Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EURO 2024 | Is de goal van Xavi Simons terecht afgekeurd? Dit vindt Eurosport in andere landen

Wian  Slendebroek

Geupdate 22/06/2024 om 14:35 GMT+2

Even leek het erop dat Nederland op voorsprong zou komen in de groepswedstrijd tegen Frankrijk. In een moeilijke fase waarin de Fransen beter werden, lag de bal daar opeens in het net. Xavi Simons schoot de bal tussen de palen, maar de bal werd afgekeurd.

Xavi Simons of Netherlands reacts as his goal is disallowed during the UEFA EURO 2024 group stage match between Netherlands and France at Football Stadium Leipzig on June 21, 2024 in Leipzig, German

Foto: Getty Images

Denzel Dumfries zou buitenspel staan en de Franse keeper Mike Maignan hinderen. Ronald Koeman was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter. "Die keeper kan er never nooit bij", zei Koeman tegen de NOS. "En dat komt niet omdat Denzel daar staat. Het is niet zo dat hij de keeper belemmert.”
“De scheidsrechter heeft vier minuten aan zijn oren gezeten. Als je zoveel tijd nodig hebt, dan moet je een doelpunt geven", zei Koeman boos na de wedstrijd.
De Franse coach Didier Deschamps kent een veel andere lezing: “Het is heel duidelijk voor mij. Als een speler buitenspel staat, een keeper het zicht ontneemt en niet meer kan duiken, dan moet de goal afgekeurd worden. Ik snap niet waarom de scheidsrechters er zo lang over deden.”
Het is logisch dat de coaches van beide landen achter hun eigen ploeg gaan staan. Maar wat vinden onze Eurosport-collega’s in het buitenland. We maakten een rondje langs de velden.

Eurosport.co.uk - Groot-Brittannië

De Britten lijken de Nederlandse kant te kiezen. In hun wedstrijdverslag klagen ze over dat de VAR zo lang deed over een beslissing nemen. De beslissing van de scheidsrechter noemen ze ‘awfully harsh’ - ‘erg hard’.

Eurosport.it - Italië

Onze Italiaanse collega’s zijn het eens met de scheidsrechter. ‘Maignan kon niet springen omdat Dumfries in de weg staat: buitenspel’.
Zowel de Italianen als de Britten zijn streng voor Memphis. In hun beoordeling van de spelers scoort Memphis Depay op beide sites het slechtst. De Britten beoordelen hem met een 4, de Italianen met een 5,5.

Eurosport.de - Duitsland

De Duitsers hebben de situatie heel neutraal omschreven. Ze noemen het ‘pech voor Oranje’: Xavi schoot de bal binnen om de 1-0 te maken (69'), maar na een langdurige controle door de video-assistent werd het doelpunt afgekeurd - Denzel Dumfries, die buitenspel stond, had doelman Maignan gehinderd. Beide teams bleven naar voren drukken, vooral Frankrijk drong aan tegen het einde.

Eurosport.fr - Frankrijk

Onze Franse collega’s nemen drie zinnen de tijd om precies uit te leggen waarom het wel buitenspel was. Ze zijn het eens met de beslissing van de scheidsrechter en leggen uit waarom: Maignan had geen ruimte om te duiken, Dumfries blokkeerde het zicht en Dumfries stond buitenspel.

Waar volg je EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie