verder na keiharde elleboog Chiasson

Bueno Silva kwam door met knieën naar het lichaam, maar ook Chiasson liet zich niet onbetuigd met een hele goede combinatie aan stoten. De stoten van Bueno Silva leken echter net iets harder aan te komen. Beide vrouwen waren erg aan elkaar gewaagd. In de tweede ronde nam Chiasson de Braziliaanse direct naar de grond en wist haar met de elleboog open te halen. Bueno Silva staat er echter om bekend heel gevaarlijk te zijn op haar rug. Bueno Silva ging voor de Armbar, maar Chiasson verdedigde goed. Chiasson liet Bueno Silva vervolgens opstaan die behoorlijk was aan het bloeden. De scheidsrechter haalde de dokter in de Octagon die aangaf dat de wond veel te diep was. De Braziliaanse mocht niet verder waardoor Chiasson won via TKO.  

Close

De opener van de main card was en Europees onderonsje waar door MMA fans reikhalzend naar werd uitgekeken. De ongeslagen Ier Ian Machado Garry nam het op tegen de immer spectaculaire Michael Page. Beide mannen namen het tegen elkaar op in de weltergewicht divisie. Garry wist na een minuut een hoge trap van Page te vangen en hem naar de grond te brengen. Garry worstelde voor positie en Page probeerde op te staan. Garry wist de rug van Page te pakken en ging voor de Rear Naked Choke. Page verdedigde, maar bleef met Garry op zijn rug zitten en ook nog eens de bodylock om zijn middel. Garry kon echter niet finishen waardoor Page de tweede ronde haalde. In de tweede ronde kwam Page goed door met een stoot waarop Garry licht wankelde.
picture

UFC 303 | Machado Garry gebruikt superieur grondspel tegen Page

Garry probeerde afstand te houden en Page daagde Garry uit. Page ging er vervolgens wild in en werd door Garry tegen de kooi aan geclincht. Garry ging vervolgens voor een beenklem. Page kwam eruit en beide stonden weer op. Page probeerde vervolgens een vliegende knie, maar die kwam er niet door. In de laatste ronde lag de winst voor beide mannen nog voor het grijpen. Garry ging opnieuw voor een takedown, maar kwam door de druk van Page onderop. Page bleef in de guard van Garry, maar deed niet veel. Met nog tweeënhalve minuut gingen beide mannen weer staan. Garry maakte vervolgens gebruik van een overstrekking van Page en pakte opnieuw zijn rug. Garry zocht opnieuw naar de Rear Naked Choke. Page wist het te neutraliseren waarna het gevecht naar de juryleden ging. Garry won via unanimous decision.

Revanche

De prelims werden afgesloten met een partij tussen Joe Pyfer en Marc-André Barriault. Pyfer verloor eerder dit jaar zijn eerste main event partij tegen Jack Hermansson en ging op zoek naar eerherstel. Barriault kon met een overwinning op Pyfer aansluiting vinden bij de top 15 van het middengewicht.
picture

UFC 303 | Pyfer snoert critici de mond met spectaculaire knock-out

Zoals altijd begon Pyfer fel en agressief aan de partij. Barriault probeerde afstand te houden en met lowkicks zijn punten te maken. Pyfer kwam goed door na iets meer dan een minuut en sloeg Barriault zwaar knock-out. Een fantastische overwinning van Pyfer. En dat wilde hij ook weten!!

Goede partij

In een clash van “hoe is het mogelijk dat deze twee niet eerder tegen elkaar vochten” troffen veteranen Cub Swanson en Andre Fili elkaar in de Octagon. Beide vechters zijn zeer populair bij de fans en draaien al jaren mee in het vedergewicht. Swanson begon agressief en ging er vol voor. Fili bleef meer op afstand, maar leek wel goede stoten te landen waar Swanson veel last van had. Beide mannen hadden veel respect voor elkaar en waren beducht voor elkaars technieken. In de tweede ronde probeerde Fili meer te worstelen tegen de kooi aan met Swanson. Swanson accepteerde de positie niet en draaide het om. Fili begon steeds meer achteruit te lopen en Swanson kwam goed door. Op het moment dat Swanson de overhand leek te hebben wist Fili hem hard te raken.
picture

UFC 303 | Fili verslaat Swanson via split decision

Swanson wankelde, maar herstelde snel. Fili eindigde de tweede ronde met een goede elleboog. Bij het ingaan van de derde ronde lag de winst voor beide mannen nog voor het grijpen. Swanson leek staand de frissere van de twee. Fili zag dit en clinchte zijn landgenoot tegen de kooi aan. Swanson kwam los en ging er vol voor. Fili probeerde afstand te houden en niet met Swanson de slagenwisseling aan te gaan. Swanson bleef jagen terwijl Fili probeerde de stoten te ontwijken. Met nog een minuut te gaan kwam Swanson hard door met een stoot en probeerde Fili hem weer tegen de kooi aan te zetten. Beide mannen waren inmiddels behoorlijk moe na ruim veertien minuten actie. Swanson ging nog voor de finish, maar die kwam er niet meer. Na vijftien minuten won Fili via split decision.

Tien op rij

Na een pijnlijk verlies eerder dit jaar voor eigen publiek maakte Charles Jourdain zijn opwachting tijdens UFC 303. De Frans-Canadees nam het op tegen Jean Silva die met een snelle debuut overwinning in de UFC tot dusver hoge ogen had gegooid. Silva was een dag voorafgaand aan de partij te zwaar tijdens de weging waardoor hij 20% van zijn gage moest afstaan aan Jourdain. Beide mannen gingen volle bak erin met hun striking.
picture

UFC 303 | Silva pakt knock-out overwinning tegen Jourdain

Jourdain probeerde meer gecalculeerd te vechten, maar liet zich in de slagenwisseling meelokken met Silva. Silva raakte Jourdain hard en wist hem neer te slaan en daarmee waarschijnlijk de eerste ronde te pakken. Silva wist vervolgens in de tweede ronde een harde uppercut te landen en Jourdain via knock-out te stoppen. De allereerste keer dat Jourdain knock-out ging.  

Spektakel

Toptalent Payton Talbott was ook van de partij in Las Vegas. De attractieve Amerikaan die zijn eerste twee UFC gevechten op spectaculaire wijze wist te winnen nam het op tegen de Fransman Yanis Ghemmouri. Ghemmouri verloor zijn debuut vorig jaar in Parijs en ging op zoek naar zijn eerste overwinning in de UFC.
picture

UFC 303 | Talbott maakt favorietenrol helemaal waar

Het gevecht duurde slechts negentien seconden. Met een rake stoot wist Talbott de Fransman knockdown te slaan. Vervolgens kwamen er nog een paar rake klappen overheen voordat de scheidsrechter ingrijpt. Wederom een statement van de jonge Amerikaan die ongekende mogelijkheden lijkt te hebben in de UFC.

Compleet gedomineerd

Inmiddels 38 jaar oud maar nog altijd zeer actief in de UFC. Michelle Waterson-Gomez verloor haar laatste vier partijen en moest winnen om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in het strogewicht. Zij nam het op tegen de negen jaar jongere Gillian Robertson. Robertson won drie van haar laatste vier partijen en kon bij winst de ranking van Waterson-Gomez overnemen. Robertson ging voor de takedown. De Canadese staat bekend om haar sterk grondspel en probeerde Waterson-Gomez te controleren en naar een submission toe te werken. Robertson pakte vervolgens de crucifix positie en vervolgens de mount positie. Robertson ging voor ground-and-pound en Waterson moest zien te overleven. Robertson zag vervolgens de ruimte voor een Armbar en ging voor de submission. Waterson-Gomez verdedigde en overleefde maar net de eerste ronde.
Robertson ging in de tweede ronde verder waarmee ze de eerste ronde was gestopt. De Canadese pakte opnieuw de dominante positie op de grond. Waterson-Gomez kwam niet weg en moest continu verdedigen. Robertson bleef bovenop werken met stoten en probeerde haar positie te verbeteren. Robertson ging opnieuw aan het einde van de tweede ronde voor een Armbar, maar had net niet genoeg tijd om te finishen. In de derde en laatste ronde wist Waterson-Gomez dat ze een finish nodig had. Robertson wist haar echter opnieuw naar de grond te brengen. Waterson-Gomez was als een vis op het droge en kon niets klaarspelen op de grond. Robertson domineerde ook in de derde ronde en won de partij met overmacht via unanimous decision. Waterson-Gomez kondigde na afloop haar pensioen aan.
picture

UFC 303 | Michelle Waterson-Gomez gaat met pensioen

Weinig spektakel

In zijn 42ste gevecht voor de UFC vocht Andrei Arlovski eindelijk weer eens voor een uitverkochte arena. De voormalig zwaargewicht kampioen nam het op tegen de Slowaak Martin Buday. Buday verloor zijn meest recente partij eind vorig jaar en moest winnen om aansluiting te houden met de top 15 van de divisie. Beide mannen keken de kat uit de boom. Buday was de meer dreigende vechter en drukte Arlovski tegen de kooi aan. Arlovski wist de Slowaak om te draaien, maar kwam opnieuw in dezelfde positie terecht. Behoudens Buday die Arlovski tegen de kooi aandrukte gebeurde er niet veel in de eerste ronde. In de tweede ronde meer van hetzelfde als in de eerste ronde.
Buday die Arlovski tegen de kooi aandrukte en Arlovski die probeerde weg te komen. Halverwege de tweede ronde werden er eindelijk een aantal stoten over en weer uitgedeeld, maar kwamen beide mannen weer terug in hun geliefde positie waar ditmaal Arlovski het voortouw nam. Bij het ingaan van de derde en laatste ronde lag alles open. Beide mannen gingen opnieuw stuivertje wisselen met positie tegen de kooi aan. Zowel Arlovski als Buday waren inmiddels behoorlijk moe. Arlovski leek wel de iets frissere van de twee en was in de derde ronde ook degene die het meeste naar voren vocht. Uiteindelijk won Buday via split decision in een partij die je zelfs tijdens een koude winteravond voor de open haard niet opnieuw wil zien.

Sterk debuut

De pas 22-jarige Japanner Rei Tsuruya wist het vlieggewicht toernooi van de Road to UFC Japan te winnen. Tsuruya maakte afgelopen nacht zijn UFC-debuut. Hij nam het op tegen de Mexicaanse-Amerikaan Carlos Hernandez. Hernandez won twee van zijn vier UFC partijen en moest winnen van Tsuruya om zeker te zijn van een langer UFC verblijf. Tsuruya initieerde het grondgevecht, maar werd overgenomen door Hernandez. Tsuruya die bekend staat om zijn creativiteit switchte gelijk van een Kimura naar een Kneebar. Hernandez kwam eruit waarna beide mannen weer staand verder vochten. Hernandez zette druk terwijl Tsuruya afstand bewaarde en loerde op de takedown. De Japanner wist met een geweldige worp Hernandez met nog anderhalve minuut te gaan in de eerste ronde naar de grond te krijgen. Tsuruya ging voor een Twister submission, maar Hernandez herkende de techniek en kwam eruit vlak voor het einde van de eerste ronde. In de tweede ronde ging de Japanner opnieuw naar de grond met Hernandez.
Hernandez kwam in een crucifix positie terecht, maar wist er opnieuw uit te komen. Tsuruya zat opnieuw in de positie om een Twister uit te voeren. Ditmaal leek de Japanner de positie te hebben, maar wist Hernandez op het laatste moment zijn been vrij te krijgen en eruit te komen. Tsuruya eindigde de ronde met een aantal harde ellebogen. Hernandez wist dat hij moest finishen in de derde ronde om de winst nog te pakken. De Japanner maakte aan het begin van de derde ronde een fout waardoor Hernandez bovenop hem kwam. Hernandez probeerde positie te houden terwijl Tsuruya zich vastklampte aan Hernandez. Beide mannen stonden uiteindelijk op. Hernandez probeerde het gevecht opnieuw naar de grond te halen, maar moest met nog een minuut op de klok finishen om nog te kunnen winnen. Dit lukte niet. Tsuruya won de eerste twee rondes en daarmee de partij via unanimous decision.

Lok Dog

De avond in Las Vegas werd geopend met een op papier spectaculair gevecht in het bantamgewicht. Ricky Simón was door zijn twee meest recente verliespartijen buiten de rankings gevallen. De Amerikaan ging op zoek naar een overwinning tegen spektakelvechter Vinicius ‘Lok Dog’ Oliveira. Oliveira had eerder dit jaar een ongekend debuut met een Flying Knee knock-out overwinning op Benardo Sopaj. Oliveira nam het voortouw en was de aanvallende vechter. De Braziliaan probeerde met stoten en trappen door te komen, maar deze kwamen allemaal op de verdediging van de Amerikaan. Simón probeerde de afstand te meten en haalde Oliveira naar de grond die meteen wist op te staan. Oliveira was de aanvallende partij terwijl Simón vooral verdedigde. De Braziliaan leek hierdoor in de eerste ronde optisch beter. Simón had in de tweede ronde meer urgentie om Oliveira naar de grond te halen.
Hij wist de Braziliaan tweemaal in de eerste twee minuten neer te halen, maar wist hem daar niet te houden. Oliveira leek staand beter, maar bleef zijn handen laag houden waardoor de stoten van Simón ook regelmatig doorkwamen. De Braziliaan landde echter veel meer stoten dan Simón. Vlak voor het einde van de tweede ronde wist Simón een trap van de Braziliaan te blokkeren die vervolgens last had van zijn voet. In de derde ronde kwam Oliveira ondanks dat hij last had van zijn been naar voren. Simón had moeite met de striking van Oliveira en leek hem opnieuw naar de grond te brengen. Oliveira stopte knap de takedown waardoor beide mannen staand bleven. Oliveira wist vervolgens Simón nog een aantal keren goed te raken, maar finishte niet. De Braziliaan won de partij via unanimous decision.
Bekijk hier alle uitslagen.

Waar kijk je UFC Denver?

Volgende week heeft de UFC een weekje rust. Op 13 juli is de organisatie terug in de Ball Arena te Denver, Colorado. In het main event neemt ex-kampioene Rose Namajunas het op tegen Tracy Cortez in het vlieggewicht.
picture

UFC Denver Main Card

Foto: Getty Images

Voor dit evenement is geen preview show. De uitzending van de prelims begint op zondagochtend 14 juli om 02:00 uur op HBO Max. Om 04:00 uur is het tijd voor de main card met vakkundig commentaar van Sander Schrik en Marloes Coenen eveneens te zien op HBO Max.

inComplete Card UFC Denver

Main Card
  • Rose Namajunas vs. Tracy Cortez
  • Santiago Ponzinibbio vs. Muslim Salikhov
  • Drew Dober vs. TBA
  • Gabriel Bonfim vs. Ange Loosa
  • Julian Erosa vs. Christian Rodriguez
  • Abdul Razak Alhassan vs. Cody Brundage
Preliminary Card
  • Viviane Araújo vs. Jasmine Jasudavicius
  • Nazim Sadykhov vs. TBA
  • Luana Santos vs. Mariya Agapova
  • Josh Fremd vs. Andre Petroski

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie