Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | België duivels snel op voorsprong - Youri Tielemans en Kevin De Bruyne zorgen voor 2-0 zege op Roemenië

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 22/06/2024 om 22:50 GMT+2

De Rode Duivels kenden een valse start op het Europees Kampioenschap Voetbal in Duitsland door een 1-0 verlies tegen Slowakije. De ploeg van bondscoach Domenico Tedesco veegde aan de hand van leider Kevin De Bruyne de nul van de tabellen in Groep E. Uiteindelijk werd Roemenië met 2-0 aan de kant gezet door een razendsnelle goal van Youri Tielemans en een treffer van de aanvoerder.

Kevin De Bruyne was eens te meer belangrijk voor België

Foto: Getty Images

De allerlaatste wedstrijd in de tweede speelronde van het Europees Kampioenschap Voetbal in Duitsland was er een in Groep E, tussen België en Roemenië. Anderhalve dag eerder had Oekraïne in dezelfde poule al met 1-2 gewonnen van Slowakije, de beulen van de Belgen in de eerste speelronde.
België startte net als tegen Slowakije furieus, maar beloonde zichzelf deze keer wél. Een actie via Jérémy Doky en Romelu Lukaku bracht Youri Tielemans in scoringspositie, de middenvelder greep meteen zijn kans. Nauwelijks drie minuten later moest de Belgische doelman Koen Casteels een geweldige kopbal van Radu Drăgușin over het doel werken.

Kansen over en weer

Aan de andere kant deed de Roemeense sluitpost Florin Niță ook zijn ding op een mooie poging van Dodi Lukebakio. Na een half uur spelen was de keeper van Gaziantepspor ook op zijn plaats toen Doku het nogmaals probeerde.
Even leek het erop dat ook twee minuten na de theepauze een treffer opgeschreven kon worden. Een snelle counter van de Roemenen werd echter niet afgerond door Valentin Mihăilă.
Aan de andere kant kwam Kevin De Bruyne heel dicht bij het verdubbelen van de Belgische voorsprong, maar zijn schot met rechts krulde om het Roemeense doel heen.

Lukaku andermaal ongelukkig

Vervolgens zag de Belgische aanvoerder Niță in de weg liggen voor de tweede treffer. Aan de andere kant voorkwam Jan Verthongen een levensgrote Roemeense mogelijkheid op de gelijkmaker.
Dan was het weer de beurt aan Doku, alleen ook hij kon de Rode Duivels nog niet in veilige haven brengen. Lukaku leek dat net na het uur wel te doen; de spits zag tegen Slowakije twee doelpunten afgekeurd worden en nu was het opnieuw buitenspel bij een doelpunt na een dieptepass van De Bruyne.
De volgende poging van Lukaku stuitte op de alomtegenwoordige Niță. Na driekwart wedstrijd kreeg Roemenië een nieuwe geweldige kans om de score gelijk te trekken. Dennis Man werd alleen voor de goal gezet door de Belgische middenvelder Amadou Onana, maar vond Casteels op zijn pad.

De Bruyne doeltreffend

Tien minuten voor tijd was het dan alsnog beslist in het RheinEnergieStadion in Köln: De Bruyne zag een lange bal van Casteels over alles en iedereen heen zeilen en tikte de bal vervolgens voorbij Niță voor de 2-0.
Nauwelijks twee minuten later ging invaller Leandro Trossard alleen op het Roemeense doel af, maar zijn afleggen op Lukaku was niet zuiver genoeg.
Aan de andere kant viel bijna de 2-1, echter kon Timothy Castagne een wippertje van Denis Alibec van de lijn werken. Lukaku bleef doelpuntloos nadat zijn schot met rechts nog gekeerd werd door de Roemeense goalie.
Met alle landen in Poule E op drie punten na twee wedstrijden is alles nog mogelijk in deze groep. Op woensdag 26 juni om 18:00 uur speelt Oekraïne tegen België in de MHP Arena in Stuttgart, terwijl tegelijkertijd Slowakije en Roemenië niet ver uit de buurt in het Waldstadion in Frankfurt de degens kruisen.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP F: belgië-roemenië | 2-0

1-0 Youri Tielemans (2')
2-0 Kevin De Bruyne (80')

STAND IN GROEP e na speelronde 2

1. Roemenië - 3 punten
2. België - 3 punten
3. Slowakije - 3 punten
4. Oekraïne - 3 punten

WAAR VOLG JE EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie