Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Subliem Zwitserland doet Italië machteloos ogen - Freuler en Vargas beslissen burenruzie

Matthijs Klerkx

Geupdate 29/06/2024 om 19:54 GMT+2

Zwitserland is het eerste land dat zich op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland heeft geplaatst voor de kwartfinales. De Zwitsers versloegen hun Italiaanse zuiderburen in het Olympiastadion in Berlijn en hadden op een korte fase in de tweede helft na de complete controle over de wedstrijd. In de kwartfinale wacht Engeland of Slowakije als tegenstander.

Freuler deed het land waar hij al jaren speelt enorm veel pijn

Foto: Getty Images

In aanloop naar het eerste kwartfinaleduel had de Zwitserse middenvelder Remo Freuler, die al jaren in Italië speelt bij achtereenvolgens Atalanta Bergamo en Bologna, al aangegeven niet bang te zijn van La Squadra Azzurra. Waarom dat zo was, bleek al heel snel.
De Zwitsers hadden vanaf het eerste fluitsignaal de controle over de tweestrijd en lieten het Italië van bondscoach Luciano Spalletti, die met zes wissels opnieuw zijn complete opstelling had gewijzigd, eruit zien als een heel erg slecht ingespeeld elftal.
De overmacht werd in de eerste helft beloond door een goal van diezelfde Freuler, die met links de Italiaanse doelman - en hun beste speler van dit toernooi - Gianluigi Donnarumma klopte.

Vrije vogel Vargas

De sluitpost van Paris Saint-Germain had kort na rust ook geen antwoord op een heerlijke krul van Ruben Vargas, die in het strafschopgebied compleet ongestoord zijn gang kon gaan na eerder eenvoudig Italiaans balverlies via Nicolò Fagioli.
In het vervolg kwam Italië nog twee keer dicht bij een aansluitingstreffer; Fabian Schär trof zijn eigen doelpaal, waarna de Italiaanse spits Gianluca Scamacca ook het aluminium raakte.
Ook een tactische, aanvallende wissel van Spalletti zette geen zoden aan de dijk voor de titelverdediger; Italië ging roemloos onderuit, Zwitserland treft in de kwartfinales de winnaar van het duel tussen Engeland en Slowakije.

UITSLAG EK VOETBAL, achtste finales: zwitserLAND-italië | 2-0

1-0 Remo Freuler (37')
2-0 Ruben Vargas (46')

WAAR VOLG JE EURO 2024?

Al het nieuws rondom EURO 2024 en het Nederlands elftal volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie