Eredivisie | Feyenoord verstevigt koppositie na zege op AZ door wonderschone volley Pedersen

Menno Waebeke

Geupdate 19/02/2023 om 09:34 GMT+1

Feyenoord heeft zaterdagavond naaste concurrent AZ met 2-1 verslagen. De Rotterdammers kwamen in de eerste helft op achterstand na een eigen doelpunt van Javairo Dilrosun, maar toonde - zoals zo vaak dit seizoen - veerkracht in de eigen Kuip. Kort voor de rust zorgde Alireza Jahanbakhsh met een fraaie kopgoal voor de gelijkmaker en in extremis zorgde Marcus Pedersen met een volley voor de winst.

Marcus Pedersen wordt geknuffeld door Oussama Idrissi na zijn cruciale treffer tegen AZ.

Feyenoord sloot zaterdagavond met een thuisduel tegen AZ een flinke reeks toppers af. Tegen Ajax (1-1), FC Twente (1-1) en PSV (2-2) werd de afgelopen weken gelijkgespeeld, maar tegen de Alkmaarders pakte de ploeg van Arne Slot eindelijk de volle buit.
In een wedstrijd tussen de nummer een en twee van de Eredivisie was het AZ die brutaal de voorsprong greep in De Kuip. Jesper Karlsson draaide een hoekschop richting de eerste paal en Feyenoord-aanvaller Javairô Dilrosun verlengde de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman Timon Wellenreuther.
De Rotterdammers kwamen door de eigen goal voor de vierde keer in zes wedstrijden op achterstand in eigen huis, maar dat leidde die eerste drie keer niet tot een nederlaag en ook zaterdag toonde Feyenoord enorme veerkracht in de topper tegen AZ. Kort voor rust kopte Alireza Jahanbakhsh op aangeven van Oussama Idrissi zijn vierde doelpunt van het seizoen voor de thuisploeg tegen de touwen.

Noorse volley

In de tweede helft lukte het Feyenoord iets meer om AZ terug te dringen, al leverde dat in het eerste kwartier nog geen grote kansen op. Na ruim een uur spelen leek Santiago Giménez de Rotterdammers even op voorsprong te schieten, nadat hij hard raak schoot in de verre hoek, maar de Mexicaanse spits stond een halve meter buitenspel.
Tien minuten voor tijd was Giménez opnieuw dicht bij een Feyenoord-voorsprong, maar op aangeven van Quilindschy Hartman kopte hij rakelings naast. Feyenoord leek voor de vierde keer in korte tijd een topwedstrijd gelijk te spelen, maar daar dacht Marcus Pedersen anders over. De Noorse back kreeg de bal voor de voeten na een afgeslagen corner en volleerde met zijn verkeerde linkerbeen, via de voet van Karlsson, op prachtige wijze de 2-1 achter Mathew Ryan.
Feyenoord wint eindelijk een topper en breidt de voorsprong op naaste belager AZ uit tot vijf punten. De voorsprong op Ajax (5 punten), PSV (7 punten) en FC Twente (9 punten) is zelfs nog groter, maar die clubs komen zondag nog in actie. De Amsterdammers spelen thuis tegen revelatie Sparta, PSV speelt de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht en FC Twente gaat op bezoek bij Go Ahead Eagles.

Schema tegen linkerrijtje

Met het afsluiten van een reeks topper heeft Feyenoord bijna alle wedstrijden tegen de huidige clubs uit de top 9 achter de rug in dit seizoen. De stadionclub moet alleen nog op bezoek bij Ajax en Sparta Rotterdam en thuis tegen RKC Waalwijk en FC Utrecht. Dit zijn de schema's tegen het linkerrijtje van alle titelkandidaten.