Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Djokovic reageert na zege op 'politieke uitspraken' - "Ik sta er nog steeds achter"

Maurits ten Kate

Gepubliceerd 01/06/2023 om 09:17 GMT+2

De Servische tennisster Novak Djokovic heeft ondanks de vele kritiek zijn controversiële politieke uitspraken over Kosovo verdedigd. De 22-voudig Grand Slam-winnaar had na zijn gewonnen eersterondepartij tegen de Amerikaan Aleksandr Kovacevic in de cameralens een gevoelig statement rond de spanningen in Kosovo geschreven waar op z'n zachtst gezegd niet iedereen blij mee was.

Novak Djokovic

Foto: Getty Images

Djokovic baarde opzien na zijn eersterondeoverwinning in Parijs met een politieke boodschap die hij op de camera schreef. De 22-voudig Grand Slam-kampioen uitte zijn steun richting Kosovo door te schrijven dat het geweld moet stoppen en dat Kosovo "het hart van Servië is." De organisatie van het Roland Garros verbiedt echter politieke en religieuze uitingen, en toernooidirecteur Amelie Mauresmo heeft al met het team van Djokovic gezeten.
De achtergrond van de controversiële opmerking zijn de recente rellen in Kosovo, waarbij ongeveer 30 soldaten van de door de NAVO geleide internationale vredesmacht KFOR gewond raakten.
De triggers waren lokale verkiezingen op plaatsen waar de meerderheid van de etnische Serviërs woont. Ze boycotten de verkiezingen en erkenden de verkiezingsoverwinning van vier etnisch-Albanese burgemeesters niet. Servië beschouwt Kosovo, dat in 2008 zijn onafhankelijkheid uitriep, nog steeds als een provincie.

Drama

"Velen zullen het niet met me eens zijn, maar het is zoals het is. Het is iets waar ik achter sta", zei Djokovic na zijn zege op Fucsovics. "Ik zou het kunnen herhalen, maar ik doe het niet. Er lijkt voor mij geen Grand Slam zonder drama te kunnen zijn, maar dat drijft me ook", aldus Djokovic, die vervolgens verder niet op het onderwerp wilde ingaan.
De uitspraken van Djokovic werden woensdag door Amelie Oudea-Castera, de Franse minister van Sport, bekritiseerd als ongepast. "Dit soort politieke teksten mogen niet herhaald worden", zei Oudea-Castera op France 2. "Wanneer mensen boodschappen uiten die gericht zijn op de verdediging van mensenrechten of boodschappen die mensen samenbrengen rond universele waarden, is een atleet vrij om dat te doen. Maar als het gaat om een ​​militante boodschap, zoals die van Djokovic, dan mag dat niet nog een keer gebeuren", aldus de Franse minister.
Het Nationaal Olympisch Comité van Kosovo eiste ook een reactie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en probeerde een tuchtprocedure tegen Djokovic te starten. Later eiste de Kosovaarse tennisbond ook sancties tegen de 22-voudig Grand Slam-winnaar.
picture

Roland Garros | Djokovic ploetert in extreem lange eerste set en wint vervolgens simpel

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie