EURO 2024 | Kleurloos België heeft genoeg aan punt voor achtste finales - Oekraïne uitgeschakeld

Menno Waebeke

Geupdate 26/06/2024 om 20:13 GMT+2

België heeft zich woensdagavond geplaatst voor de achtste finales van het EK in Duitsland. In Stuttgart kwamen de Rode Duivels niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Oekraïne. België speelt daardoor de achtste finale tegen Frankrijk.

Kevin de Bruyne.

Alle landen in Groep E begonnen het laatste groepsduel met drie punten en dus stond er veel op het spel. Bij een nederlaag konden de Belgen zelfs nog helemaal worden uitgeschakeld.
Die urgentie was in het duel met Oekraïne nauwelijks te zien bij de ploeg van Domenico Tedesco. De sterkst mogelijke basiself kwam in de eerste helft slechts tot één goede kans. De Oekraïense doelman Anatoliy Trubin kon een rollertje van Romelu Lukaku eenvoudig oprapen.

België aan zware kant van het schema

Ook in de tweede helft regende het allesbehalve kansen. Lukaku testte Trubin een tweede maal met een slap schot en Jérémy Doku liet wat vlagen van zijn kwaliteiten zien, maar overtuigend was het allemaal niet bij België.
Oekraïne was een kwartier voor tijd virtueel uitgeschakeld en moest dus op zoek naar de overwinning. In de slotfase kregen ze ook nog een aantal mogelijkheden om de 1-0 te maken, maar de Belgen kwamen steeds goed weg.
België eindigt door het gelijkspel als tweede in Groep E. Dat betekent dat zij aan de zware kant van het schema terechtkomen. Bovendien treffen de Belgen in de achtste finale nu een van de favorieten met Frankrijk.

Salonremise in Frankfurt

De andere wedstrijd in de poule eindigde in een gelijkspel en daar kon je vooraf ook wel een beetje je geld op inzetten. Slowakije en Roemenië wisten namelijk dat zij met een punt allebei door waren naar de volgende ronde.
Toch kwamen de Slowaken in de eerste helft op voorsprong. Ondrej Duda kopte een voorzet van Juraj Kucka tegen de touwen. Nog voor rust deden de Roemenen wat terug. Feyenoorder Dávid Hancko gaf een strafschop weg en oud-Ajacied Razvan Marin pakte het cadeautje uit vanaf de stip
Door het dubbele gelijkspel eindigen alle landen op vier punten in Groep E. Roemenië is groepswinnaar, België tweede en Slowakije gaat door als een van de beste nummers drie. Voor Oekraïne zit het toernooi erop.