Euro 2024 | Duitsland heeft alle moeite met Hongarije, maar ‘FC Musiala’ redt het thuisland weer

Douwe de Vries

Geupdate 19/06/2024 om 19:57 GMT+2

Zo simpel als dat het tegen Schotland ging, zo lastig was het vanavond voor Duitsland tegen Hongarije. Maar nog altijd kan ‘Die Mannschaft’ terugvallen op Jamal Musiala. ‘FC Musiala’ kan je het elftal soms beter noemen. Hij scoorde de 1-0 in de 22e minuut. Hongarije had heel veel mogelijkheden, maar moest het hoofd definitief buigen na de 2-0 van Gündoğan in de 67e minuut.

Jamal Musiala scoort de 1-0 tegen Schotland

Dat Hongarije absoluut niet terug zou deinzen was na een paar seconden al duidelijk. Direct na de aftrap stond Roland Sallai al oog in oog met Manuel Neuer, maar de spits van Freiburg faalde tegenover de veelbesproken Duitse doelman. Voor het toernooi twijfelde het Duitse volk aan de capaciteiten van de Bayern-keeper, maar in de eerste helft wist hij ook zijn laatste twijfelaars de mond te snoeren. De ene na de andere fraaie Glanzparade had hij in petto. De fraaiste was op een kiezelharde vrije trap van Dominik in de 26e minuut. Hoe Neuer de bal uit de hoek plukte, deed denken aan de beste ‘Neuer-reflexdagen’.

Manuel Neuer redt fantastisch op een Hongaarse vrije trap

Hongarije was daarnaast via verschillende andere spelers, waaronder ex-AZ’er Milos Kerkez, dreigend. Het vocht immers voor de allerlaatste kans na de nipte nederlaag tegen Zwitserland. Nagelsmann zal toch enigszins geschrokken zijn. Het ‘swing voetbal’ tegen Schotland was vanavond ver te zoeken. En dat bevestigde ook eens des te meer dat die tegenstander ook gewoon bijzonder matig is. Weg alle euforie?

Hongarije heeft veel kansen op 1-1

Nee, want Duitsland heeft het supertalent van Europa: Jamal Musiala. Het is een beetje zoals het Nederlands elftal het een tijdje met Arjen Robben had op eindtoernooien. Geef de bal maar aan de superster, en het komt wel goed. Zo ook vanavond. De Bayern-speler dartelde weer ouderwets en in de 22e minuut was het raak. Al was deze goal niet zo stilistisch zoals hij vrijdag de 2-0 scoorde tegen de Schotten. Danny Makkelie liet doorspelen nadat Gündogan een Hongaarse verdediger omver liep. Hierna kwam de bal bij Musiala terecht, die hem ook nog eens via een Hongarije-ledemaat in het doel schoot. 1-0.
En dat mocht best tegen de verhoudingen in worden genoemd, hoe raar dat ook klinkt. Hongarije dacht in de extra tijd van de eerste helft dan toch op die zo verdiende 1-1 te komen. Uit een vrije trap dacht Sallai binnen te koppen. Maar hij stond samen met vier andere Hongaren ruim buitenspel.

2-0 beslist de wedstrijd, Hongaars verzet gebroken

Ook in helft twee verstopte de ploeg van bondscoach Marco Rossi zich allesbehalve. Barnabas Varga leek in de 60e minuut dan eindelijk met de verlossende Hongarije-goal te komen. Zijn kopbal verdween met een boog maar net over de lat. Zeven minuten later viel de 2-0, die aan alle Hongaarse hoop eigenlijk een einde maakte. Toni Kroos, opnieuw een fantastische wedstijd op het middenveld spelend, vond met zijn befaamde cross Mittelstädt.
De linksback gaf perfect voor op de in de zestien volledig vrijstaande İlkay Gündoğan. De Barcelona-speler faalde niet en met de 2-0 was het dappere Hongaarse verzet wel gebroken. Hoewel er nog een slippertje was van notabene Neuer, Joshua Kimmich redde de doelman toen hij de bal losliet na een zoveelste gevaarlijke voorzet vanaf rechts. Duitsland speelde daarna de wedstrijd gecontroleerd uit en is zeker van de volgende ronde. Maar de ploeg van Nagelsmann overtuigde bij lange na niet zoals tegen Schotland. Maar dan is toch nog altijd… Musiala.

Uitslag EK Voetbal, Groep A: Duitsland-Hongarije | 2-0

1-0 Jamal Musiala (22')
2-0 İlkay Gündoğan (67')