Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Nederland ontloopt inderdaad Zweden - treft nu Zuid-Afrika in geliefd Sydney

Kevin van Nunen

Geupdate 03/08/2023 om 14:21 GMT+2

Het is Nederland op het WK vrouwenvoetbal inderdaad gelukt Zweden te ontlopen in de achtste finales. Als winnaar van groep E neemt Nederland het zondag om 04:00 uur onze tijd op tegen de nummer twee van poule G. Tegenstander is het verrassende Zuid-Afrika, dat in blessuretijd keihard toesloeg met de 2-3 om het tegenvallende Italië zonder pardon uit het toernooi te kieperen.

Nederland krijgt zijn zin: naar Sydney, geen Zweden en een wedstrijd tegen Zuid-Afrika

Foto: Getty Images

Er was het Oranje van Andries Jonker veel aan gelegen om tegen Vietnam volop te scoren. Dat lukte, met maar liefst zeven treffers. Vooral Esmee Brugts maakte indruk met twee mooie afstandsschoten. Klus geklaard, groepswinst binnen en even afwachten. Wie wordt de tegenstander bij de laatste zestien?
Het liep voor het Nederlands elftal zoals gehoopt, want Zweden won met 2-0 van Argentinië en werd eerste in de poule, maar wie werd nummer twee en dus de volgende tegenstander? Dat werd niet Italië, maar het energiek voetballende Zuid-Afrika dat volop speldenprikken uitdeelde tijdens de afsluitende groepswedstrijd.
Benedetta Orsi leek met een kolderiek eigen doelpunt in de eerste helft al de ondergang van Italië in te leiden. De verdedigster lette niet op bij een terugspeelbal, trapte iets te hard en zag de bal tot haar grote schrik achter de eigen keepster in het doel belanden.

Zuid-Afrika slaat toe in blessuretijd

De voorsprong was daarmee verdwenen, maar het kon nog erger toen Hildah Magaia het energieke Zuid-Afrika zelfs op voorsprong zette. Dat duurde echter niet lang, want met haar tweede doelpunt redde Arianna Caruso voorlopig het WK van Italië. 2-2 was voldoende om als nummer twee door te stoten.
Het bleef echter geen 2-2. Sterker nog, Zuid-Afrika sloeg toe op het best denkbare moment... namelijk in de blessuretijd. Thembi Kgatlana was het eindstation van de zoveelste snelle tegenaanval en hoefde de bal uit een strakke voorzet vanaf de flank slechts nog in het doel te plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan. De vreugde bij Zuid-Afrika was uiteraard groot en dit keer kon Italië niet meer terugslaan.
Zuid-Afrika zet nu verrassend koers naar Sydney voor de achtste finale van het WK, dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld. Oranje belegde voor de aftrap een trainingskamp in Sydney en wilde niets liever dan terugkeren naar die wereldstad. Die motivatie wierp tegen Vietnam zijn vruchten af.

Wanneer is Nederland - Zuid-Afrika?

De aftrap van Nederland - Zuid-Afrika is zondag om 04:00 uur 's ochtends. Dit vervelende tijdstip heeft alles te maken met het feit dat de organisatie er bij het inroosteren vanuit was gegaan dat de Verenigde Staten de poule zou winnen. Dat liep dus anders.
De winnaar treft in de kwartfinale vervolgens Zwitserland of Spanje.

Dit zijn de achtste finales op het WK vrouwenvoetbal 2023

Zwitserland - Spanje
Nederland - Zuid-Afrika
Japan - Noorwegen
Zweden - Verenigde Staten
Engeland - Nigeria
Colombia - Jamaica
Australië - Denemarken
Frankrijk - Marokko

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie