Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Snooker | Waarom deze editie van de German Masters nu al anders is dan die van vorig jaar

Maurits ten Kate

Geupdate 01/02/2023 om 11:38 GMT+1

Het snookercircus trekt deze week naar het Tempodrom in de Duitse hoofdstad Berlijn voor de German Masters. Het toernooi is doorgaans erg geliefd bij de spelers, voral vanwege de omvang van het Tempodrome, waar 3500 toeschouwers gehuisvest kunnen worden. Maar dat de German Masters nu al anders zijn dan de vorige editie is een zekerheid.

Zhao Xintong en Yan Bingtao voorafgaand aan de finale van de German Masters.

Foto: Imago

En dat komt vooral door het matchfixingschandaal dat de sport nog steeds in zijn greep houdt. De winnaar van vorig jaar, Zhao Xintong, en de runner-up van vorig jaar, Yan Bingtao, zijn allebei voor onbepaalde tijd geschorst door de bond en zijn dus niet van de partij.
In totaal zijn er nu tien Chinese spelers geschorst. Het hele schandaal begon met voormalig English Open-winnaar Liang Wenbo, en daarop volgden negen andere landgenoten van Wenbo, waaronder dus Masters-winnaar Bingtao en UK-winnaar Xintong.
Xinting en Bingtao worden gezien als de twee grootste Chinese talenten, en gezien hun staat van dienst - beide spelers wonnen naast een major ook al meerdere rankingtitels - kunnen ze gezien worden als wereldtoppers. Bovendien staan de twee in de top-16 van de wereld.
picture

German Masters | Xintong whitewasht landgenoot Bingtao en wint tweede rankingtitel

Favorieten

Maar het peloton stopt voor niemand, en zeker niet voor spelers die beschuldigt worden van het fixen van wedstrijden. Het deelnemersveld is goed gevuld in Berlijn, maar een aantal toppers zijn er deze week helaas niet bij.
Mark Selby en Judd Trump bijvoorbeeld. En dat is niet omdat de heren een weekje rust nemen van het moordende schema, maar omdat de twee tijdens de kwalificaties voor het toernooi in november eruit vlogen.
En dat betekent dat er kansen liggen voor anderen. Neil Robertson, nu de hoogstgeplaatste speler, zal in Berlijn weer de vorm proberen te vinden die hij op dit moment een beetje kwijt lijkt te zijn. Andere kapers op de kust zijn Jack Lisowski, Kyren Wilson en de Belg Luca Brecel.
Ook Jimmy White is in Duitsland van de partij. 'The Whirlwind', zoals zijn bijnaam luidt, won in november zijn twee kwalificatiewedstrijden en mag het in de eerste ronde opnemen tegen Peng Yisong, die Trump verlsoeg in de kwalificaties.

WAAR KIJK JE?

Het weer wordt slechter, de dagen korter... dit is een mooi moment om het vizier weer te richten op snooker! Bij Eurosport en discovery+ zit je goed voor al het moois op het groene laken!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie