Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | “Geniet ervan maat, je verdient het” – Selby lovend voor Brecel na finale

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 02/05/2023 om 07:32 GMT+2

Luca Brecel werd de wereldkampioen snooker van 2023, door in de finale Mark Selby te verslaan. Het was in 22 ranking finales in tien jaar tijd de derde keer dat ‘The Jester from Leicester’ in een eindstrijd verloor. De Brit was na afloop lovend voor zijn Belgische tegenstander en het spel dat ‘The Belgian Bullet’ op tafel bracht in de finale.

WK Snooker | “Geniet ervan maat, je verdient het” – Selby lovend voor Brecel na finale

Even leek een vijfde wereldtitel alsnog in de maak voor Selby. Eigenlijk had de 39-jarige Brit er de hele finale lang geen recht op gehad omdat Brecel veruit het betere van het spel had, maar nadat de Belg het eerste frame van de avondsessie won kreeg hij bij een stand van 16-10 knikkende knieën.
Selby kwam terug tot 16-15 maar in wat een prima kans was om gelijk te maken miste hij de eerste zwarte bal in een breakpoging. “Als ik terug kom naar 16-16 weet je niet wat er gebeurt, maar alle credits naar Luca, want hij speelde fantastisch”, waren de woorden van de viervoudig wereldkampioen achteraf.
picture

WK snooker | Magnifieke Brecel begint met voorsprong aan slotsessie - marge van vijf frames op Selby

Geschiedenis

“Ik wil Luca feliciteren”, begon hij het interview na afloop van de wedstrijd in The Crucible. “Hij is een groot talent, een goede gast natuurlijk, heeft een geweldige familie en ik wens hem het beste en geniet van jouw eerste jaar als wereldkampioen. Je verdient het maat, je speelde fantastisch.”
De Brit werd de tiende speler ooit die een 147-break in The Crucible Theatre maakte en de eerste aller tijden die dat deed in de finale. Eerder in het toernooi zette Kyren Wilson in de eerste ronde al een 147 neer, waardoor beide heren 55.000 pond moeten delen. “Het is geweldig om een 147 in The Crucible te maken. Iets wat ik heel graag wilde doen natuurlijk”, blikte Selby terug.
“Ik had nooit gedacht het in een finale te doen, het is echt een geweldige prestatie. De sfeer op het moment dat ik de 147-break maakte was iets wat ik de rest van mijn leven zal herinneren”, klonk Selby emotioneel.
picture

WK snooker | Selby schrijft geschiedenis en zorgt voor eerste 147 in finale - bekijk volledig frame

One visit-frames

De Brit vond echter niet dat de aandacht op hem gericht moest worden in het interview na de wedstrijd. “Het gaat vandaag niet om mij, het gaat om Luca. Hij speelde fantastisch over twee dagen.” De eerste en de derde sessie gingen met 6-2 naar de Belg, waar de 28-jarige speler het verschil maakte met aanvallend spel en wondermooie breaks.
Dat had ook Selby in de gaten. “Ik bedoel maar, iedere keer als ik hem de kans gaf leek het wel alsof hij het frame ging winnen in één bezoekje aan de tafel. Ik bleef hem maar ‘shots to nothing’ (een potkans waarbij als de rode bal gemist wordt, de cue ball weer veilig aan de andere kant van de tafel terecht komt, red.) geven met mijn break-off en alleen toen het 16-15 werd miste hij hem misschien.”
Door Brecels dominantie werd het een zware finale voor Selby. “Omdat hij gewoon alles leeg speelde. Het was zwaar, maar ik gaf alles en heb gevochten. Als die zwarte bij 16-15 erin was gegaan had het anders kunnen lopen.”
picture

WK Snooker | Luca Brecel neemt bovenhand van Mark Selby met meerdere toverballen

Mentaal spel

In 2021 werd Selby voor de vierde keer wereldkampioen, maar daarna ging het allemaal bergafwaarts voor de Brit. Vorig jaar maakte hij bekend te leiden aan een depressie. De finale halen in 2023 was dan ook een fantastische prestatie.
“Echt geweldig, een jaar geleden was het gewoon goed om hier terug te komen, te spelen en te proberen van het spelletje te genieten”, blikte Selby terug op 2022. “Als ik zie waar ik vandaan kom en waar ik nu sta… Ik heb genoten van de laatste twee weken.”
Het einde was niet wat Selby ervan gehoopt had. “Maar met alles wat er achter de schermen ook allemaal aan de hand is, niet alleen met mij maar ook met mijn vrouw Vikki, besef je jezelf dat gezondheid belangrijker is. Aan het einde van de dag is dit een spel, een spel dat je natuurlijk wil winnen. Maar als je niet wint, betekent dat ook niet het einde van de wereld.

Waar kijk je?

Het WK is voorbij, dat betekent in de wereld van het snooker een zomerstop! Vanaf augustus kijk jij gewoon weer iedere snookerbal via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie