Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van België | Philipsen pakt sterk de zege, Wærenskjold behoudt de leiding

Mathieu HIlgersom

Geupdate 14/06/2024 om 17:28 GMT+2

Jasper Philipsen heeft op overtuigende wijze de derde etappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. In Scherpenheuvel-Zichem was de Belg, die een dag eerder nog als tweede eindigde achter Tim Merlier, de beste in de massasprint. Olav Kooij kwam als tweede binnen.

Ronde van België | Philipsen pakt sterk de zege, Wærenskjold behoudt de leiding

Zeven renners kozen al vroeg in de etappe voor de aanval. Lindsay De Vylder, Diego Pablo Sevilla, Yorben Lauryssen, Stijn Appel, Quentin Bezza, Stijn Daemen en Jago Willems bouwden een mooie voorsprong op. De sprintersploegen controleerden echter in het peloton en lieten het zevental niet te ver weglopen.
Toen Alpecin-Deceuninck gas gaf op de Kerkstraat viel het peloton uiteen. Dit kwam mede door de gladde kasseien waardoor renners weggleden en anderen werden opgehouden.

Paniek

Het leidde tot paniek bij enkele sprinters en klassementsmannen die achterop waren geraakt. Het was het begin van een onrustige fase met meerdere aanvallen. Pas twintig kilometer later was het peloton weer compleet. Met nog iets meer dan 30 kilometer te gaan, hadden zij ook de overgebleven vluchters te pakken.
Precies op tijd voor de gouden kilometer, waarin Uno-X het initiatief nam. Het had succes. Søren Wærenskjold won alle drie de sprints en pakte negen belangrijke seconden om zijn leiderstrui nog een dagje langer te houden.

Kerkstraat

Tijdens de tweede passage van de Kerkstraat ging het tempo opnieuw omhoog, maar voor een schifting zorgde het dit keer niet. Fabio Jakobsen zat toen al niet meer in het peloton. De Nederlander was betrokken bij een valpartij en raakte te ver achterop.
In de straten van Zichem moest een massasprint de beslissing brengen. Daarin kreeg Philipsen de optimale steun van zijn ploeg. De Belg kwam precies op tijd aan kop en won met meer dan een fietslengte voorsprong.
Olav Kooij moest van te ver komen, maar eindigde desondanks nog als tweede. Gerben Thijssen werd derde, voor Tim Merlier.

Zaterdag

De Baloise Belgium Tour gaat zaterdag verder in de Ardennen. De start en finish ligt in Durbuy.

Uitslag Baloise Belgium Tour, rit 3: Turnhout-Scherpenheuvel (188 km)

1. Jasper Philipsen - 4:06:20
2. Olav Kooij - zt.
3. Gerben Thijssen - zt.
4. Tim Merlier - zt.
5. John Degenkolb - zt.

Voorlopig algemeen klassement Baloise Belgium Tour na rit 3

1. Søren Wærenskjold - 8:18:54
2. Mathias Vacek - + 0.11
3. Rune Herregodts - + 0.22
4. Alec Segaert - + 0.23
5. Jasper Stuyven - + 0.25

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en HBO Max jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie