Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Swiatek maant het publiek tot kalmte tijdens interview – “Dit is serieus voor ons”

Douwe Vries

Geupdate 30/05/2024 om 10:58 GMT+2

Uiteraard was er gisteren genoeg blijdschap bij de Poolse nummer 1 van de WTA-lijst. In een intense en spannende partij versloeg zij Naomi Osaka (7-6, 1-6, 7-5). Na afloop gebruikte zij het interview op de baan met Roland Garros media om haar ongenoegen te uiten tegenover het publiek. Net als veel andere tennissers tijdens deze editie, ergerde de Poolse zich mateloos aan het vele geschreeuw.

Roland Garros | Iga Swiatek ontsnapt tegen Naomi Osaka

Bij Grand Slam-toernooien hoort er juist een fijne verbinding te zijn tussen publiek en spelers. Er mag uiteraard gejoeld en verwonderd worden. Maar een gouden (vanzelfsprekende) regel is dat de tennissers bij hun opslag en intense punten niet worden gestoord. Meer dan ooit spreken de umpires het ‘S'il vous plait’ uit. Dit om dus met name het Franse publiek te corrigeren.

Goffin had het eerder aan de stok met het Franse publiek

Eerder deze week kreeg de Belg David Goffin te maken met een, zoals hij dat zelf noemde, ‘vijandige sfeer’. Hij versloeg de Fransman Giovanni Mpetshi Perricard. Goffin meende zelfs dat hij vanuit de tribune werd uitgescholden en kauwgom naar hem toe gespuugd kreeg. Na matchpoint te hebben gemaakt provoceerde hij het publiek om zijn vingers tegen het oor te drukken. Boe-geroep volgde rijkelijk.
Op de persconferentie na afloop zei Goffin het volgende: "Het was totaal respectloos. Dit is voetbal aan het worden. Binnenkort zijn er rookbommen en hooligans die vechten op de tribunes. Ik vind het belachelijk. Er zijn mensen die meer komen om keet te schoppen dan om een aangename sfeer te creëren"
picture

Roland Garros | David Goffin neemt na matchpoint revanche op Franse fans - opnieuw veel gejoel


Swiatek sprak publiek belerend, maar ook tactvol en voorzichtig Toe

Ook Iga Swiatek werd het ‘slachtoffer’ van grensoverschrijdende gedragingen vanuit het publiek. Waarom, vraag je jezelf als tennisliefhebber af. Swiatek speelde immers tegen de Japanse Naomi Osaka. En daarnaast won drie van de laatste vier edities in Parijs. Waarom zou zij dan moedwillig uit haar concentratie worden gehaald? Concentratie die nodig is om een absolute topprestatie weer te leveren.
De Poolse kon het ‘niet laten’ en sprak het publiek belerend toe. Tactvol en voorzichtig probeerde zij dit. “Het spijt me dat ik dit ter sprake breng. Ik heb enorm veel respect voor jullie fans en ik weet dat we eigenlijk voor jullie spelen omdat dit entertainment is en we ook geld verdienen dankzij jullie”, zei Swiatek.
“Maar soms is het onder grote druk, als je iets schreeuwt tijdens de rally of vlak voor de return, erg moeilijk om gefocust te blijven. Ik breng dit meestal niet ter sprake, omdat ik het soort speler wil zijn die gefocust is.”
picture

Roland Garros | Swiatek maant het publiek tot kalmte tijdens interview – “Dit is serieus voor ons”

Poolse heeft 'goodwill' nog nodig

Swiatek voegde daaraan toe: “Maar dit is serieus voor ons. We vechten ons hele loopbaan en leven om steeds beter te worden. De inzet is groot en er hier valt veel geld te winnen, dus het verliezen van een paar punten kan veel veranderen.”
“Alsjeblieft jongens, als jullie ons tussen de rally’s door kunnen steunen is dat mooi, maar niet tijdens de rally’s. Dat zou echt geweldig zijn”, besloot Swiatek haar diplomatiek vervlochten boodschap richting het Franse publiek. Ze sloot af door te zeggen dat zij echt wel van de fans houdt en hun support enorm waardeert. Ze zal de 'goodwill' nog hard nodig hebben tijdens de rest van het toernooi.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie