EURO 2024 | Mikautadze helpt Georgië aan historische achtste finale - Goede zaak voor Oranje

Menno Waebeke

Geupdate 27/06/2024 om 09:00 GMT+2

Georgië heeft zich woensdagavond na een bijzonder knappe zege op Portugal geplaatst voor de achtste finales van het EK. De Georgiërs maken dit jaar hun debuut op het Europees kampioenschap, leken na twee duels op de rand van uitschakeling, maar plaatsen zich nu alsnog voor de volgende ronde. Ze bewijzen daarmee bovendien Oranje een goede dienst.

Georges Mikautadze viert zijn derde treffer van dit EK.

Georgië schoot werkelijk uit de startblokken in de Veltins Arena van Gelsenkirchen. Al na twee minuten startte Mikautadze een snelle counter. De aanvaller gaf mee op Napoli-ster Khvicha Kvaratskhelia en die schoot koeltjes de 1-0 tegen de touwen.
Portugal was vooraf al zeker van de groepswinst en dus kregen alle basisspelers rust, op doelman Diogo Costa en Cristiano Ronaldo na. Diezelfde Ronaldo greep in de eerste helft een negatieve hoofdrol.
De spits van het Saoedische Al-Nassr werd aan het shirt getrokken in het strafschopgebied en ging daarbij opzichtig naar de grond. Tot zijn grote verbazing kreeg Ronaldo geen strafschop en het vele misbaar naar de scheidsrechter moest hij bekopen met een gele kaart.

Cristiano Ronaldo is woest nadat hij geen strafschop krijgt.

Weer Mikautadze

In de tweede helft bleef Portugal jagen op de gelijkmaker, maar het doelpunt viel aan de andere kant. António Silva schopte verdediger Luka Lochoshvili onderuit en dus ging de bal op de stip. Mikautadze schoot overtuigend zijn derde treffer van dit EK tegen de touwen.

Georgië bepaalt tegenstander van Oranje

Een ongekende verrassing was in de maak en de Georgiërs vochten - met Kvaratskhelia en doelman Giorgi Mamardasjvili als absolute uitblinkers - als leeuwen om de voorsprong te behouden. Bij Portugal was die vechtlust een stuk minder. De wissel van Ronaldo verraadde wellicht dat bondscoach Roberto Martínez ook met een nederlaag kon leven.
In de slotfase wist Mamardasjvili zich nogmaals te onderscheiden met een fantastische redding op een kopbal van invaller Nélson Semedo. De goalie van Valencia hield zijn doel schoon en is Georgië zeker van een historische achtste finale.

Turkije verslaat Tsjechen

Tegelijkertijd vond ook de andere wedstrijd in Groep F plaats. Turkije nam het in Hamburg op tegen Tsjechië. De Tsjechen moesten winnen om nog door te gaan, maar Fiorentina-middenvelder Antonin Barak bewees zijn land een slechte zaak.
In de elfde minuut pakte hij een domme eerste gele kaart en negen minuten later werd hij - ietwat zwaar - bestraft met zijn tweede na een lichte overtreding. Turkije profiteerde kort na de rust pas van het overtal. Hakan Çalhanoğlu schoot de 0-1 binnen.

17 keer geel, 2 keer rood

Ondanks het mannetje minder kwam Tsjechië na ruim een uur langszij. Tomás Soucek profiteerde van een foutje van de Turkse doelman en bracht de stand in evenwicht. In de slotfase maakte invaller Cenk Tosun, op aangeven van Orkun Kökcü de winnende treffer.
De wedstrijd zal vooral herinnerd worden door de vele overtredingen en gele kaarten. Na de wedstrijd kreeg Tomas Chory nog rood en ook meerdere Turkse spelers misdroegen zich na het laatste fluitsignaal. In totaal trok de Roemeense scheidsrechter István Kovács liefst 17 keer geel en 2 rood!

Eindstand Groep F

1. Portugal - 6 punten (+2)
2. Turkije - 6 punten (+0)
3. Georgië - 4 punten (+0)
4. Tsjechië - 1 punten (-2)

Achtste finales bekend

Georgië bezorgde Oranje met zijn overwinning bovendien een uitstekende dienst in het toernooischema. Het Nederlands elftal speelt door de laatste uitslagen in de groepsfase namelijk niet tegen Engeland, maar Roemenië. Bekijk hier alle achtste finales van dit EK in Duitsland.