Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | “Beste wat snooker kon overkomen” - commentator Bjorn Haneveer over wereldtitel Brecel

Matthijs Klerkx

Geupdate 02/05/2023 om 14:45 GMT+2

Luca Brecel werd op fantastische wijze wereldkampioen snooker 2023. Bjorn Haneveer gaf commentaar bij de legendarische beelden: een Century Break van 112 deed het werk voor de 28-jarige Belg om zijn eerste wereldtitel binnen te halen. Hoe kijkt Haneveer terug op een avondje geschiedenis in The Crucible, wat maakt Brecel zo uniek en wat gaat hij in de toekomst nog allemaal klaarspelen?

WK snooker | 17 dagen lang sensatie in The Crucible - bekijk hoogtepunten van WK met winst Brecel

België is in de ban van Luca Brecel, en terecht. De 28-jarige speler woonachtig in Maasmechelen werd wereldkampioen snooker op een weergaloze wijze. Nog nooit won hij een wedstrijd in The Crucible Theatre, tot dit jaar. Meteen won de Belg maar iedere wedstrijd die er op dit WK voor hem te spelen was.
Commentator Bjorn Haneveer mocht maandagavond op Eurosport de legendarische beelden van de 112-break die Brecel de wereldtitel opleverde voorzien van teksten die nooit meer vergeten zullen worden. “Het waren echt een fantastische laatste drie weken”, blikt hij terug op het WK Snooker 2023.
Wanneer Haneveer zelf begon te voelen dat er iets speciaals aan de hand was? “Eigenlijk ging dat vrij snel. Bij Luca is het ieder toernooi hetzelfde: als hij de eerste ronde wint, is hij kanshebber. Luca speelt zo’n open snooker dat het gevaarlijk is in de openingsronden van een toernooi. Maar als het klikt, dan is ‘the sky the limit’. En dat is nu wel gebleken.”
Haneveer kent Brecel al van kleins af aan. “We hebben veel samen gespeeld toen ik nog op de tour zat. Luca was toen nog erg jong. Hij kreeg vaak het commentaar dat hij te open speelde, teveel unforced errors maakte. Maar als Luca zijn beste spel boven haalt en het een aantal frames volhoudt, wordt het legendarisch.”
picture

WK snooker | Brecel maakt het in stijl af - bekijk volledig frame waarin Belg wereldkampioen wordt

Geboeid van begin tot einde

In de eerste ronde nam Brecel het op tegen Ricky Walden. De Belg had nog nooit een wedstrijd gewonnen in The Crucible en kwam met 9-6 voor, waarna de Brit de aanval opende en gelijk maakte. Een decider bepaalde wie er doorging. “Het hing van één bal af of Luca er meteen uit vloog, maar die potte hij”, herinnert Haneveer zich.
Wat volgde was een tweede rondepartij tegen drievoudig wereldkampioen Mark Williams. “Daar leek hij op winst af te cruisen, maar kwam de Williams die we kennen opzetten met prachtige breaks. Ook dat weerde Luca af met twee briljante breaks van zichzelf.”
In de kwartfinale werd het feest compleet met winst op Ronnie O’Sullivan. “Ronnies spel was niet op punt”, analyseert Haneveer. “Maar daar mogen we niet teveel op focussen. Luca deed daar heel veel dingen goed. In de eerste sessie was hij té nonchalant en in de laatste sessie pakte hij het fantastisch op. Het is de kunst om het dan af te maken, die gave heeft Brecel.”
Dan kwam de legendarische comeback in de halve finale. Nog nooit wist een speler op het WK terug te komen van een achterstand van negen frames. “Dat was waanzinnig. Luca heeft veel frames nodig gehad om de titel binnen te halen. Hij heeft geboeid van begin tot einde, elke partij was er drama. Iedereen heeft ervan gesmuld. Niet alleen wij van de Lage Landen, maar gewoon iedere snookerfan.”
picture

WK snooker | Magnifieke Brecel begint met voorsprong aan slotsessie - marge van vijf frames op Selby

Onbevangenheid

Op de moeilijke momenten haalde Brecel vaak zijn beste spel naar boven. Wat maakt hem nou zo speciaal? Haneveer stipt één belangrijke karaktereigenschap aan. “Het is zijn onbevangenheid. Hij speelt als een 16-jarige die op de tour komt en denkt: ‘Ik ga iedere bal potten, klaar.’ Later in je carrière ga je nadenken, besef krijgen en volwassen worden.”
De jeugd gaat er dan uit, behalve bij Brecel, zo stelt Haneveer. “En ik denk niet dat het ooit zal veranderen.” Het is die onbevangenheid die uiteindelijk ook het verschil maakte in de finale.
Haneveer zat als commentator natuurlijk in de beste positie om dat te aanschouwen. “Het was subliem tot aan 16-10. Toen kreeg Luca het moeilijk, switchte het momentum naar Selby en werd Luca paniekerig. Je zag dat hij teveel voor moeilijke long pots ging en te snel omhoog kwam bij het aanleggen voor een stoot. Dat was de druk.”
Juist de onbevangenheid hielp Brecel op dat moment. “En een foutje van Selby. Als die daar 16-16 maakt, weet ik niet wat er in The Crucible was gebeurd. Maar Luca heeft het niet gekregen; hij is het gaan halen. Brecel speelde heel volwassen in dat voorlaatste frame.” De rest is geschiedenis.
picture

WK Snooker | Luca Brecel neemt bovenhand van Mark Selby met meerdere toverballen

Cue ball control

Brecel is nu de eerste wereldkampioen van het Europese vasteland. Eigenlijk kan er niets beter op dit moment, of toch wel? “De ‘cue ball control’ (het spel met de witte bal, red.) is nog iets te vaak niet op punt, waardoor Luca midden in een break minder goed uit komt. Hij zet dat dan vaak prachtig recht, maar dat lukt niet ieder toernooi. Daar moet Luca een beetje vrede mee hebben”, wikt en weegt Haneveer.
Al denkt de 46-jarige commentator niet dat Brecel zijn speelstijl moet gaan aanpassen. “Als hij meer berekend gaat spelen, gaat zijn flair weg. Ik weet niet of dat dan betere resultaten oplevert, ik ben geneigd te denken van niet.”
Moet hij soms meer geduld aanbrengen in zijn safetyspel? “Nee, juist het aanvallend spelen tijdens de safetyduels is zijn manier van druk afhouden. Kijk naar een Mark Allen: die speelde altijd heel aanvallend, speelt nu veel verdedigender en zet zichzelf daarmee te vaak onder druk. Allen won dit seizoen nog veel, maar op de lange termijn? Ik weet het niet.”
picture

WK snooker | “Brecel doet me denken aan Van Gerwen, hij doet het anders” - O’Sullivan vol lof

Booming België

De wereldtitel van Brecel was natuurlijk groot nieuws in België. Haneveer geniet er met volle teugen van. “Het is een historisch moment. In de snookergeschiedenis, in de sportgeschiedenis. Het is echt fantastisch. Na een groei van de sport in België en Nederland aan het einde van de vorige eeuw ging het de laatste jaren wat achteruit. Hopelijk komt het nu allemaal weer terug.”
Wel stelt de commentator dat er één groot probleem is. “Je hebt grote ruimtes nodig om tafels kwijt te kunnen. De huidige huizen- en grondprijzen maken het duur om zalen met snookertafels te vullen. Er zijn moeilijke tijden geweest met de coronapandemie, ik ben ervan overtuigd dat er nu weer een opleving komt in onze snookerwereld.”
Ook voor de internationale snookerwereld is de titel van Brecel een goede zaak, zegt Haneveer. “Ik zei het voor de halve finale al: ‘Wie er ook wint, laat het alsjeblieft Brecel of Si zijn.’ Alle respect voor Selby en Allen, maar commercieel gezien was een Belg of Chinees veel interessanter. Er kan nu een nieuwe markt open gaan. Voor de snookerwereld was dit het beste dat er kon gebeuren.”
picture

WK Snooker | Brecel bedankt fans in België voor steun - "Het is een ongelofelijke rit geweest"

Kerstcadeau

Dus gaat de focus op het nieuwe seizoen, na eerst een zomerstop van bijna twee maanden. “Jammer hoor, het mag van mij nog wel even doorgaan”, lacht Haneveer. Brecel is op de geschoonde ranglijst de nieuwe nummer twee van de wereld, met nog 9.500 Britse ponden achterstand op nummer één Ronnie O’Sullivan.
Onder één voorwaarde ziet Haneveer zijn landgenoot snel de nummer één van de wereld worden. “Als Luca een beetje normaal doet, gaat hij er vlot overheen”, is hij stellig. Mark Allen staat derde op de ranglijst, hij heeft 16.000 pond minder op de tabellen staan dan de 28-jarige Belg.
Toch is Haneveer ook van Allen niet erg bang. “Die heeft iets meer te verdedigen dan Luca. Ronnie O’Sullivan gaat dit jaar nog van zijn troon af komen, ik denk dat Brecel voor Kerstmis de nieuwe nummer één van de wereld is.”
picture

WK Snooker | "Het is gewoon geweldig" - Brecel geeft reactie na winst in WK-finale

Waar kijk je?

Het WK is voorbij, dat betekent in de wereld van het snooker een zomerstop! Vanaf augustus kijk jij gewoon weer iedere snookerbal via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie