Euro 2024 | Doelpunt van oud-Ajacied Georges Mikautadze levert Georgië eerste punt op EK op

Wian  Slendebroek

Geupdate 22/06/2024 om 17:22 GMT+2

Doelman Giorgi Mamardashvili zal in Georgië op handen gedragen worden. De keeper van Valencia wist te bereiken dat van de elf Tsjechische schoten op doel er slechts één in ging. De 1-1 in het Volksparkstadion in Hamburg betekende het eerste punt ooit voor Georgië op een eindtoernooi. Tsjechië zal de volgende wedstrijd tegen Turkije flink aan de bak moeten: alleen een zege kan ze verder helpen.

Georges Mikautadze of Georgia celebrates scoring his team's first goal from a penalty kick during the UEFA EURO 2024 group stage match between Georgia and Czechia at Volksparkstadion on June 22, 2024 in Hamburg, Germany.

De wedstrijd leek vooraf één van de minst aantrekkelijke wedstrijden van het EK. Als je de plekken op de FIFA-wereldranglijst van beide landen bij elkaar optelt, komt er het hoogste getal uit van dit EK. Georgië staat 75e op de ranglijst, Tsjechië staat daar 36e. Toch was de wedstrijd vanaf de start aantrekkelijk.
Tsjechië kwam zeer sterk uit de startblokken met vier kansen in de vijf minuten. De vuisten van keeper Mamardashvili bleken ook in de eerste minuten goud waard. Beide landen konden een overwinning ook goed gebruiken. Tsjechië ging in de eerste wedstrijd onderuit tegen Portugal. Georgië verloor met 3-1 van Turkije. Met een zege zouden beide landen hun kansen om de achtste finales te bereiken sterk vergroten.
Na 22 minuten leek Tsjechië op voorsprong te komen. Na een ingooi belandde de bal bij Adam Hložek die de bal tegen het hoofd van keeper Mamardashvili schoot. Hložek kreeg de bal daarna eveneens tegen het hoofd waardoor de bal langzaam het doel instuiterde. Het was echter niet het hoofd van Hložek die de bal het laatst raakte, maar de bovenarm. De VAR keurde het doelpunt daarom af wegens hands.

Oud-Ajacied

Op slag van rust viel de Georgische goal. De ervaren aanvoerder Guram Kashia was na een vrije trap dichtbij een doelpunt, maar de bal werd gekeerd door de Tsjechische keeper. Ondertussen had de bal de hand van pechvogel Robin Hranáč geraakt. Hranáč maakte tegen Portugal een eigen doelpunt en was nu verantwoordelijk voor het veroorzaken van een penalty. De penalty werd ingeschoten door oud-Ajacied Georges Mikautadze.
Na rust bleven de kansen komen aan beide kanten. In de 59 viel de bal goed vor Tsjechië. Peter Lingr kopte de bal op de paal, waardoor die voor de voeten kwam van Patrik Schick. De spits schoot de bal eenvoudig binnen.
In de laatste seconden van de wedstrijd had Georgië nog een levensgrote kans om voor een speciale overwinning te zorgen. Na een uitbraak kwam Saba Lobzhanidze oog in oog met Jindrich Stanek. De kans om zichzelf onsterfelijk te maken in zijn thuisland door te zorgen voor de eerste overwinning ooit van Georgië op een EK liet hij liggen. Lobzhanidze schoot de bal hoog over.
Om 18:00 uur spelen Turkije en Portugal de andere wedstrijd in de tweede speelronde van Groep F. De tweede speelronde op het EK Voetbal in Duitsland wordt later op de avond vanaf 21:00 uur afgerond door België en Roemenië.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP F: Georgië-Tsjechië | 1-1

1-0 Georges Mikautadze (45+3')
1-1 Patrik Schick (59')