Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Derek Gee verschalkt favorieten en pakt eerste grote zege uit loopbaan in Les Estables

Menno Waebeke

Geupdate 04/06/2024 om 17:45 GMT+2

Derek Gee heeft zijn eerste grote overwinning uit zijn loopbaan binnen. De 26-jarige Canadees versloeg onder meer Romain Grégoire en toptalent Lukas Nerurkar tijdens de derde etappe van het Critérium du Dauphiné. Gee maakte de afgelopen twee seizoen al vaker indruk, maar een grote zege bleef voorlopig uit. De klimmer is door zijn etappezege ook direct de nieuwe leider in de Franse wielerronde.

Dauphiné | Derek Gee verschalkt favorieten en pakt eerste grote zege uit loopbaan in Les Estables

De rit van dinsdag leek met zijn 2800 hoogtemeters op de door Magnus Cort Nielsen gewonnen tweede etappe. Vanaf de start liepen de wegen omhoog en de strijd om de vroege vlucht was pittig. Uiteindelijk lukte het Harry Sweeny, Rémy Rochas en Nicolas Prodhomme om een verschil te maken met het peloton.
Datzelfde peloton werd niet veel later opgeschud door een valpartij van een van de favorieten op de eindwinst. Primoz Roglic maakte contact met het asfalt en moest de etappe met een kapotte broek uitfietsen. Grote schade leek de Sloveen gelukkig bespaard te blijven.
De drie koplopers waren niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven en dat gevoel werd versterkt door de oversteek van een vierde vluchter uit het peloton. Christopher Juul-Jensen sloot aan bij de vluchters en met zijn vieren werd de voorsprong weer wat groter.

fransman en canadees op slotklim

Zelfs aan het begin van de slotklim naar Les Estables had de kopgroep nog een klein gaatje, maar op een kleine drie kilometer van de meet moesten ze zich toch gewonnen geven. Het was daarna vooral kijken naar de grote namen. Wie ging als eerste aan? Was het Evenepoel, Roglic, Jorgenson of Hart?
Nee, het waren Gee en Romain Grégoire die een stevige pijl afvuurden in de laatste kilometer. Lang leek de jonge Fransman er met de overwinning vandoor te gaan, maar de sterke Gee kwam er in extremis nog overheen. De smaakmaker uit de Giro d'Italia van 2023 heeft daarmee eindelijk zijn eerste World Tour-zege te pakken.

dagUITSLAG

  • 1. Derek Gee - 44:22:18
  • 2. Romain Grégoire - z.t.
  • 3. Lukas Nerurkar - +0.03
  • 4. Giulio Ciccone - z.t.
  • 5. Harold Tejada - z.t.

ALGEMEEN KLASSEMENT

  • 1. Derek Gee - 11:45:20
  • 2. Magnus Cort - +0.03
  • 3. Romain Grégoire - +0.04
  • 4. Primoz Roglic - +0.07
  • 5. Matteo Jorgenson - +0.09

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie