Euro 2024 | Oostenrijk bevestigt dat het een buitengewoon goede ploeg heeft: 3-1 winst tegen Polen

Douwe de Vries

Geupdate 21/06/2024 om 23:22 GMT+2

Opnieuw heeft Oostenrijk laten zien wat het waard is op dit EK. Het verloor weliswaar de eerste partij tegen Frankrijk met 0-1, maar liet in die pot al zien dat het tot veel in staat is. Vanavond werd dat uitgedrukt met een overwinning tegen Polen: 3-1. Trauner, Baumgartner en Arnautović scoorde voor het Alpenland. Piatek was trefzeker voor Polen. Oranje zal straks moeten reageren op deze uitslag.

Marko Arnautović heeft 3-1 gemaakt voor Oostenrijk vanaf de stip

Polen begon afgelopen zondag tegen Oranje ook niet best. Denk aan de enorme kansen voor Cody Gakpo al in de eerste minuten. Maar tegen alle verhouding in kwam de ploeg van bondscoach Michal Probierz toen op voorsprong uit hun ultieme wapen: na 16 minuten stond het 1-1 via Adam Buska. Nu werd het slechte begin van de Polen ook afgestraft met een tegentreffer. Eerst was er een matige ingooi van ex-PSV’er Philipp Mwene. Vervolgens, in de herkansing, was zijn voorzet op Feyenoorder Gernot Trauner meer dan uitstekend. Hetzelfde kon gezegd worden van de kopbal van de centrale verdediger.

Baumgartner zet Oostenrijk op 1-2, Poolse verdedigers doen niks

Het werd meer een wedstrijd doordat het aanvallende driehoekje Piątek-Buska-Zielinski in stelling kon worden gebracht door het middenveld. Laatstgenoemde haalde kiezelhard uit in de 17e minuut, en zijn poging verdween tegen het Oostenrijkse hand van Phillipp Mwene. De VAR en scheidsrechter Halil Umut Meler zagen er niks in. Opnieuw was het een hoekschop die het doelpunt inleidde. De afgeslagen bal uit de corner belandde tegen doelpuntenmaker Trauner aan. Krzysztof Piątek twijfelde niet en schoot de bal uit de rebound hard achter Patrick Pentz. In het restant van de eerste helft had Polen het eigenlijk wel verdiend om op voorsprong te komen. Zielinski was wederom dichtbij maar trof de sterk keepende Pentz.
In de 59e minuut, toen Oostenrijk overigens flink het overwicht had, was daar het moment waar heel voetbalminnend Polen naar uitkeek. Robert Lewandowski maakte zijn eerste minuten op dit EK. Maar Oostenrijk schrok daar allesbehalve van, en bleef doorgaan met fraaie aanvallen produceren. Wat heet: Christoph Baumgartner kwam na een heel slim overstapje van Arnautovic alleen voor doelman Pentz te staan. De Poolse verdedigers stonden er bij en keken er naar. Niets stond de middenvelder van Leipzig in de weg om Oostenrijk op 1-2 te schieten.

Baumgartner zet Oostenrijk op 1-2, Poolse verdedigers doen weinig

Eerder 1-4 voor Oostenrijk dan 2-3 voor Polen

Eigenlijk kon Lewandowski niks uitrichten. Zijn enige ‘wapenfeit’ was een gele kaart. Polen ging wat meer risico’s nemen en schoof op op de Oostenrijkse helft. Uit een tegenaanval van Oostenrijk werd Marko Arnautović onderuit gehaald door Szczęsny. Hoewel de daaropvolgende strafschop wel een hele zware straf was. Marko Arnautović faalde niet vanaf de stip en zorgde voor interlandgoal 35. Gecontroleerd en gedecideerd speelden de Oostenrijkers de wedstrijd uit. Het was eerder wachten op een 1-4 dan een 2-3. Maar dat werd Polen bespaard. Zo kon Konrad Laimer in een leeg doel binnenschuiven, maar verdween de bal net naast.

Alleen een wonder kan de Oost-Europeanen nog redden om derde te worden. Oostenrijk en Nederland lijken maandag uit te gaan maken wie tweede wordt in poule A. En Oranje heeft echt nog niet zomaar gewonnen van deze sterke ploeg.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP D: Polen-Oostenrijk 1-3

0-1 Gernot Trauner (9')
1-1 Krzysztof Piatek (26')
1-2 Christoph Baumgartner (66')
1-3 Marko Arnautović (78')