Euro 2024 | Georgië is dichtbij resultaat in eerste EK-wedstrijd ooit, maar Turkije zegeviert door prachttreffers: 3-1

Douwe de Vries

Geupdate 18/06/2024 om 20:32 GMT+2

Opnieuw een foutenfestival dit EK, maar daardoor ook opnieuw een heerlijke wedstrijd. En ja: voetbal is nu eenmaal ook een wedstrijd van fouten. Georgië was tijdens de eerste EK-wedstrijd ooit dichtbij een resultaat. Maar door Turkse prachttreffers van Müldür en Güler, en een blessuretijdtreffer van Kerem Aktürkoğlu werd het 3-1.

Turkije na de winnende treffer tegen Georgië

Wat kon er worden verwacht van debutant Georgië? Een aardige graadmeter was misschien de wedstrijden van de beloften vorig jaar juni. Tijdens het jeugd EK in eigen land maakten de Oost-Europeanen, die Nederland wisten uit te schakelen, behoorlijk wat indruk. In maart plaatste de hoofdmacht zich dus voor het EK. Dit ten koste van de andere mogelijke debutant Luxemburg.
Bondscoach Willy Sagnol bevestigde: de Georgiërs leefden op een roze wolk. Maar die roze wolk moest volgens de Fransman nu ook wel verdwenen zijn. “Na de play-offfinale was het voor sommige spelers een beetje moeilijk om terug te keren naar hun dagelijkse routine, omdat het leek alsof ze een droom leefden”, zei Sagnol op een persconferentie. “Deze droom moet op een gegeven moment eindigen en we moeten ons opnieuw concentreren.” Het was niet tegen dovemans oren gericht, getuige de fantastische wedstrijd van ook de Georgiërs.

Turkije lijkt snel op 2-0 te komen, VAR grijpt in

In de eerste helft was er al aan vermaak en spektakel geen gebrek. Turkije opende zeer sterk. Kaan Ayhan haalde na 10 minuten uit op de rand van het stafschopgebied, en de bal belandde op de binnenkant van de paal. Anzor Mekvabisjvili van Georgië was nog geen minuut later ook dichtbij: zijn van richting veranderde schot werd miraculeus gepakt door Mert Günok. Een ‘Turkse overheersing’ zou vanavond zeker niet plaatsvinden, zoveel was duidelijk.
Toch kwam de ploeg van bondscoach Vincenzo Montella op voorsprong door een schitterende treffer van Mert Müldür. Georgiër Dvali werkte de bal weliswaar zo bij Müldür in de voeten, maar de manier waarop de Fenerbahçe back de bal binnen kegelde was zeer fraai. De Turken leken helemaal in een zetel te zitten toen twee minuten later Yildiz raak gleed. Echter stond laatstgenoemde een fractie buitenspel, met nadruk op fractie. De discussie ook op dit eindtoernooi: schiet de VAR zijn doel soms niet eens voorbij? Hoe letterlijk kan buitenspel zijn?

Veel fouten, maar hoog amusementswaarde

Uiteraard had Georgië daar maling aan. De debuterende EK-ploeg had weer zicht op 1-1 en die viel, zo’n vijf minuten na de afgekeurde 2-0 van Turkije. ‘Ajax-mislukkeling’ Georges Mikautadze kreeg de bal goed aangespeeld, laag door Kotsjorasjvili. De poging van Mikautadze werd niet goed verwerkt door Günok en zo was de eerste Georgische treffer op een EK ooit een feit.

Mikautadze zorgt voor de 1-1 tegen Turkije

Het wedstrijdbeeld spiegelde compleet en nu was het Georgië dat vol voor de winst speelde. Nog in de eerste helft hadden de Oost-Europeanen op voorsprong kunnen komen. Na rust had Turkije de orde weer wat meer op zaken, Müldür kreeg meteen een enorme kans waar hij eigenlijk zelf van schrok. Derhalve leverde het een slappe poging op. Het zou de avond van de fraaie treffers worden. Arda Güler besloot van ver buiten de zestien uit te halen, en zag gekruld zijn bal in de kruising belanden. Giorgi Kotsjorasjvili liet meteen zien dat de Georgiërs niet schrikken van een achterstand. Hij raakt luttele momenten na de 2-1 de lat.

Het lag compleet in de lijn van de heerlijke wedstrijd die werd voorgeschoteld. Toegegeven: net als in andere EK-wedstrijden worden er een hoop fouten gemaakt. Maar die fouten maken wel dat de amusementswaarde hoog is.

De 3-1 valt in de zevende minuut van de blessuretijd

Doelman Mamardasjvili zorgde ervoor dat Georgië nog mocht hopen op een resultaat. Zijn reflex behoort zeker tot de top 10-reddingen van dit EK. In de zes minuten extra tijd was het notabene weer Mikautadze die zich wederom onsterfelijk had kunnen maken. De 2-2 leek moeilijker om niet te maken, dan wel. Toch verdween de poging met een stuit naast. De allerlaatste poging van de Oost-Europeanen verdween op de paal, waarna Kerem Aktürkoğlu op een leeg doel af kon lopen voor 3-1. Volledig in stijl werd deze knotsgekke wedstrijd afgesloten in Dortmund.
Turkije boekte de eerste overwinning en slaat een belangrijke slag in de pittige poule. Om 21.00 uur trappen Portugal en Tsjechië af.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP F: Turkije-Georgië | 3-1

1-0 Mert Müldür (25')
1-1 Georges Mikautadze (32')
2-1 Arda Güler (65')
3-1 Kerem Aktürkoğlu (97')