Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Niets te doen aan Primoz Roglic – Sloveen wint in gele trui tweede rit op rij

Matthijs Klerkx

Geupdate 08/06/2024 om 18:10 GMT+2

Een loodzware voorlaatste etappe in het Critérium du Dauphiné was een prooi voor Primoz Roglic. De Sloveen pakte op de zesde dag van de Franse rittenkoers het geel over van Remco Evenepoel en won een dag nadien in diezelfde trui op Samoëns 1600. Matteo Jorgenson kon goed mee in de sprint, maar delfde net het onderspit. Roglic kan deze wedstrijd voor een tweede keer bijschrijven op zijn erelijst.

Dauphiné | Niets te doen aan Primoz Roglic – Sloveen wint in gele trui tweede rit op rij

De eerste aankomst bergop had het Critérium du Dauphiné op zijn kop gezet. Geletruidrager Remco Evenepoel moest op de flanken van Le Collet d’Allevard de rol lossen bij onder andere Primoz Roglic. De Sloveen won en pakte het geel over.
Een dag later richting Samoëns 1600 kon het zomaar weer anders zijn. Onderweg stond aanvankelijk het klassieke trio Col des Saisies-Col des Aravis-Col de la Colombière gepland, maar vanwege wegwerkzaamheden konden de laatste twee niet beklommen worden.
Dus werd het enkel de Saisies, de beklimming waar Floyd Landis in de Tour de France van 2006 uit de dood opstond – al wisten we spoedig waar dat aan zou liggen. Toegevoegd in de finale werd de Col de la Ramaz, voor men de onuitgegeven aankomst moest betwisten.
picture

Dauphiné | Primoz Roglic wint etappe en pakt het geel af van aangeslagen Remco Evenepoel

Spaanse furie

Een grote groep met daarbij onder andere Koen Bouwman, maar ook erkende klimmers zoals Warren Barguil, Guillaume Martin en Marc Soler, scheidde zich af en reed zich onderweg naar een voorsprong van een viertal minuten op het peloton.
In de natte weersomstandigheden bleek vooraan Soler, die op net iets minder dan vier minuten van Roglic stond in het algemeen klassement, de sterkste bergop. De Spanjaard van UAE Team Emirates liet de tegenstand ver achter zich en kon de ritzege ruiken.
Op de top van de Col de la Ramaz bedroeg de voorsprong van Soler op het peloton namelijk vijf en een halve minuut. In de vallei richting de slotklim deed met name Bob Jungels zijn best om de achterstand van gele trui Roglic flink te verkleinen.

Sloveense timing

Aan de voet van de slotklim was Soler al niet meer de drager van de virtuele gele trui. In het peloton ging het rap bergop, waarbij Evenepoel al vroeg moest lossen. De wittetruidrager en nummer twee in de rangschikking zou zijn podiumplek normaliter kwijtraken.
Giulio Ciccone viel met nog zeven kilometer te rijden aan, maar werd gauw bijgehaald door de troepen van BORA-hansgrohe. Het zorgde er wel voor dat enkel nog Aleksandr Vlasov over was voor Roglic. Vooraan ging de kaars van Soler langzaam uit; hij kroop naar boven op de vreselijk steile slotklim.
Op twee kilometer van het einde was de Spanjaard eraan voor de moeite. Vlasov trok met zijn extreem lange kopbeurt opnieuw de sprint aan voor kopman Roglic. Die wachtte versnellingen van Santiago Buitrago en Oier Lazkano af, voor hij zelf zijn eindschot inzette. Matteo Jorgenson kwam nog in de buurt, maar de Sloveen won voor de tweede dag op rij.

Uitslag Critérium du Dauphiné, rit 7: Albertville-Samoëns 1600 (155 km)

1. Primoz Roglic – 4:29:16
2. Matteo Jorgenson – zt.
3. Giulio Ciccone - + 0.02
4. Oier Lazkano – zt.
5. Derek Gee – zt.

Algemeen klassement Critérium du Dauphiné na rit 7

1. Primoz Roglic – 21:16:50
2. Matteo Jorgenson - + 1.02
3. Derek Gee - + 1.13
4. Aleksandr Vlasov - + 1.56
5. Carlos Rodríguez - + 1.58

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie