Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Liveblog en speelschema dag 1 - Alcaraz, Sinner, Griekspoor, Van de Zandschulp en Rus spelen

Kevin Van Nunen

Geupdate 01/07/2024 om 21:47 GMT+2

Tennis is een groot onderdeel van de sportzomer 2024 en Wimbledon staat dik omcirkeld in de agenda. Maandag 1 juli is het zover: dan begint Carlos Alcaraz op het heilige gras aan de opdracht om zijn titel te verdedigen. Behalve Alcaraz komen op dag één ook direct Jannik Sinner, Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus in actie. Volg updates in het liveblog van Eurosport.

Wimbledon | Carlos Alcaraz laat tijdens interview live op CNN zijn veroverde trofee vallen

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we Wimbledon dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Londen. Je vindt hier ook updates van de toppers. Mis geen enkele rally via HBO Max!

Sinner verslaat Hanfmann in vier sets

De problemen van Sinner blijken niet al te serieus. Hij levert een setje in, maar staat wel gewoon in de tweede ronde. Zijn opponent in die tweede ronde liegt er niet om. Dat is namelijk niemand minder dan Matteo Berrettini!

Ook Griekspoor naar tweede ronde

Tallon Griekspoor heeft het voorbeeld van zijn landgenoten Arantxa Rus en Botic van de Zandschulp gevolgd. De Haarlemmer won in drie sets Daniel Elahi Galán: 6-7(3), 3-6, 4-6. Dat betekent dat alle Nederlanders in Londen in de tweede ronde staan. Griekspoor speelt in die tweede ronde tegen Sumit Nagal of Miomir Kecmanović.
picture

Wimbledon | Griekspoor haalt eerste ronde in Londen binnen met prachtige lob

Van de Zandschulp naar tweede ronde

Botic van de Zandschulp heeft de eerste ronde van Wimbledon overleefd. De 28-jarige Nederlander versloeg de nummer 156 van de wereld, Liam Broady, in vier sets: 6-2, 4-6, 6-3 en 6-2. Het is voor Van de Zandschulp de eerste overwinning op gras van het seizoen.
picture

Wimbledon | Van de Zandschulp in vier sets door naar tweede ronde in Londen

Griekspoor ijskoud in tiebreak

Tallon Griekspoor staat op voorsprong tijdens zijn eerste ronde in Wimbledon. Maar de eerste set verloopt wel wat maf. We zagen volop lovegames, maar tegen het einde moest Griekspoor opeens het nodige repareren. Dat lukte, waardoor hij in de set bleef. Vervolgens sloeg hij ijskoud toe in de tiebreak. Wat echter niet onvermeld mag blijven: Griekspoor heeft nu zijn tweede serieuze medische time-out.

Van de Zandschulp wint set drie

Van de Zandschulp komt wederom op voorsprong tegen Broady! De Nederlander oogt mentaal sterker dan tijdens Roland Garros en wint de belangrijke derde set, waarmee hij Braody en de Engelse fans weer een beetje de mond snoert. Nu is het zaak om deze lijn vast te houden.

Tweede set voor Broady

Minder goede berichten over Van de Zandschulp tijdens de tweede set. We zien enkele breaks, maar eentje meer voor de Brit, die de ballen op dit moment lekker staat te raken. Bekijk dit punt maar eens. Hij maakt op deze manier zijn wildcard waar. En Botic moet aan de bak.

Van de Zandschulp op voorsprong tegen Broady

Voorlopig komt er goed nieuws los over Botic van de Zandschulp. De Nederlander is in de eerste ronde duidelijk de betere speler tijdens zijn partij. Wildcardspeler Liam Broady heeft voorlopig weinig in te brengen. Het wordt 6-2 voor Van de Zandschulp.

Alcaraz toch in drie sets naar tweede ronde

Het scheelde weinig of Alcaraz had overwerk tijdens de eerste ronde van Wimbledon, maar in de derde set versus Lajal maakt hij iets van de vertraging goed. In drie sets stoot de Spanjaard door!
picture

Wimbledon | Carlos Alcaraz rekent af met Mark Lajal - na enkele lange, maar wel in straight sets

Van de Zandschulp start tegen Broady

Wat kan Botic van de Zandschulp na het drama van Roland Garros? Hij neemt het in de eerste ronde van Wimbledon op tegen Liam Broady. De start is alvast een stuk beter dan in Parijs.

Alcaraz op 2-0 in sets

Het gaat nog steeds niet vanzelf voor Carlos Alcaraz, die in de tweede set aankeek tegen een break achterstand. Maar hij is op tijd weer bij de les en stelt orde op zaken tegen Lajal. De man die via Instagram aankondigde de regerend kampioen eruit te knikkeren, staat 2-0 in sets achter.

Rus wint na eerste set ook tweede set - staat in tweede ronde

Arantxa Rus heeft niet alleen voor het eerst in twaalf jaar tijd een set gewonnen op Wimbledon. Ze voegde er gelijk een overwinning aan toe. De Nederlandse bereikte in Londen op het heilige gras de tweede ronde door soepeltjes in straight sets (6-2 6-3) af te rekenen met Yue Yuan.

Alcaraz wint eerste set na een tiebreak

Mark Lajal kondigde via Instagram aan dat hij niets liever wil dan verdedigend kampioen Carlos Alcaraz eruit knikkeren in de eerste ronde. De Est laat Alcaraz er op Wimbledon inderdaad hard voor werken, maar buigt na een uur tennis in de tiebreak. De eerste set is voor de Spanjaard.

Rus wint eerste set Wimbledon in 12 jaar tijd

voor het eerst in 12 jaar heeft Arantxa Rus een set gewonnen op Wimbledon. Dit betekent dat ze halverwege haar eersterondepartij is. Ze pakt de eerste set met 6-2 tegen Yue Yuan.
picture

Wimbledon | Arantxa Rus goed uit startblokken - wint eerste set met duidelijke cijfers

Rus gestart tegen Yuan

Als eerste is Arantxa Rus aan de beurt op het heilige gras in Londen. Ze gaat proberen om voor het eerst in meer dan een decennium de tweede ronde van Wimbledon te halen. Tot nu toe loopt het vrij aardig op de Grand Slams anno 2024, maar wat wordt het vandaag?

Driestrijd

Gaat Jannik Sinner, Carlos Alcaraz of toch weer Novak Djokovic met de Wimbledon-titel aan de haal?

Dimitrov door

Hij kwam in de derde set met 0-3 achter, maar wist op beslissende momenten een break te plaatsen. Grigor Dimitrov is door naar ronde twee.

Dimitrov op koers

Grigor Dimitrov is nog maar een set verwijderd van een plek in de tweede ronde. Hij serveert sterk en laat Lajovic constant achter de feiten aanlopen.

Andere tegenstander Griekspoor

Niet Pablo Carreno Busta, maar Daniel Galan is de tegenstander van Tallon Griekspoor. De Spanjaard trekt zich een paar uur voor de wedstrijd terug uit het toernooi.

We zijn los!

Wimbledon is begonnen! Schakel nu in via Eurosport 2 of HBO Max om de komende twee weken van het beste grastennis te genieten. We starten deze eerste dag met de partij tussen Grigor Dimitrov en Dusan Lajovic, maar later vandaag komen ook Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus in actie.
De Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open hebben stuk voor stuk dezelfde status, maar vraag aan een tennisser welke van de vier majors hij of zij het liefst wint en het antwoord is altijd hetzelfde: Wimbledon natuurlijk! De Grand Slam op heilig gras in Londen is de grote droom van iedere prof.
Voor sommigen is deelname al een droom die uitkomt, voor anderen reiken de ambities verder. Voor Alcaraz, Sinner en Coco Gauff bijvoorbeeld. Deze grote namen komen stuk voor stuk in actie maandag gelijk in actie, net als de drie Nederlanders die in het hoofdtoernooi staan. Want inderdaad, Griekspoor, Van de Zandschulp en Rus betreden direct op dag 1 de baan. De weersvoorspellingen zijn ook nog eens goed!
picture

Wimbledon | Alcaraz plaatst na prachtige rally beslissende break - Djokovic koelt woede op netpaal

Alle partijen Wimbledon live op HBO Max

Ook de partijen van Emma Raducanu, Aryna Sabalenka en Naomi Osaka zijn de moeite waard om in de gaten te houden… om maar iets te noemen! En hadden we Matteo Berrettini al aangekondigd? Kortom, het wordt smullen geblazen! Overigens ben je op HBO Max aan het juiste adres om iedere partij naar wens te streamen.
We merken niet zomaar op dat HBO Max het ultieme thuis is voor Wimbledon, want op Eurosport 1 wordt overdag de Tour de France uitgezonden. Na de finish schakelen we over. Eerder niet. Je kunt overdag overigens wel prima terecht op Eurosport 2, maar wil je echt kiezen wat je kijkt? Kies dan voor HBO Max!
picture

Roland Garros | Jannik Sinner heeft kramp in de hand - handicap tijdens partij tegen Alcaraz

SPEELSCHEMA EN TIJDEN DAG 1 Wimbledon

De eerste partijen starten om 12:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven.
Centre Court
Alcaraz (3) - Lajal - vanaf 14:30 uur
Zarazua (LL) - Raducanu
Dolehide - Gauff (2)
Court 1
Kovacevic - Medvedev (5) - vanaf 14:00 uur
Bektas - Sabalenka (3)
Sinner (1) - Hanfmann
Court 2
Dimitrov (10) - Lajovic
Wawrinka - Broom
Osaka - Parry
Azarenka (16) - Stephens
Court 3
Bolt - Ruud (8)
Paolini (7) - Sorribes Tormo
Trevisan - Keys (12)
Paul (12) - Martinez
Court 12
Kessler - Sakkari (9)
Berrettini - Fucsovics
Botic van de Zandschulp - Broady
Fruhvirtova - Andreeva (24)
Court 18
Minnen - Watson
Monfils - Mannarino (22)
Zheng (8) - Sun
Bellucci - Shelton (14)
Court 4
Yastremska (28) - Podoroska
Kostyuk (18) - Sramkova
Bergs - Cazaux
Errani - Noskova (26)
Court 5
Tsurenko - Gracheva
Zhang (32) - Janvier
Schmiedlova - Wang
Navone (31) - Sonego
Court 6
Garin - Shang
Muller - Gaston
Vekic - Wang
Court 7
Coric - Meligeni Alves
Arantxa Rus - Yuan
Vuckic - Ofner
Court 8
Struff - Marozsan
Hibino - Mertens
Lys - Burel
Bautista Agut - Marterer
Court 9
Begu - Zhu
Danilovic - Todoni
Harris - Michelsen
Virtanen - Purcell
Court 10
Kotov - Thompson
Saville - Stearns
Van Uytvanck - Starodubtseva
Nagal - Kecmanovic
Court 14
Jarry (19) - Shapovalov
Kasatkina (14) - Zhang
Pliskova - Shnaider
Galan - Tallon Griekspoor (27)
Court 15
Arnaldi - Tiafoe (29)
Shevchenko - Humbert (16)
Cirstea (29) - Kartal
Andreescu - Cristian
Court 16
Van Assche - Fognini
Altmaier - Fery
Korpatsch - Miyazaki
Wang - Navarro (19)
Court 17
Townsend - Pavlyuchenkova
Baez (18) - Nakashima
Mensik - Bublik (23)
Badosa - Muchova

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij via HBO Max. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie