EURO 2024 | Dominant Spanje heeft moeite met scoren, maar wint wel in topper tegen Italië

Menno Waebeke

Geupdate 20/06/2024 om 23:54 GMT+2

Spanje heeft donderdagavond indruk gemaakt in de topper tegen Italië. De Spanjaarden controleerden de wedstrijd, maar wonnen uiteindelijk 'slechts' met 1-0. De enige treffer kwam nota bene van de schoen van de Italiaanse verdediger Riccardo Calafiori, die zijn eigen doelman verschalkte.

Spanje juicht na de 1-0 tegen Italië.

In de 'poule des doods' waren beide ploegen vorige week begonnen met een overwinning. Spanje won overtuigend van Kroatië en de Italianen knokten zich naar een zwaarbevochten zege tegen Albanië.
Vanaf de eerste minuut waren de verhoudingen in de Veltins Arena in Gelsenkirchen echter duidelijk. Spanje had de bal, de controle en de kansen. Al na twee minuten kregen de Spanjaarden een kans op de openingstreffer. Pedri kopte, maar Gianluigi Donnarumma had een fraaie redding in huis.
Niet veel later was ook Nico Williams voor het eerst gevaarlijk. De buitenspeler van Athletic Club kopte rakelings naast. De toon was gezet, maar ook kansen van Alvaro Morata en Fabián Ruiz gingen er niet in.

Onvermijdelijke treffer

In de rust greep de Italiaanse bondscoach Luciano Spalletti in. Jorginho en Davide Frattesi bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Bryan Cristante en Andrea Cambiaso.
Maar ook met de invallers veranderde het spelbeeld niet. Spanje bleef de dominante ploeg en het was wachten op een doelpunt. Dat doelpunt kwam er uiteindelijk in de 55ste minuut. Morato kopte een voorzet van Williams door en de talentvolle Calafiori liep de bal ongelukkig in eigen doel.

Rodri geschorst

Spanje wilde de wedstrijd in het slot gooien, maar omdat een schot van Williams tegen de lat en niet tegen het net ging, bleven de Italianen in de wedstrijd. Toch bleef Spanje de grote kansen krijgen. Door liefst acht reddingen van Donnarumma bleef het op wonderbaarlijke wijze bij 1-0.
Het enige smetje op de overwinning van Spanje was de gele kaart van Rodri. De middenvelder van Manchester City is een cruciale speler in het spel van de Spanjaarden, maar is nu geschorst voor de derde groepswedstrijd tegen Albanië.
Spanje is door de overwinning ook definitief geplaatst voor de achtste finales. Ze gaan aan kop in Groep B met zes punten uit twee wedstrijden. Italië strijdt nog met Albanië en Kroatië om plek twee.

Gianluigi Donnarumma was de grote uitblinker bij Italië.