Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | 5 verhaallijnen - Sinner vs Alcaraz, knie van Djokovic en kan Swiatek het op gras?

David Avakian

Geupdate 01/07/2024 om 14:57 GMT+2

Tennis draagt flink bij aan de knotsgekke sportzomer 2024. Met Roland Garros vers in het geheugen en de Olympische Spelen voor de boeg, is de tour gearriveerd bij de grootste prestigestrijd die de sport te bieden heeft: Wimbledon. De schijnwerpers zijn weer gericht op Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Novak Djokovic en Iga Swiatek. Hou deze vijf verhaallijnen in de gaten op het heilige Londense gras.

Wimbledon | Carlos Alcaraz laat tijdens interview live op CNN zijn veroverde trofee vallen

Sinner vs Alcaraz #10?

De eerste twee Grand Slam-toernooien van 2024 werden geclaimd door Jannik Sinner en Carlos Alcaraz. De Italiaan won op de Australian Open zijn eerste major en stootte gedurende het seizoen door tot zijn huidige nummer één positie, terwijl de Spanjaard op Roland Garros zegevierde en de teller op drie Grand Slam-titels bracht - op drie verschillende ondergronden.
Dat het jonge duo voortreffelijk uit de voeten kan op gras is helder. Alcaraz (21) is nota bene de titelverdediger in Londen. Sinner (22) won vorige week zijn eerste grastitel en haalde vorig jaar op Wimbledon al de halve finale. Eén van hun altijd boeiende onderlinge ontmoetingen vond in 2022 plaats in Londen, waarbij Sinner in de vierde ronde in vier sets de betere was. Na hun recente vijfsetter op Roland Garros is een tiende clash mogelijk, in de halve finale op Wimbledon.
Anders dan in Parijs bestaan er momenteel geen twijfels over fitheid bij Sinner of Alcaraz. De tenniswereld zal de ramkoers wederom nauwlettend volgen en reikhalzend uitkijken naar een volgend spektakelstuk op het grootste podium.
picture

Wimbledon | Alcaraz plaatst na prachtige rally beslissende break - Djokovic koelt woede op netpaal

Swiatek op gras

Het damestennis wordt geregeerd door Iga Swiatek. De absolute nummer één van de wereld schreef onlangs voor de vierde keer Roland Garros op haar naam en won ook al eens de US Open. Haar relatie met gras is echter nog niet tot bloei gekomen.
Voor menigeen zou het een hoogtepunt in de carrière zijn, maar in het geval van Swiatek is het behalen van één kwartfinale op Wimbledon – vorig jaar – niet buitengewoon indrukwekkend. De vraag is dan ook of de 23-jarige Poolse dit jaar de stap gaat zetten en haar hegemonie zal uitbreiden tot op het Londense gras of dat haar worsteling met de groene bodem aanhoudt.
Terwijl haar concurrenten in de weken voorafgaand aan Wimbledon de nodige toernooien hebben gespeeld om te wennen aan de baansoort, heeft Swiatek zich teruggetrokken en buiten de schijnwerpers getraind. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het aanpassingsvermogen van de vijfvoudig Grand Slam-kampioene – die bizar genoeg nog veel ruimte voor verbetering heeft – tevoorschijn komt in Londen.
picture

Roland Garros | Iga Swiatek is oppermachtig op gravel - voor de vierde keer de beste in Parijs

Dillema Djokovic

Het seizoen van Novak Djokovic verliep al dramatisch toen er nog een schep ellende bovenop kwam op Roland Garros. In Parijs liep de 24-voudig Grand Slam-kampioen een ogenschijnlijk ernstige knieblessure op. De 37-jarige grootheid ging snel onder het mes in de Franse hoofdstad en werd succesvol geopereerd aan zijn meniscus.
Zo succesvol dat hij “gewoon” aan de start gaat verschijnen op Wimbledon, het toernooi dat hij zeven (!) keer wist te winnen. Zijn nederlaag tegen Alcaraz in vijf sets in de finale van vorig jaar behoort dan ook tot één van de meest verrassende uitslagen in de moderne tennisgeschiedenis. De laatste Londense verliespartij van de Serviër (in een volledig uitgespeelde wedstrijd) dateerde immers van 2016, zo rond het begin van de puberteit bij Alcaraz.
Al heeft Djokovic dit seizoen bij vlagen wel degelijk laten zien dat hij het spelletje niet is verleerd, zijn toch vooral de verschillende fysieke worstelingen blijven hangen. Het is daarom een raadsel hoe zijn campagne op zijn geliefde Centre Court zal verlopen. Neemt de veteraan teveel hooi op zijn vork door al zo snel na een operatieve ingreep terug te keren? Of is het naïef om te twijfelen aan de capaciteiten van de succesvolste tennisser aller tijden?
picture

Roland Garros | Djokovic reageert zich af - Serviër is boos na valpartij op veelbesproken gravel

Sabalenka kwetsbaar

2024 begon rooskleurig voor Aryna Sabalenka. De 26-jarige kampioene haalde een finale in het eerste toernooi van het jaar in Brisbane en aansluitend wist ze in Melbourne haar Australian Open-titel te verdedigen. In de maanden erna lieten Sabalenka’s resultaten te wensen over.
In het gravelseizoen stond de hardhitter er weer, met twee grote finales in aanloop naar Roland Garros. In Parijs werd Sabalenka echter op het verkeerde moment ziek en moest ze mede daardoor in de kwartfinale haar meerdere erkennen in tienersensatie Mirra Andreeva. Sindsdien heeft de nummer drie van de wereld het rustig aan gedaan en noodgedwongen maar anderhalve wedstrijd gespeeld.
Voor het eerst in haar carrière op het hoogste niveau moest Sabalenka een strijd staken, toen ze een paar weken geleden in Berlijn te maken kreeg met schouderklachten. Toch zou een vroege nederlaag op Wimbledon een verrassing zijn, gelet op haar prestaties op de Grand Slam-toernooien.
Sabalenka’s verliespartij in de kwartfinale op Roland Garros onlangs markeerde het einde van een indrukwekkende reeks van zes majors op rij waarin ze tenminste de halve finale haalde. Bij haar laatste twee deelnames op Wimbledon haalde ze ook de laatste vier.
picture

Roland Garros | Sensatie in Parijs - Andreeva verslaat Sabalenka

Wie wordt de verrassing van Wimbledon 2024?

Geen ondergrond is zo polariserend als gras. Tegenover de selectie spelers die met volle teugen geniet van het korte grasseizoen en piekt op de baansoort, staat een aanzienlijke groep tennissers die niet kan wachten om weer het gravel of hardcourt onder de voeten te voelen. Eén en ander maakt dat in de eindfase op Wimbledon soms ruimte kan ontstaan tussen de grote namen voor een minder voor de hand liggende speler die in aanloop naar het toernooi indruk heeft gemaakt.
Wat te denken van Tommy Paul, Jack Draper of Alex de Minaur? Alledrie wonnen een grastoernooi de afgelopen weken. Bij de dames pakten onder anderen Jessica Pegula, Liudmila Samsonova, Yulia Putintseva en Katie Boulter titels dit grasseizoen. Ook spelers als Lorenzo Musetti, Sebastian Korda en voormalig Wimbledon-finalist Matteo Berrettini zijn niet te onderschatten, om over de vernuftige linkshandige titelhouder Marketa Voundrosova nog maar te zwijgen.
Wie verrast dit jaar vriend en vijand met een grasrun op Wimbledon?
picture

Wimbledon | Carlos Alcaraz toont de trofee op het balkon aan alle tennisfans op het park

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij via HBO Max. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie