Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Oranje wordt met neus op de feiten gedrukt door Oostenrijk van Rangnick, 2-3 verlies in knotsgekke partij

Douwe de Vries

Geupdate 25/06/2024 om 22:35 GMT+2

Het Nederlands elftal zal flink geschrokken zijn na de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk. Zeker in de eerste helft werd het compleet ondersteboven gelopen, en via een eigen doelpunt van Malen werd het 0-1. Gakpo en eindelijk Memphis leken de boel recht te kunnen breien. Hun treffers werden weggepoetst door Schmid (1-2) en Sabitzer (2-3). Oranje eindigt zodoende als derde in de poule.

Oostenrijk won met 3-2 van Oranje door een goal van Sabitzer

Foto: Getty Images

Oranje en Koeman waren er nog zo voor gewaarschuwd. Een Oostenrijk dat fel begint en met tactische ‘Ralf Rangnick-foefjes’ de tegenstander verrast. De ‘Godfather van de Gegenpressing’ probeerde zich gisteren tegenover de NOS zich nog in de underdogpositie te manoeuvreren. “Individueel is Nederland bijna net zo goed bezet als Frankrijk. Ook als je kijkt wie er bij Oranje soms niet spelen en op de bank zitten. Dan moet je daar je petje voor afnemen.”
Sommige mannen waarvoor Rangnick zijn petje afnam stonden vanavond dan wel aan de aftrap. Oranje wist zich al geplaatst, en Koeman wilde sommige jongens nog eens bekijken. Denk aan Donyell Malen, de man die normaal invalt in het Nederlands elftal die dan scoort. Hij stond er dan nu eens in. Samen met Geertruida en Veerman. Laatstgenoemde verloor zijn plek na het matige optreden tegen Polen. Voor eigenlijk alle nieuwe jongens in de basis werd het geen gelukkige avond.

Malen schiet de bal achter Verbruggen

Na een al ijzersterk begin van Oostenrijk, die constant linksbuiten- en back Romano Schmid en Alexander Prass wisten te vinden, was het na zes minuten raak voor het Alpenland. Uitgerekend Donyell Malen zorgde voor alweer het zevende eigen doelpunt dit toernooi. Opnieuw stond Prass vogelvrij aan de linkerkant en Malen probeerde de voorzet eruit te halen. In plaats daarvan verdween zijn touchering achter Bart Verbruggen. Het was een meer dan verdiende voorsprong voor Oostenrijk. Bij Koeman zag je het stoom soms uit de oren komen. Het eerste gevaar voor Nederland kwam via Reijnders. De op tien gestarte AC Milan-speler raakte de bal verkeerd en doelman Pentz redde simpel.
Een veel grotere kans was er toen Reijnders zelf iemand wegstuurde. Namelijk schlemiel Donyell Malen. Oog in oog met Pentz hobbelde zijn inzet maar net naast. Na 32 minuten had Koeman genoeg gezien. Joey Veerman leed ongekend veel balverlies en, heel pijnlijk voor hem, na ruim een halfuur spelen was het einde wedstrijd. Xavi Simons werd nu op tien gezet en Reijnders schoof een linie naar achteren naast Jerdy Schouten. Echt meer grip op de wedstrijd leverde dit niet op. Vlak voor rust was er namelijk nog een enorme kans voor Marko Arnautović op 2-0. Bart Verbruggen liet opnieuw zien een uitstekende doelman te zijn. Hij tikte de bal net op tijd weg bij de oud FC Twente-speler.

Oranje komt goed uit de kleedkamer, Gakpo maakt gelijk


Tegen het einde van de eerste helft waren er al wat meer oplevingen. Schouten was eerst dichtbij en Memphis leek zijn eerste treffer van het toernooi te maken. Zijn boogkopbal belandde tegen de paal. In de rust zal Koeman ongetwijfeld tekeer zijn gegaan. Hij verwachtte een reactie van zijn ploeg en die kwam er gelijk. Geertruida werd in helft twee de meer vrijstaande man in de opbouw. Na een onderschepping van de Feyenoord-libero bereikte hij Cody Gakpo. De man die in Qatar het net telkens wist te vinden voor Oranje, bevrijdde Nederland met de 1-1. Na een echte Gakpo-actie op links passeerde hij heel fraai Pentz in de kruising.
picture

Gakpo maakt de 1-1 tegen Oostenrijk

Foto: Getty Images

Echt een stuk beter had Oranje de zaakjes voor elkaar, dit ook na enkele tactische omzettingen van Koeman dus. Oostenrijk wil met de Gegenpressing natuurlijk vroeg druk zetten, en Koeman koos ervoor de ploeg van Rangnick vroeger op te vangen. Daarnaast ging het Nederlands elftal meer uit van eigen balbezit en zo kwam het wel degelijk tot gevaar. De ‘schande’ van de eerste vijfenveertig minuten was al weggepoetst. Maar ja: heel veel slechter kon het ook niet.
Maar eigenlijk uit het niets werd Oranje weer overbluft door de Oostenrijkse flanken. De eerste echt gevaarlijke voorzet van Florian Grillitsch kon vogelvrij binnengekopt worden door Romano Schmid. De inzet van de Wolfsburg-speler leek nog door Stefan de Vrij van de lijn te kunnen worden gehaald. Maar de centrale verdediger werkte de bal juist nog harder het doel in. Geen eigen doelpunt dit keer. Onbegrijpelijk was de achterstand in ieder geval, omdat Oranje zich echt aan het herpakken was in helft twee. Overigens was er bij deze tegentreffer een negatieve rol voor doelpuntenmaker Cody Gakpo. Hij hoorde Schmid te dekken, maar was veel te laat om de buitenspeler af te stoppen.
Nederland kon weer van vooraf aan beginnen. En zag ook nog eens een van de beste spelers van Oostenrijk, Konrad Laimer van Bayern, invallen. Ook Koeman wisselde tweemaal: Van de Ven en Wijnaldum kwamen erin voor Aké en Reijnders. Oranje ging zo opbouwen met drie verdedigers.

Ook Wout Weghorst kan nederlaag niet voorkomen

En ook werd het weer tijd voor ‘stormram Wout’, een van de vele bijnamen van Weghorst. Zijn inbrengen had meteen effect. Bij een standaardsituatie kopte hij perfect door op Memphis. Hij zorgde voor zijn verlossende goal dit EK. Al moest de VAR erbij gehaald worden om hem definitief goed te keuren. Om onbegrijpelijke redenen zag scheidsrechter Kruzliak een handsbal bij de 2-2. Maar na bestudering van de beelden bleek dat het gewoon een loepzuiver doelpunt was. 2-2 en Oranje ging opeens weer vol voor de winst.
picture

Memphis maakt de 2-2 tegen Oostenrijk, VAR corrigeer

Foto: Getty Images

Maar opnieuw een wending in deze rollercoaster van een wedstrijd. Wederom wisten de Oostenrijkers de flanken goed te benutten, en dit keer was het Marcel Sabitzer van Dortmund die de bal in de korte hoek achter Verbruggen schoot. Onbegrijpelijk wederom. Want Oranje had de zaken zo goed voor elkaar. In het Olympiastadion toonde Oostenrijk ook gewoon de lessen van effectiviteit.
Het nieuwe slotoffensief werd bijna weer succesvol via ‘verlosser Wout’. Zijn kopbal na een voorzet van Memphis zeilde maar net over. Zes minuten kwam er bij, en nog wat door een Oostenrijkse blessure, maar de ploeg van Rangnick trok de zege over de streep. Er is werk aan de winkel. Veel werk.

UITSLAG EK VOETBAL, GROEP D: Nederland-Oostenrijk | 2-3

0-1 Malen (6')
1-1 Gakpo (47')
1-2 Schmid (59')
2-2 Depay (75')
2-3 Sabitzer (80')

STAND IN GROEP D NA SPEELRONDE 3, eindstand

1. Oostenrijk - 6 punten
2. Frankrijk - 5 punten
3. Nederland - 4 punten
4. Polen - 1 punt

WAAR VOLG JE EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie