Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Eerste zege, comebacks, dominantie - 5 momenten die Luca Brecel wereldkampioen maakten

Matthijs Klerkx

Geupdate 02/05/2023 om 09:39 GMT+2

Luca Brecel werd op maandagavond de wereldkampioen snooker van het jaar 2023. In de finale versloeg de 28-jarige Belg viervoudig wereldkampioen Mark Selby. Welke momenten waren nou het belangrijkst voor ‘The Belgian Bullet’ op weg naar zijn eerste wereldtitel? Wij zetten ze op een rijtje.

WK snooker | Brecel maakt het tegen Selby nog spannend, maar is wereldkampioen na zinderende finale!

1. Eindelijk van de nul af

Voorafgaand aan dit wereldkampioenschap had Luca Brecel nog nooit een wedstrijd gewonnen in The Crucible Theatre. “The Crucible kan je maken of breken als speler en voor Luca wordt het snel tijd om die eerste zege in de wacht te slepen, hij mag nog niet verder kijken dan de eerste ronde”, luidde het verdict van Rudy Bauwens, een van onze drie snookercommentatoren tijdens dit WK.
De eerste ronde leek uit te draaien op een ideaal scenario voor de 28-jarige speler die in Maasmechelen woont. Na de eerste sessie leidde hij met 6-3, om vervolgens bij 8-5 en 9-6 ook de marge van drie frames te hebben. Zou Brecel dan eindelijk eens winnen in The Crucible?
Het werd nog spannend, want Ricky Walden kwam met bij vlagen foutloos aanvallend spel terug tot 9-9. En toen kwamen de stalen ballen van Brecel voor het eerst op dit wereldkampioenschap tevoorschijn. Een 84-break zorgde ervoor dat hij zijn eerste WK-wedstrijd ooit won, wat leidde tot ontlading.
picture

WK Snooker | Brecel weerstaat comeback Walden en wint eerste wedstrijd ooit in Sheffield

2. Huzarenstukje tegen drievoudig wereldkampioen

Wat volgde was een tweede ronde tegen Mark Williams. De Welshman was al drie keer in het verleden met de titel uit The Crucible gestapt, voor de laatste keer vijf jaar terug na een fabuleuze finale met een andere snookerlegende John Higgins. “Als de tweede ronde tegen Williams het eindstation wordt, zal Luca niet klagen”, waren vooraf de woorden van Rudy Bauwens.
In de eerste van drie (eventueel) te spelen sessies ging het gelijk op, met een 4-4 stand werd de eerste dag afgerond. In de tweede sessie leek het aanvankelijk de kant van Williams op te vallen, maar toonde Brecel karakter en zo ging hij met een 9-7 voorsprong de avondsessie in.
9-7 werd meteen 10-7 en bij 11-8 leek een sensationele zege in de maak voor Brecel. ‘The Welsh Potting Machine’ stond echter op en liet zijn klasse zien, om terug te komen tot elf frames voor beide spelers. Een 84-break zorgde voor de voorsprong van de Belg, waarna Williams in het 24ste frame twee long pots miste. Brecel sloeg toe en maakte korte metten met de Welshman.
picture

WK snooker | Luca Brecel haalt stunt uit! Belg verslaat Williams en staat in kwartfinale

3. De beste aller tijden

In de kwartfinale volgde dus geen treffen tussen twee spelers van ‘The Class of ‘92’, maar een wedstrijd tussen misschien wel de twee meest pure talenten van heel de snookertour: Luca Brecel, de 28-jarige speelbal tegen Ronnie O’Sullivan. Zevenvoudig wereldkampioen, 39 ranking-titels, gepokt en gemazeld, alles gedaan wat er in de snookerwereld te doen is.
O’Sullivan ging enorm slordig van start, terwijl Brecel bij de pinken was. In het vierde frame ging het echter mis en vanaf dat moment liep de Belg achter de feiten aan. Hoewel ‘The Rocket’ absoluut niet foutloos was, bleef zijn 28-jarige tegenstander hem maar kansen geven met bij tijd en wijle roekeloos spel.
O’Sullivan leidde na de eerste sessie met 6-2 en zag Brecel in de tweede sessie tot twee keer toe twee frames op rij pakken, om vervolgens de volgende twee weer cadeau te doen. Met een 10-6 voorsprong ging de Brit naar de slotsessie, waar iedereen verwachtte dat het een koud kunstje zou zijn voor de zevenvoudig wereldkampioen.
Die nam zijn matige niveau van de eerste twee sessies opnieuw mee en deze keer kende Brecel geen genade: iedere kans die voor zijn neus kwam, poetste ‘The Belgian Bullet’ weg en keer op keer veegde hij de tafel leeg. Zeven frames op rij zorgden voor een 13-10 overwinning en O’Sullivan was naderhand lyrisch: “Ik heb hem gezegd dat ik hoop dat hij de finale wint”, waren zijn woorden.
picture

WK snooker | Brecel zorgt voor enorme stunt door O’Sullivan uit te schakelen - Belg bij laatste vier

4. Grootste comeback ooit

O’Sullivan ging er eigenlijk al vanuit dat Brecel de finale zou halen. Daar dacht een nieuwe, 20-jarige Chinese snookersensatie anders over. Si Jiahui had in de eerste ronde Shaun Murphy verslagen in een thriller, vervolgens komaf gemaakt met Robert Milkins en in de kwartfinale Anthony McGill aan de zegekar gebonden in opnieuw een decider.
En Si ging als een komeet van start. Century Breaks bij de vleet, aanvallend spel, foutloze reeksen, alle ballen gingen in het midden van de pockets. Binnen no time had hij een voorsprong van 14-5 te pakken en leek een finaleplaats een utopie voor Brecel. In het twintigste frame miste de Chinees een kans en dat was het sein voor de Belg om nog eens zijn beste snooker boven te halen.
Binnen een mum van tijd won Brecel vijf frames achter elkaar en zo gingen de twee met een 14-10 voorsprong voor Si naar de slotsessie. Kon het dan toch nog? Nog nooit in de geschiedenis van het wereldkampioenschap had een speler namelijk een achterstand van negen frames omgedraaid.
De slotsessie begon bibberend en bevend voor Si. Brecel? Andermaal zonder zenuwen en helemaal in zijn element. Zodanig zelfs dat een achterstand werd weggewerkt en even later de voorsprong van 16-14 op het bord stond voor de Belg. Si weerde zich nog even met een goede break voor 16-15, maar Brecel zorgde in een zenuwslopend laatste frame voor snookergeschiedenis.
Niet alleen werd hij dus de eerste speler ooit die een achterstand van negen frames wegwerkte in The Crucible, ook was hij de eerste Europeaan van het vasteland die het wist te schoppen tot de WK-finale.
picture

WK Snooker | Luca Brecel bekroont magnifieke comeback met historische finaleplaats

5. Pure dominantie tegen beste match player ooit

De finale dus. Tegen Mark Selby, die daags voor de finale nachtwerk had gemaakt van zijn halve finale tegen Mark Allen. ‘The Jester from Leicester’ stond met 16-10 voor, maar gooide de wedstrijd pas bij 16-15 in het slot. Om twee uur ’s nachts Nederlandse tijd was het zover, twaalf uur later stond de eerste sessie van de finale al voor de deur.
Die tussenperiode bleek te kort voor Selby. Brecel vloog uit de startblokken in tegenstelling tot zijn wedstrijden tegen O’Sullivan en Si. De Belg knoopte de ene na de andere prachtige break aan elkaar en leek met 4-0 richting de mid session interval te gaan. Een slordigheid gaf Selby nog de kans er 3-1 van te maken.
Aan het einde van de eerste sessie stond het 6-2 voor Brecel, die de hoop had dat zijn tegenstander ook in de avondsessie niet geweldig zou zijn. Selby had echter al vaker dit appeltje geschild, ook in WK-finales wist hij wat terugkomen was. De avondsessie werd een legendarische, want ondanks dat de Belg met 9-8 naar de slotdag van het wereldkampioenschap ging was alle aandacht gericht op zijn tegenstander; Selby werd de eerste speler ooit die een 147-break in een WK-finale voor elkaar kreeg.
picture

WK snooker | “Brecel doet me denken aan Van Gerwen, hij doet het anders” - O’Sullivan vol lof

Op de slotdag werd dan ook verwacht dat de viervoudig wereldkampioen zijn wil zou opleggen aan de speler voor wie een WK-finale nieuw was. Brecel was echter heer en meester in de middagsessie: vier frames gingen mede door drie Century Breaks binnen de kortste keren de Belgische kant op, tijdens het mid session interval stond het 13-8.
Brecel kreeg zelfs kansen om alle frames te winnen, maar was met name in de eerste twee frames na de pauze enorm slordig. Hij gaf beide ‘scrappy frames’ weg aan Selby, maar wist vervolgens met een Century Break en een geweldige clearance de sessie met 6-2 winst en een tussenstand van 15-10 af te sluiten.
Dus was alles gereed voor historie in de avondsessie. Een prachtige break met doubles, prachtige pots vol zelfvertrouwen en soms absoluut toverwerk zorgde al snel voor het vergroten van de voorsprong door Brecel. Met 16-10 leek er niets aan de hand, tot de Belg ging missen. Long pots gingen mis, safeties werden heel erg slordig. En dat kun je niet doen tegen de beste match player aller tijden; Selby kan namelijk als geen ander gebruik maken van de verslapping van zijn tegenstanders.
Het werd billen knijpen en bij een 16-15 tussenstand miste Selby een zwarte bal. Dat was het signaal voor Brecel om nog even twintig minuten lang zijn beste snooker boven te halen. Het werd 17-15 en in het drieëndertigste frame van de finale wist de Belg snookergeschiedenis te schrijven op geheel eigen wijze: een volledig in rust verkerende Brecel zette op stoïcijnse wijze een Century Break neer om zijn eerste wereldtitel te pakken.
picture

WK snooker | Brecel maakt het in stijl af - bekijk volledig frame waarin Belg wereldkampioen wordt

Waar kijk je?

Het WK is voorbij, dat betekent in de wereld van het snooker een zomerstop! Vanaf augustus kijk jij gewoon weer iedere snookerbal via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie