Euro 2024 | Alleen donder en bliksem kunnen Duitsland tijdelijk een halt toeroepen - zege op Denemarken

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 29/06/2024 om 23:20 GMT+2

In een spectaculaire en door een oponthoud vanwege zwaar onweer ook ietwat onorthodoxe achtste finale wist Duitsland door te stoten naar de kwartfinales. Denemarken bood kranig weerstand en had ook echt wel mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar onder meer een belangrijke nieuwe episode rond de VAR kort na rust bracht de Duitsers definitief aan zet.

Musiala was opnieuw trefzeker voor 'Die Mannschaft'

Nadat in de eerste achtste finale van het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland, Zwitserland flink de maat had genomen van Italië, stond in het Signal Iduna Park de tweede pot uit dezelfde ronde op de agenda.
Waar met Zwitserland en Italië eerder al twee buurlanden elkaar troffen, was dat later op de avond ook zo: thuisland Duitsland nam het op tegen de noorderburen uit Denemarken.

Donder en bliksem

Al binnen enkele minuten leken de Duitsers via Nico Schlotterbeck op voorsprong te komen uit een hoekschop, maar de Britse arbitrage had een overtreding gezien van Duitse zijde in het Deense strafschopgebied.
Halverwege de eerste helft werd Denemarken langzaamaan beter, wat leidde tot een aantal mogelijkheden. Joakim Mæhle trof ei zo na het Duitse doel en Christian Eriksen kon met zijn vrije trap niet in de buurt van de goal komen.
De wedstrijd werd even stilgelegd vanwege hevig onweer in en rond Dortmund. Kort na de onderbreking kreeg Duitsland twee grote kansen, maar zowel Kai Havertz als nogmaals Schlotterbeck konden niet toeslaan.
Kort voor rust kreeg Denemarken via een counter nog de ultieme mogelijkheid om met een voorsprong richting de thee te gaan, maar de onverzorgde breedtepass van Thomas Delaney zorgde ervoor dat spits Rasmus Højlund geen doel kon treffen.

var mengt zich in tweede helft

Net na de theepauze werd ook een doelpunt van de Denen afgekeurd; de treffer van Joachim Andersen ging niet door vanwege buitenspel van Delaney. Aan de andere kant floot scheidsrechter Michael Oliver voor een strafschop, na hands van diezelfde Andersen, op aanraden van de VAR.
Kai Havertz schoot raak vanaf de strafschopstip, waarbij de Deense goalie Kasper Schmeichel nog bijzonder dichtbij kwam. Een prachtige actie van de aanvaller van Arsenal bracht hemzelf in de mogelijkheid de voorsprong te verdubbelen, maar zijn stiftje ging langs het Deense kader.
Na lang druk zetten van de Duitsers kwamen de denen eindelijk nog eens voor de goal van Manuel Neuer, maar Højlund schoot recht op de Duitse doelman af. Twee minuten later was het aan de andere kant raak; Jamal Musiala verdubbelde de voorsprong voor zijn land en tekende voor zijn derde EK-treffer.

Geen derde

In blessuretijd leek wonderkind Florian Wirtz nog aan te tekenen voor de derde treffer van de Duitsers, maar hij werd teruggevlagd en -gefloten voor buitenspel. Na een check van de VAR bleef inderdaad de 2-0 staan.
Even later was er Schmeichel nog om alsnog erger te voorkomen, maar de Duitsers kwamen met een goed gevoel weg uit Dortmund. In de kwartfinale wacht mogelijk een clash met Spanje, dat daarvoor Georgië uit zou moeten schakelen.

UITSLAG EK VOETBAL, achtste finales: duitsland-denemarken | 2-0

1-0 Kai Havertz (penalty, 53')
2-0 Jamal Musiala (67')