Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Boedapest | “Het was nooit mijn bedoeling om Zhang Shuai te kwetsen” - Toth biedt excuses aan

Kevin van Nunen

Geupdate 21/07/2023 om 10:39 GMT+2

Amarissa Kiara Toth heeft excuses aangeboden voor haar gedrag in de veelbesproken, gekortwiekte partij tegen Zhang Shuai. De Chinese speelster gaf in hun eersterondepartij op door een paniekaanval, waarna Toth juichte omdat ze de overwinning in de schoot geworpen kreeg. De Hongaarse zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om Shuai te kwetsen.

Amarissa Toth & Shuai Zhang

Foto: Eurosport

Het laatste woord is nog lang niet gezegd of gesproken over Toth vs Shuai, een partij die stopte op 6-5 in de eerste set. Shuai had zichzelf op dat moment niet meer onder controle en ook een toegesnelde fysio kon haar niet direct kalmeren, waarna ze besloot op te geven. De Chinese gaf de umpire en haar opponente nog netjes een hand.
Dat was opvallend, omdat de umpire een twijfelachtige call liet staan en Toth even later – dus niet direct – de bewuste balafdruk uitveegde, hoewel Shuai (34) had gevraagd om dat niet te doen. Dit in de hoop dat een in Boedapest aanwezige supervisor zich er nog over zou kunnen buigen.

WTA start onderzoek

Het gedrag van de umpire, het thuispubliek, Toth en de organisatie van de Hongaarse Grand Prix is sinds het voorval onderwerp van een weinig vleiende discussie. De kritiek is niet van de lucht en de WTA is nu zelfs een onderzoek gestart omdat de toernooiorganisatie een vrij dubieuze socialmediapost plaatste, waarin wordt gesteld dat sprake is van manipulatie van tv-beelden door China.
De WTA stelde duidelijk dat voor racisme geen enkele ruimte is op de Tour. Na nederlagen in zowel het dubbelspel als tweede ronde enkelspel vond de twintigjarige Toth de tijd rijp om zelf met een reactie te komen. “Ik had niet verwacht dat mijn eerste WTA-succes zo’n storm zou veroorzaken en het spijt me verschrikkelijk wat er is gebeurd”, aldus Toth.

Gesprek met Zhang Shuai

“Ik heb het volste respect voor Shuai als persoon en atleet. Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand boos of verdrietig te maken of te schofferen, al helemaal Shuai niet. Ik had niet moeten juichen zoals ik deed, maar mijn emoties namen de overhand en ik liet me meevoeren in het heetst van de strijd.”
“Daar wil ik sorry voor zeggen. Ik focus op tennis en wil niet winnen op deze manier. Hopelijk kan ik in de toekomst een goed gesprek voeren met Shuai en vertellen hoe slecht ik me voel over wat er is gebeurd.”

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie