Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Wint nummer één Sinner, man in vorm Alcaraz of ultieme kampioen Djokovic? - Voorbeschouwing

David Avakian

Geupdate 01/07/2024 om 14:54 GMT+2

Jannik Sinner is de nummer één van de wereld. Carlos Alcaraz won de laatste major. Novak Djokovic is zevenvoudig Wimbledon-kampioen. Het illustere trio is gearriveerd in Londen en weet de spotlights op zich gericht. Wie van de drie vertrekt er na twee weken grastennis met de hoofdprijs? En hoe kansrijk zijn Nederlandse troeven Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp?

Wimbledon | Alcaraz schrijft historie met winst op Djokovic – pakt Grand Slam af van lid Grote Drie

De winnaar van Wimbledon 202 – de 137ste editie van het evenement – neemt naast de fraaie goudkleurige trofee ook 2000 ranglijstpunten en een bedrag van 2,7 miljoen Britse Pond mee naar huis (minus een klassiek Engels belastingtarief om u tegen te zeggen). Sinner, Djokovic en Alcaraz, respectievelijk de nummer één, twee en drie op de ranking, zijn uiteraard favoriet.
picture

Roland Garros | Sinner plotseling nummer een van de wereld – “Moet nu echt een Grand Slam winnen"

Kopman Sinner

Sinner is tot dusver de man van het jaar, als Australian Open-kampioen, huidige nummer één van de wereld en viervoudig toernooiwinnaar in 2024. In zijn opkomst beleeft de 22-jarige speler voortdurend persoonlijke primeurs. Zo won Sinner in aanloop naar Wimbledon in Halle zijn eerste grastitel en is hij in Londen voor het eerst topseed op een Grand Slam-toernooi.
De Italiaan heeft overigens al laten zien wat hij in huis heeft in Londen. Vorig seizoen haalde hij de laatste vier, nadat hij in 2022 al Djokovic tot vijf sets dwong en Alcaraz klopte onderweg naar de kwartfinale.
Terwijl Roland Garros deels in het teken stond van de race om de nummer één-positie, speelt dit op Wimbledon geen rol. Wat er ook gebeurt, Sinner blijft de ranglijst aanvoeren. Hij kan bovendien de eerste Italiaan worden die Wimbledon wint in het enkelspel en is al de eerste Italiaan die de Australian Open op zijn naam schreef en nummer één van de wereld werd.
picture

Roland Garros | Verrassing voor Jannik Sinner - krijgt te horen dat hij nieuwe nummer één is

Titelhouder Alcaraz

Hij moet weliswaar Sinner voor zich dulden op de wereldranglijst, Alcaraz beleeft op zijn beurt een memorabel jaar. Niet alleen schreef de Spanjaard onlangs voor het eerst Roland Garros op zijn naam en was hij de beste bij het grote toernooi van Indian Wells in maart, maar hij won ook beide onderlinge duels met Sinner, in de halve finale in Indian Wells én Roland Garros. Hun rivaliteit is al jaren in ontwikkeling en wordt alsmaar beter. Alcaraz leidt momenteel met 5-4 en een nieuw – tiende – treffen is mogelijk bij de laatste vier op Wimbledon.
Anders dan Sinner boekte Alcaraz dit seizoen nog geen succes op gras. Zijn titelverdediging op het toernooi van Queen’s mislukte, toen de jonge Brit Jack Draper hem de voet dwars zette. Ook op Wimbledon start Alcaraz als titelhouder, wat maakt dat hij op de eerste speeldag het bal zal openen op het magische Centre Court waar hij vorig jaar in de finale in vijf sets won van Djokovic.
picture

Wimbledon | Alcaraz plaatst na prachtige rally beslissende break - Djokovic koelt woede op netpaal

Dubbel Parijs-Londen

Roland Garros en Wimbledon in hetzelfde seizoen winnen behoort tot de grootste prestaties in de tennissport, als je geen Björn Borg heet tenminste... De Zweed deed het drie jaar op rij (1978-1980). Rafael Nadal flikte het kunststukje tweemaal (2008 en 2010), terwijl Roger Federer (2009) en Djokovic (2021) het één keer voor elkaar kregen. Hoewel Alcaraz al op meerdere vlakken in de voetsporen is getreden van genoemde levende legendes, staat de 21-jarige speler dus voor een opdracht van formaat op Wimbledon dit jaar.
picture

Roland Garros | Carlos Alcaraz kan het ook op gravel - jongste winnaar major op alle ondergronden

Legende Djokovic

Zeven keer won Djokovic de titel op Wimbledon. Alleen Roger Federer werd vaker kampioen (8). Vorig jaar lag de Serviër op koers om de Zwitser te evenaren, maar Alcaraz verraste vriend en vijand – en vooral Djokovic – in de eindstrijd vorig jaar. Terwijl hij op dat moment kersvers Roland Garros-kampioen was, staat Djokovic er twaalf maanden later heel anders voor.
Er zijn nauwelijks drie weken gepasseerd sinds Djokovic in Parijs onder het mes ging, nadat hij geblesseerd raakte aan zijn knie op Roland Garros. Deelname aan Wimbledon en de Olympische Spelen stond dan ook op losse schroeven. De 24-voudig Grand Slam-kampioen is echter in wonderbaarlijk tempo hersteld en verschijnt aan de start op het Londense gras.
De knoop is op de valreep doorgehakt, waarbij goed verlopen oefenwedstrijden – waaronder een straight sets overwinning op Daniil Medvedev en een met 6-3 verloren set tegen Sinner – vertrouwen gaven.
picture

Roland Garros | Djokovic reageert zich af - Serviër is boos na valpartij op veelbesproken gravel

Griekspoor weer tegen Sinner?

Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp geven het mannentoernooi op Wimbledon een oranje tintje. Ze zijn ingedeeld in de bovenste helft van het speelschema, bij nummer één geplaatst Sinner en derde reekshoofd Alcaraz, en komen dus op maandag al in actie.
Griekspoor, op zijn beurt als 27ste gerangschikt, vangt aan tegen de onlangs van lang blessureleed teruggekeerde ex-top10-speler Pablo Carreno Busta. Een vierde (!) ontmoeting in 2024 met Sinner is mogelijk in de derde ronde. Hoewel hij de Italiaan nog niet heeft kunnen kloppen, slaagde Griekspoor er in zijn afgelopen twee pogingen wel in de eerste set te winnen. Een paar weken geleden deed hij dat ook op gras, in de eerste ronde in Halle.
picture

Wimbledon | Tallon Griekspoor kansloos tegen Martón Fucsovics – gaat in 3 sets onderuit

Griekspoor steeds vaker tegen wereldtop

Het is Griekspoor nog niet eerder gelukt om de derde ronde te halen op Wimbledon. De Haarlemmer, die gedurende het toernooi zijn 28ste verjaardag gaat vieren, heeft de afgelopen seizoenen echter laten zien uitstekend uit de verf te komen op gras, met zijn titel in Den Bosch in 2023 als voornaamste bewijs. Dit jaar reikte hij op het Brabantse gras tot de halve eindstrijd, waarna hij in Halle het eerder genoemde duel met Sinner uitvocht.
Steeds vaker staat Griekspoor oog in oog met een wereldtopper. Naast vijf ontmoetingen met Sinner, speelde hij reeds meermaals tegen Djokovic, dwong hij onlangs Alexander Zverev op Roland Garros tot een vijfsetter en kruiste hij al eens de degens met Alcaraz op Wimbledon. Zijn eerste top5-zege lijkt steeds dichter bij te komen.
picture

Roland Garros | Tallon Griekspoor trekt aan kortste eind tegen Zverev – verlies na match tiebreak

Hoe is het met Van de Zandschulp?

Van de Zandschulp staat voor de negende keer dit jaar tegenover een lefty, in de persoon van de Britse wildcard Liam Broady (ATP-146). De nummer twee van Nederland, die in 2022 doordrong tot de laatste 16 in Londen en toen verloor van niemand minder dan Nadal op Centre Court, gaat proberen een verliesreeks van drie partijen te stoppen en zijn vorm te vinden.
Bij winst op Broady wacht hoogstwaarschijnlijk wéér een linkshandige speler: 16de reekshoofd en oude bekende Ugo Humbert. De Fransman was dit jaar al tweemaal te sterk voor Van de Zandschulp.
picture

Roland Garros | Van de Zandschulp wint nauwelijks een game tegen Fognini - problemen met enkel

Heerlijke openingspartijen

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral wordt gekeken naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Nicolas Jarry (19) vs Denis Shapovalov
Gaël Monfils vs Adrian Mannarino (22)
Sebastian Korda (20) vs Alejandro Davidovich Fokina
Andy Murray vs Tomas Machac
Felix Auger-Aliassime (17) vs Thanasi Kokkinakis
picture

Wimbledon | Bekijk samenvatting van zinderende finale - Alcaraz verslaat Djokovic in vijf sets

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij via HBO Max. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie