EURO 2024 | Italië dompelt Kroatië 30 seconden voor tijd in diepe rouw: Modric en Co naar huis

Tobias Kappelle

Geupdate 25/06/2024 om 12:12 GMT+2

Italië heeft zich na een zenuwslopende wedstrijd tegen Kroatië geplaatst voor de achtste finale van het EK. Lange tijd leken de Kroaten op weg naar de volgende ronde, maar 30 seconden voor tijd zorgde Zaccagni voor de bevrijdende gelijkmaker. Voor Kroatië zit het toernooi er door de late tegengoal hoogstwaarschijnlijk op.

Mattia Zaccagni of Italy celebrates scoring his team's first goal to equalise during the UEFA EURO 2024 group stage match between Croatia and Italy at Football Stadium Leipzig on June 24, 2024 in Leipzig, Germany.

In de eerste helft was het Kroatië dat het meeste balbezit had zonder dat het daadwerkelijk gevaar kon stichten. Aan de andere kant was dat anders. Bastoni kreeg met een perfecte voorzet de kans om van dichtbij de 1-0 binnen te koppen, maar een fantastische reflex van doelman Livakovic voorkwam dit.
De ploegen gingen met de brilstand op het bord de rust in en Kroatië wist dat het in de tweede helft nog meer risico moest nemen. Ongeveer tien minuten na rust werd de aanvalslust beloond. Een bal werd van dichtbij tegen de hand van een Italiaanse verdediger aangeschoten. Makkelie wuifde het incident in eerste instantie weg, maar na een check bij het videoscherm werd het alsnog een strafschop.
De ervaren aanvoerder Luka Modric stond achter de bal, maar doelman Donnarumma maakte zijn naam als penaltykiller waar. Hij pakte de penalty tot grote vreugde van het Italiaanse publiek. Nog geen minuut later was het echter alsnog Modric die de openingstreffer binnen schoot.
Kroatië veroverde de bal snel en van dichtbij werd de bal richting goal getikt. Een wereldredding van Donnarumma voorkwam de treffer, maar vanuit de rebound was de Italiaanse keeper kansloos. Modric schoot de bal hard in het dak en zo had Kroatië de goal die het zo hard nodig had.

Paniek bij Italianen

Italië wist dat het met slechts drie punten zeer kwetsbaar was en dus sloeg de paniek toe in een wedstrijd die feller en feller werd. De verdediging van de Kroatië kraakte, maar de laatste pass ontbrak bij Italië.
Het Kroatische publiek hield de ploeg op de been en bij de Italianen nam de frustratie toe. De intensiteit bleef hoog en het was Kroatië dat het dichtst bij een tweede goal was. Italië bleef wanhopig zoeken naar ruimte en kreeg daarvoor maar liefst acht minuten blessuretijd.
De Kroatische wisselspelers aten hun shirt op van de spanning en 30 seconden voor tijd sloeg het noodlot dan toch toen. Italië kwam er nog een laatste keer uit en op links werd de late invaller Zaccagni bediend. Hij twijfelde niet en stuurde de bal met binnenkant voet prachtig naar de verre kruising.
De Kroaten gingen massaal tegen de grond en sloegen de handen voor de ogen. Het schot van Zaccagni bleek het laatste balcontact van de wedstrijd en dus eindigt de ploeg van Modric op twee punten en een doelsaldo van -3. De kans dat dit genoeg is om als een van de vier beste nummers vier door te gaan is bijzonder klein.