Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Slaat Iga Swiatek eindelijk toe op gras of zien we toch weer een verrassing? - Preview

David Avakian

Geupdate 01/07/2024 om 14:52 GMT+2

Is 2024 het jaar waarin Iga Swiatek ook het gras gaat opeisen? Staat er als vanouds een hardhitter op? Of wordt er weer een verrassende naam gekroond tot graskoningin? Kort na Roland Garros is het alweer tijd voor Wimbledon, waar de komende twee weken alle antwoorden gegeven worden.

Wimbledon | Vondrousova staat te shinen met haar zojuist veroverde Venus Rosewater Dish

Op gravel is alles al enige jaren duidelijk. Daar is Iga Swiatek de baas met vier titels op Roland Garros. De laatste drie toernooien die ze speelde – in Madrid, Rome en Parijs – schreef ze op haar naam. Sindsdien heeft de onbetwiste nummer één van de wereld geen wedstrijd gespeeld en zal haar eerste officiële wedstrijd op gras dus spoedig gaan volgen op Wimbledon.
De dominantie die we gewend zijn van Swiatek heeft zich gemanifesteerd op gravel en hardcourt. Op gras heeft ze nog geen stempel kunnen drukken. Eén kwartfinale op Wimbledon, vorig jaar, is te noteren als hoogtepunt. Ook al sluit de techniek van Swiatek – vooral haar diepe forehand greep – niet naadloos aan op grastennis, lijkt het toch een kwestie van tijd voordat ze de code heeft gekraakt en een manier vindt om de lage ballen van het gras te plukken en de vlakke klappen van de hardhitters weet te pareren.
picture

Roland Garros | Swiatek liet in Parijs haar racket spreken, in de speech is ze behoorlijk emotioneel

Swiatek is pas 23 jaar - kraakt ze de code op gras?

Met nauwelijks 23 jaar is Swiatek nog steeds ontzettend jong en zal ze de eerste zijn die toegeeft dat er nog veel ruimte voor verbetering is in haar spel. Dit moet een griezelige gedachte zijn voor haar concurrenten, die nu al aan de lopende band en in razend tempo van de baan worden getikt.
De afgelopen seizoenen haperde de machine op Wimbledon. Vorig jaar was Elina Svitolina te sterk. De twee jaren ervoor verloor ze van respectievelijk Alizé Cornet en Ons Jabeur. Dit jaar kan haar grootste angstgegner roet in het eten gooien. Jelena Ostapenko, die een ongekende 4-0 winst/verlies-balans heeft tegen Swiatek, kan in de vierde ronde opduiken als struikelblok.
picture

Roland Garros | Iga Swiatek is oppermachtig op gravel - voor de vierde keer de beste in Parijs

Gauff & Sabalenka als uitdagers

Een enigszins ongebruikelijk gezicht in het speelschema op Wimbledon: Coco Gauff als nummer twee geplaatst en Aryna Sabalenka als derde reekshoofd. Het tweetal is van positie verwisseld en kan in de halve finale clashen. Voormalig kampioene Elena Rybakina is als vierde gerangschikt en kan in een eventuele halve finale Swiatek dwarszitten. De Kazachse heeft evenals Ostapenko een positieve head to head tegen de topseed (4-2).
De kansen van Sabalenka zijn moeilijk in te schatten. Enerzijds doet ze het altijd goed op Wimbledon en haalde ze bij haar laatste twee deelnames de laatste vier met haar machtige spel dat perfect tot zijn recht komt op gras. Anderzijds steekt ze niet onder stoelen of banken dat ze niet topfit is en worstelt met een schouderblessure. Om weer de halve finale te halen in Londen zal ze in haar sectie van het schema af moeten rekenen met speelsters als Qinwen Zheng (8), Ekaterina Alexandrova (22), Daria Kasatkina (14), Donna Vekic, Mirra Andreeva (24) en anderen.
Gauff, die als nummer twee helemaal onderin het speelschema staat, beleefde in 2019 een memorabel debuut op Wimbledon. Als 15-jarige reikte ze als qualifier tot de laatste 16 en versloeg ze in de eerste ronde vijfvoudig kampioene Venus Williams. Het is tegelijkertijd wel het enige Grand Slam-toernooi waar de Amerikaanse nooit de kwartfinale heeft gehaald.
Evenals Sabalenka speelde Gauff in aanloop naar Wimbledon het grastoernooi van Berlijn. In de Duitse hoofdstad haalde de nummer twee van de wereld de halve finale, terwijl Sabalenka vroeg in de week de handdoek in de ring gooide vanwege de genoemde schouderklachten.
picture

Wimbledon | “Wilt u geen champagne ontkurken bij het serveren?” - Umpire waarschuwt publiek

Jabeur, Vondrousova en Rybakina

De finale van 2023 ging tussen Marketa Vondrousova en Ons Jabeur. De Tsjechische Vondrousova piekte met haar listige linkshandige spel en zorgde ervoor dat de vernuftige Tunesische voor de tweede keer op rij in de finale op Wimbledon werd geklopt. Een jaar eerder werd Jabeur in de eindstrijd verslagen door Rybakina. Wellicht dat driemaal scheepsrecht geldt voor de alom geliefde speelster met de fluwelen touch en onnavolgbare dropshots.
Vondrousova haakte geblesseerd af bij het toernooi van Berlijn, nadat ze onderuit ging. Rybakina kreeg last van haar buik en moest ook het veld ruimen op het Duitse gras. Zodoende hebben veel speelsters die het normaal gesproken goed doen op Wimbledon een ongelukkige voorbereiding gekend, wat mogelijk ruimte biedt aan minder voor de hand liggende gezichten om toe te slaan.
picture

Wimbledon | Hevige emoties bij Ons Jabeur - tweede verloren finale hakt erin

Bijzondere toernooiwinnaressen dit grasseizoen

Wat te denken van de toernooiwinnaressen dit grasseizoen? Liudmila Samsonova (Den Bosch), Katie Boulter (Nottingham), Yulia Putintseva (Birmingham), Jessica Pegula (Berlijn), Diana Shnaider (Bad Homburg) en Daria Kasatkina (Eastbourne) schreven een toernooi op hun naam de afgelopen weken en zijn dus in vorm en gretig op het gras.
In het kader van “form is temporary, class is permanent” is het verstandig om ook de nog niet besproken Grand Slam-kampioenen in het schema in de gaten te houden. Zo toonden Naomi Osaka en Bianca Andreescu in hun spektakelstuk op het Brabantse gras van Libéma Open weer eens waar ze toe in staat zijn wanneer ze oog in oog staan.
Met Sofia Kenin, Angelique Kerber, Barbora Krejcikova, Caroline Wozniacki, Emma Raducanu, Victoria Azarenka en Sloane Stephens erbij verschijnen er in totaal 15 Grand Slam-winnaressen aan de start op Wimbledon.
picture

Wimbledon | Vondrousova schrijft geschiedenis - wint als eerste ongeplaatste speelster in open era

Nederlandse inbreng

Waar bij de mannen Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp met zijn tweeën de Nederlandse kar trekken, moet Arantxa Rus het alleen doen bij de vrouwen. Het is de 33-jarige lefty echter al een tijd niet gelukt om een partij te winnen op Wimbledon. Haar laatste overwinning op het Londense gras dateert van 2012. Toen stootte ze wel gelijk door naar de derde ronde.
Rus staat keurig in de top60 en gaat er uiteraard alles aan doen om het tij te keren in haar eerste ronde dit jaar. In de persoon van Yue Yuan treft ze een top40-speelster uit China. Alles behalve een gemakkelijke opgave, maar voor hetzelfde geld had Rus ene Iga Swiatek geloot.
picture

Wimbledon | Rus gaat opnieuw onderuit in eerste ronde van een Grand Slam

Heerlijke openingswedstrijden

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral wordt gekeken naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Jelena Ostapenko (13) vs Ajla Tomljanovic (WC)
Barbora Krejcikova (31) vs Veronika Kudermetova
Emma Raducanu (WC) vs Ekaterina Alexandrova (22)
Paula Badosa vs Karolina Muchova
Victoria Azarenka (16) vs Sloane Stephens
picture

Wimbledon | Bekijk in samenvatting hoe Vondrousova ten koste van Jabeur de titel pakt

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij via HBO Max. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie