Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Miami Open | Van de Zandschulp verrast Ruud en boekt eerste overwinning op top-5-speler

Maurits ten Kate

Geupdate 27/03/2023 om 10:48 GMT+2

Botic van de Zandschulp heeft op de Miami Open voor een enorme verrassing gezorgd door Casper Ruud uit te schakelen. De geboren Veenendaler won in drie sets van de huidige nummer vier van de wereld en bpekte zo een plek in de vierde ronde van het prestigieuze toernooi aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat de Nederlander een speler uit de top-5 verslaat.

Miami Open | Van de Zandschulp verrast Ruud en boekt eerste overwinning op top-5-speler

Ruud is in het verleden al een fijne tegenstander geweest voor Van de Zandschulp en gisteren bleek dat eens te meer. De 27-jarige Nederlander versloeg Ruud de eerste twee keer dat ze elkaar ontmoetten - tijdens de US Open in 2021 en in april vorig jaar in München.
De Noor pakte de eerste set met 6-3, maar daarna draaide de hoogst geplaatste Nederlander in het schema de duimschroeven aan. Een break in tiende game van de tweede set was genoeg voor setwinst.
De derde en beslissende set begon dramatisch voor Van de Zandschulp. Hij werd direct gebroken, had breakpunten tegen voor een dubbele break, maar vocht zich knap terug in de wedstrijd. Hij brak op 3-2 terug en bij een stand van 5-4 was het op het eerste matchpoint direct raak.

Wereldranglijst

Ruud haalde vorig jaar de finale van het toernooi in Miami, maar verloor tegen de huidige nummer één van de wereld, Carlos Alcaraz. Door zijn uitschakeling levert de Noor dus veel punten in.
Als Van de Zandschulp de volgende ronde ook doorkomt, dan gaat de Nederlander stijgen op de wereldranglijst. De Nederlander staat nu op plek 31, maar kan bij toernooiwinst in de top-20 terecht komen.
Voordat dat een feit is, moet Van de Zandschulp eerst langs zijn volgende tegenstander, Emil Ruusuvuori. De Fin won zijn derderondepartij tegen Taro Daniel. Ruusuvuori is een pittige tegenstander voor de Nederlander, want in Rosmalen vorig jaar verloor Van de Zandschulp nog van de huidige nummer 43 van de wereldranglijst.

Gravelseizoen

Het toernooi in Miami is het laatste grote hardcourttoernooi voordat het gravelseizoen in Europa van start gaat. De eerste van deze toernooien wordt gespeeld in Monte Carlo en begint op zaterdag 8 april.
Daarna volgen nog enkele grote graveltoernooien in Rome en Madrid voordat Roland Garros alweer op de planning staat. Het toernooi in Parijs start op zondag 28 mei en eindigt met de mannenfinale op zondag 11 juni.
Casper Ruus, wiens favoriete ondergrond gravel is, haalde vorig jaar de finale in Parijs, waarin hij werd afgeslacht door Rafael Nadal. De Spanjaard pakte zijn 14e titel op het Franse gemalen baksteen en zijn 22e Grand Slam in totaal.
picture

Roland Garros | Dit zijn de hoogtepunten van de finale tussen Rafael Nadal en Casper Ruud

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie