Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Oranje-kamp spreekt van ‘wanprestatie’, mogelijke tegenstander in achtste finale kan heel sterk zijn

Douwe de Vries

Geupdate 25/06/2024 om 23:39 GMT+2

Hoe nu verder na het echec tegen Oostenrijk? Wat dat kan je de 2-3 nederlaag toch wel noemen. Er was al weinig vertrouwen na de moeizame potten tegen Polen en Frankrijk. Maar nu zal de Koeman-equipe ook moeten vrezen voor een hele sterke tegenstander in de knock-out. Het Oranje-kamp spreekt inderdaad van een ‘wanprestatie’. Koeman: “Al stel je vijf verdedigers op, zo red je het tegen niemand.”

Ronald Koeman zat niet rustig op de bank tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk

Foto: Getty Images

“Jij vindt het een wanvertoning?”, vroeg Koeman eerst nog verbolgen aan NOS-journalist Jeroen Stekelenburg. Maar na enig ‘aandringen’ kon ook de bondscoach dit niet meer ontkennen. Vooral op de eerste helft kon je dit zeer negatieve etiket plakken. Koeman zag dat zijn ploeg niet doordekte en de bal binnen mum van tijd kwijt was. Ook laakte hij het gebrek aan communicatie binnen zijn ploeg. En ja, er is maar een iemand eindverantwoordelijk voor zo’n wanprestatie- en vertoning. En dat is de bondscoach zelf. “Inderdaad, de tegenstander heeft het vanavond heel goed gedaan. Maar uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk voor deze prestatie.”


Of Koeman nu al reden genoeg ziet om flink in te grijpen? In de basis bijvoorbeeld. "Ik ga het eerst allemaal proberen te analyseren. We gaan eerst praten met spelers om te kijken wat zij ervan vinden. Ik ben ook nog niet op het moment aangekomen om rigoureus te gaan ingrijpen. De puntjes op de ‘i’ moeten duidelijk gezet worden. Zowel als we de bal hebben, als wanneer we die niet hebben."

Veerman staat pers nog niet te woord, Jerdy Schouten doet dat wel

Ook Jerdy Schouten schoof aan bij de nationale omroep. Zijn verklaring voor de ‘Oostenrijkse rondo’ in de eerste helft? "We kregen de druk er niet goed op. Het veld werd heel groot. Uiteraard hebben we heel veel beelden behandeld van Oostenrijk voorafgaand, maar de druk kregen wij er niet op."
Daarnaast sprak de PSV-middenvelder dat dit een ‘wake-up call’ moet zijn. “We gaan elkaar ongetwijfeld de waarheid zeggen. We weten dat we gewoon veel beter moeten dan dit, we zijn stuk voor stuk niet achterlijk.” Uiteraard is iedereen ook benieuwd naar het verhaal van de schlemiel van de avond: Joey Veerman. De PSV-collega van Schouten werd na 35 minuten van het veld gehaald. Hij heeft de media nog niet te woord gestaan.

Veel scenario's liggen open: wie wordt de tegenstander van Oranje in de achtste finale?

Het positieve van vanavond: Nederland is wel gewoon door. Al heeft de derde plek in de poule wel gevolgen voor de sterkte qua tegenstander. Het is nog niet duidelijk wie Nederland nu gaat treffen in de achtste finales. Wat vaststaat is dat Nederland een groepswinnaar gaat treffen. Wie dat is, is ook afhankelijk van de klassering van beste nummers drie. De scenario’s uitgelegd:
Spanje (de winnaar van poule B), de winnaar van poule C en de winnaar van poule E zijn mogelijke tegenstanders in de achtste finales. Engeland, Denemarken en Slovenië maken nog kans op de eerste plek in groep C. In groep E zijn Roemenië, België, Slowakije en Oekraïne nog in de race voor de eerste plek.
Er zijn in totaal vijftien mogelijke combinaties met de vier beste nummers drie. Laten we aannemen dat Kroatië, als nummer drie van poule B met slechts twee punten, afvalt. Dan blijven er nog vier mogelijkheden over.
In dat scenario ontloopt Oranje Spanje (winnaar van poule A) en Portugal (winnaar van poule F). De mogelijke tegenstanders zijn dan: de winnaar van poule C (met Engeland) of de winnaar van poule E (met België), beide aan de zwakkere rechterkant van het schema zonder Spanje, Duitsland en Portugal.
picture

Wellicht wordt Engeland een tegenstander van Oranje in de achtste finale

Foto: Getty Images

Het is heel wat gepuzzel en gespeculeer. Simpel gezegd komt het er ook gewoon op neer, dat Oranje het zichzelf een stuk makkelijker had kunnen maken door een goed resultaat tegen Oostenrijk. Al kan een bekend toernooicliché van stal worden gehaald: om kampioen te worden moet je van iedereen kunnen winnen.

WAAR VOLG JE EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie