Euro 2024 | Duitsland wint Groep A - Vreselijke botsing Gunn en Varga bij Schotland-Hongarije

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 23/06/2024 om 23:02 GMT+2

In de blessuretijd heeft Duitsland zich verzekerd van de eerste plaats in Groep A op het EK Voetbal in eigen land. Niclas Füllkrug trok de stand gelijk voor zijn land, terwijl tegelijkertijd bij Schotland-Hongarije een veel langere blessuretijd nodig was vanwege een botsing tussen de Schotse doelman Angus Gunn en de Hongaarse spits Barnabás Varga. Hongarije won met een late goal.

Varga werd buiten het zicht gehouden tijdens de eerste verzorgende momenten

De 15:00 uur-wedstrijden van dit Europees Kampioenschap Voetbal in Duitsland lagen helemaal achter de rug en op zondag en maandag zou ook het tijdslot van 18:00 uur even in de ijskast gaan, om er dinsdag - wanneer Nederland aantreedt tegen Oostenrijk - weer uit gehaald te worden.
In het Waldstadion in Frankfurt stond gastheer Duitsland oog in oog met de Zwitserse zuiderburen, terwijl tegelijkertijd in Groep A in de MHP Arena in Stuttgart Schotland en Hongarije tegenover elkaar stonden.

Afgrijselijke botsing Gunn en Varga

Hongarije was nog puntloos op dit EK en had dus maar één taak in Stuttgart: winnen. De Schotten konden blij zijn met een puntje tegen Zwitserland in het tweede groepsduel, ook hen was er alles aan gelegen drie punten bij te schrijven.
De eerste helft was van beide kanten onzorgvuldig. Hongarije had het betere van het spel en leek kort voor rust bijna op voorsprong te koppen, maar Willy Orbán - in buitenspelpositie - kopte over na een vrije trap van Dominik Szoboszlai.
De tweede helft werd opgeschrikt door een botsing tussen de Schotse doelman Angus Gunn en de Hongaarse spits Barnabás Varga, die zichtbaar knock-out achterbleef.
In blessuretijd kreeg aanvoerder Szoboszlai nog een ultieme kans om de Hongaarse driepunter te verzorgen, maar de middenvelder van Liverpool miste. Vervolgens raakte Kevin Csoboth nog de paal. Diezelfde Csoboth maakte een minuut voor tijd nog de 0-1.

Duitsland groepswinnaar

Duitsland was al zeker van een plaats in de achtste finales, ook Zwitserland had een fijne uitgangspositie. De Duitsers leken na een kwartier op voorsprong te komen, toen Yann Sommer zich verkeek op een schot van Robert Andrich. De treffer werd echter afgekeurd, vanwege een overtreding van Jamal Musiala op Michel Aebischer.
Na minder dan een half uur viel alsnog het eerste doelpunt, weliswaar aan de andere kant van het veld. Remo Freuler bediende Dan Ndoye, die net geen buitenspel stond en de 1-0 binnen tikte. Op die manier was Zwitserland voorlopig eerste in de groep.
In de tweede helft kwam Duitsland een aantal keer behoorlijk dicht bij de gelijkmaker, maar Jamal Musiala en Joshua Kimmich konden niet raak schieten. Zwitserland dacht de 2-0 te maken, echter stond Ruben Vargas buitenspel.
Kai Havertz scheerde vijf minuten voor tijd de bovenkant van de Zwitserse lat, waarna in blessuretijd dan eindelijk de gelijkmaker werd gescoord. Invaller Niclas Füllkrug kopte knap binnen.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP a: schotland-hongarije | 0-1

0-1 Dennis Csoboth (90+8')

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP a: zwitserland-duitsland | 1-1

1-0 Dan Ndoye (28')
1-1 Niclas Füllkrug (90+2')