Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Baloise Belgium Tour | Op zoek naar opvolger Mathieu van der Poel op gevarieerd parcours in België

Yorrith Haan

Gepubliceerd 11/06/2024 om 14:17 GMT+2

De voorbereidingskoersen voor de Tour de France zijn momenteel in volle gang bezig. Een van die koersen op de kalender in juni is de Baloise Belgium Tour. Vorig jaar zegevierde Mathieu van der Poel. Wie kan hem dit jaar opvolgen? Het parcours is in ieder geval weer erg veelzijdig en uitdagend te noemen.

Baloise Belgium Tour | Philipsen verslaat Jakobsen na spectaculaire openingsrit

Het Critérium du Dauphiné, de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Slovenië en de Baloise Belgium Tour. De wielerkalender zit in juni, zo vlak voor de Nationale Kampioenschappen, propvol. Op woensdag 12 juni start de Ronde van België, zoals de koers in de volksmond ook wel wordt genoemd.

Parcours

Op dag een staat er voor de renners een tijdrit van zo’n twaalf kilometer op het programma. De beproeving tegen de klok vindt plaats in Beringen. Daarmee begint de Baloise Belgium Tour direct met een serieuze krachtmeting. De tijdrit is immers altijd een belangrijke graadmeter voor het klassement.
Op dag twee trekt het peloton naar Knokke-Heist, inmiddels een vertrouwde plek in de wedstrijd. De renners komen in de buurt van de Ardennen, maar de echt pittige heuvels bewaart de organisatie nog voor later in de week. Een grote kans op een sprint in Knokke-Heist, maar dan wel voor de sterkere sprinters. De laatste meters lopen namelijk wat op.
Ook in de rit van vrijdag worden de echte Ardennenheuvels nog gemeden, maar wel staat er het eerste klimwerk op de planning. Enkele kuitenbijters zullen ervoor zorgen dat de rit niet zomaar zal uitmonden in een massasprint. Wordt het wellicht een rit voor de aanvallers?
De koninginnenrit staat gepland op de zaterdag. Dan koerst het peloton in en rondom Durbuy. Eindelijk is het tijd voor de Ardennen. De renners rijden deze dag enkele lokale rondjes en betwisten in totaal liefst negentien beklimmingen. Direct vanuit de start is het klimmen geblazen, dus van een rustige aanloop is zeker geen sprake. Valt het klassement hier in een definitieve plooi?
De slotrit wordt verreden in Brussel, de hoofdstad van België. Normaliter zou je stellen dat het een toetje voor de sprinters is, maar dat is vandaag zeker niet zomaar een uitgemaakte zaak. De rit is nog behoorlijk lastig, maar de sprintersploegen zullen er vermoedelijk wel alles aan doen om deze etappe te laten eindigen in een massasprint.
picture

Brabantse Pijl | Cosnefroy verslaat Teuns en Wellens in sprint, Van den Berg gokt en verliest

Kanshebbers

Vorig jaar kroonde Mathieu van der Poel zich tot de heerser in België. De Nederlander staat dit jaar niet aan het vertrek van de rittenkoers. Benoit Cosnefroy geldt als een van de favorieten. De Fransman was dit jaar nog winnaar van de Brabantse Pijl en was ook ooit al eens tweede in de Amstel Gold Race. Rune Herregodts keert met vertrouwen terug uit de ZLM Tour, Jasper Stuyven is een sterke sprinter die eveneens een heuvel kan overleven en ook Alax Aranburu, Soren Waerenskjold, Quinten Hermans en Aurélien Paret-Peintre verdienen een eervolle vermelding.
Ook sterke tijdrijders moeten worden meegenomen in het lijstje der favorieten. Zo maken de Nederlanders Daan Hoole en Mick van Dijke, maar ook Edoardo Affini een kans. Team Visma | Lease a Bike heeft daarnaast nog Per Strand Hagenes in de gelederen, een erg sterke en veelzijdige Noor.
De sprinters zijn goed vertegenwoordigd in de Baloise Belgium Tour. Zo staan onder meer Jasper Philipsen, Tim Merlier, Olav Kooij en Fabio Jakobsen aan het vertrek. Merlier en Kooij boekten ritzges in de Giro d'Italia, dus ze zakken met goed vorm af naar België. Dat wordt smullen!
picture

Giro d’Italia | Olav Kooij doet het! – Pakt zijn eerste ritzege in grote ronde na machtige sprint

Eurosport-favorieten

****Benoit Cosnefroy
***Aurélien Paret-Peintre, Soren Waerenskjold
**Rune Herregodts, Per Strand Hagenes, Jasper Stuyven, Alex Aranburu, Quinten Hermans
*Mick van Dijke, Daan Hoole, Edoardo Affini

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en HBO Max jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie