Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | België blameert zich tegen Slowakije in openingswedstrijd, twee goals Lukaku afgekeurd

Douwe de Vries

Geupdate 17/06/2024 om 20:16 GMT+2

De laatste toernooien behoorde België altijd wel tot de topfavorieten, met een mega getalenteerde generatie. Nu hebben onze Zuiderburen wederom een ijzersterke selectie. Maar is het misschien geen echte topfavoriet. In ieder geval hebben de Rode Duivels het zichzelf knap lastig gemaakt door met 1-0 van Slowakije te verliezen. Twee treffers van Romelu Lukaku werden afgekeurd.

Romelu Lukaku zag twee treffers afgekeurd worden tegen Slowakije

Foto: Getty Images

Mocht België dan ver willen komen dit EK, moest het de eerste groepswedstrijd toch echt wel winnen tegen Slowakije. Een niet onmogelijke opgave voor de Rode Duivels. Toch speelde de bekende Belgische eindtoernooidruk weer mee bij de ploeg van bondscoach Domenico Tedesco. Die overigens tegen zijn Italiaanse collega Francesco Calzona stond. België domineerde echt wel aan de hand van bijvoorbeeld Trossard, De Bruyne en Doku. Misschien wel de beste aanvallende linie van Europa.
Echter, aanvalsleider Romelu Lukaku heeft zijn allerbeste spitsjaren wel gehad. De huidige spits van AS Roma mist soms echt de meest opgelegde kansen. Soepel meevoetballen zit er ook niet meer altijd in. Eigenlijk de gehele wedstrijd bleek dit de makke voor onze Zuiderburen te zijn. De gouden drie Trossard, De Bruyne en Doku wisten Lukaku meer dan eens prima in stelling te brengen tegenover doelman Martin Dubravka. Geen goal van Lukaku.

Uit het niets raak voor Slowakije

Aan de andere kant was het na zeven minuten, uit het niets, wel raak. Enorm defensief gepruts van Timothy Castagne leek door een ingreep van de Belgische keeper Koen Kasteels niet fataal te zijn. In de rebound wist Ivan Schranz alsnog raak te kegelen. Met soms meer geluk dan wijsheid wisten de Slowaken te overleven in de eerste helft.
picture

Slowakije viert de openingstreffer na zeven minuten

Foto: Getty Images

Minimaal de gelijkmaker moesten de Rode Duivels toch wel kunnen zien te produceren. Eindelijk leek de bevrijdende treffer voor de Belgen en Lukaku te vallen in de 56e minuut. Onana bleek bij het verlengen van de bal buitenspel te hebben gestaan. De ingevallen PSV’er Bakayoko leek de gelijkmaker dan eindelijk te produceren. Zijn schot na een scrimmage werd door een Slowaaks been van Feyenoorder Hancko van de lijn gehaald.

Weer geen goal voor Lukaku

De grootste voetbalstunt uit de Slowaakse voetbalgeschiedenis kreeg steeds meer gestalte. Maar een Belgische treffer zou echt meer dan verdiend zijn geweest. De ingevallen Lois Openda leek de ultieme verlossing te brengen. Hij werd met een heerlijke ‘trekbal’ naar de achterlijn gelanceerd. Hier gaf hij perfect voor op Lukaku die onberispelijk binnenschoot.
Maar… Opnieuw deed de VAR goed zijn werk. De videoleidsmannen hadden hands van Openda geconstateerd, en die constatering voorafgaand aan de goal bleek terecht zijn. Weer geen goal voor België, weer geen goal voor Lukaku. In de bijgetelde zeven minuten blessuretijd deden de Belgen eigenlijk niets goed. En daarmee is de eerste, echt grote sensatie van dit EK een feit. De Rode Duivels zullen zich moeten herpakken tegen eerst Roemenië en daarna Oekraïne.

Uitslag EK voetbal, groep E: België-Slowakije | 0-1

0-1 Ivan Schranz (7')


Stand in groep E

1. Roemenië - 3 punten
2. Slowakije - 3 punten
3. België - 0 punten
4. Oekraïne - 0 punten

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie