Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Nederland en Frankrijk komen niet tot scoren in intens gevecht, goal Simons afgekeurd

Douwe de Vries

Geupdate 21/06/2024 om 23:30 GMT+2

Het is Frankrijk zonder Mbappé in de basis niet gelukt om van het Nederlands elftal te winnen. Beide ploegen kregen veel goede kansen, en uiteindelijk werd een van de keepers ook gepasseerd. Met een heerlijke reboundgoal dacht Xavi Simons 1-0 te hebben gemaakt tegen de vicewereldkampioen. Denzel Dumfries stond in de lijn van het schot en dat was hinderlijk buitenspel.

Xavi Simons wcht af of zijn 1-0 tegen Frankrijk geldig is

Foto: Getty Images

Koeman was niet per se genoopt om iets te wijzigen. Toch wilde hij het Franse spel (lees: Griezmann) ontregelen door voor Jeremie Frimpong te kiezen op rechts. Schouten en Reijnders waren dit keer zo de controlerende middenvelders. Tegenover de NOS gaf de bondscoach aan dat hij eigenlijk met dezelfde elf als zondag had willen beginnen. Een beetje diplomatiek zei hij met andere woorden: Joey Veerman had gewoon geen goede wedstrijd gespeeld.
Maar het posteren van Jeremie Frimpong aan de rechterkant, met Dumfries achter hem, had na 50 seconden al meteen voor de openingstreffer kunnen zorgen. Hij werd gelanceerd en met zijn snelheid was Theo Hernández gezien. De inzet van de Leverkusen wingback werd nog net gepakt door keeper Mike Maignan. Ook Frankrijk had een droomstart kunnen hebben. Net als Oranje speelde die ploeg op een hoog tempo in de eerste tien minuten. Drie minuten na de Frimpong-kans werd Bart Verbruggen getest. Griezmann kreeg opvallend veel ruimte en haalde uit van afstand. Verbruggen was, net als tegen Polen, uiterst solide bij gevaar van de tegenstander.

Het had bij wijze van spreken 3-3 kunnen staan

Wat Nederland vooral probeerde: de bal aan Frankrijk laten. Dat is de ploeg van Didier Deschamps niet gewend, het wil vooral vanuit de omschakeling gevaarlijk worden. In de Oranje-omschakeling was het dan het koppeltje Depay-Simons dat voor gevaar moest zorgen. Ze wisten elkaar wel te vinden bij de Franse zestien meter, maar tot gevaarlijke schoten richting Maignan kwam het niet.
Het heerlijke duel bleef maar bol staan van mogelijkheden. Tot twee keer toe had Griezmann, die zich weer als een soort ‘kameleon’ tussen de linies bewoog, kunnen scoren. Adrien Rabiot kreeg de bal slim bij Griezmann. Voor open doel leek hij binnen te kunnen glijden, maar hij raakte uit balans. Aan de andere kant was er Gakpo met een geplaatst schot dat maar net uit de hoek kon worden getikt door Maignan. Beide ploegen maakten gebruik van hun sterke kanten, maar ook hun zwaktes kwamen bovendrijven. Dat maakte deze wedstrijd zo enerverend en meeslepend. Na 20 minuten had het bij wijze van spreken al 3-3 kunnen staan.
picture

Frimpong mist na 50 seconden een hele grote kans

Foto: Getty Images

De storm ging even liggen. Frankrijk probeerde vooral via de zijkanten de aanval te zoeken, en bijna was dat succesvol in de 28e minuut. Marcus Thuram werd gelanceerd op rechts en de buitenspeler van Gladbach mikte over het doel van Verbruggen. Frankrijk werd sterker in het positiespel en wist Griezmann beter te vinden. Jerdy Schouten moest aan de noodrem trekken en dat kostte hem een gele kaart. Tot aan de rust werd Frankrijk de bovenliggende partij. Oranje zette matig druk en in balbezit wist het Gakpo, Memphis en Simons niet meer te vinden. Ook de zo sterk gestarte Frimpong werd nu goed bewaakt. Nederland mocht, al met al, blij zijn dat het met rust 0-0 wist te halen.

Memphis en Dumfries zijn onzichtbaar

Wat in de eerste helft vooral opviel, negatief: Memphis wist net als tegen Polen allesbehalve te overtuigen. Hij miste veel precisie wederom in de afronding en de bal kon hij nauwelijks lang bij zich houden. Koeman besloot in de rust niet in te grijpen. Ook Deschamps wachtte nog met het brengen van zijn sterspeler Kylian Mbappé. In tegenstelling tot de eerste helft was het na rust allemaal weinig verheffend. Beide ploegen hadden elkaar tactisch in de tang, en voetbalden niet meer vrijuit. In het eerste kwartier viel er eigenlijk geen echt gevaarlijke poging te noteren.
Aurelien Tchouameni had dan eindelijk een echt gevaarlijk moment. In de 62e minuut kopte hij maar net over, na een goede voorzet van Ousmane Dembélé. Eigenlijk was het voor Oranje steeds meer een kwestie van tegenhouden. De aanvallende stellingen konden niet of nauwelijks meer worden bereikt. Ook niet uit de omschakeling. Dumfries? Helemaal niet gezien…

Verbruggen redt Nederland weer, goal Xavi afgekeurd

In de 65e minuut had de ‘Frankrijk-rondo’ beloond kunnen worden. Via meerdere omwegen kwam de bal bij ‘spook’ Griezmann terecht. Een pijlsnelle handeling van Bart Verbruggen voorkwam de verdiende 1-0 voor Les Bleus. Koeman bleef maar wachten met wisselen. Terwijl je het gevoel had dat verse benen echt nodig waren.
picture

Bart Verbruggen voorkwam meerdere keren een goal van Griezmann

Foto: Getty Images

Voordat Koeman kon wisselen, was er opeens een moment van glorie voor Xavi Simons. De eerste aanval van Nederland in helft twee leverde een doelpunt op. Memphis had zijn eerste goede actie van de wedstrijd en schoot op de benen van Maignan. In de rebound was het Xavi Simons die in de rebound raak schoot. Maar meteen ging de vlag omhoog bij de assistent-scheidsrechter. Hij beoordeelde dat Dumfries in de lijn van het schot hinderlijk buitenspel stond. Na enig twijfelen ging de VAR ook mee in die beslissing.
Opnieuw koos Koeman in de slotfase voor ‘Verlosser Wout’, maar ook hij kon gewoon niet in stelling worden gebracht. Frankrijk was in de slotfase nog het fitst en scherpst. Het was aan Joey Veerman en Stefan de Vrij te danken dat Rabiot en Giroud net niet in stelling konden worden gebracht. Het laatste fluitsignaal voelde toch als een verlossing voor Oranje. Maar het zal toch lang terugdenken aan de 69e minuut. Toen Simons dacht de topfavoriet te kunnen verslaan

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP D: Nederland-Frankrijk 0-0

STAND IN GROEP A NA SPEELRONDE 2

1. Nederland - 4 punten
2. Frankrijk - 4 punten
3. Oostenrijk - 3 punten
4. Polen - 0 punten

WAAR VOLG JE EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie