Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Decathlon-AG2R La Mondiale heeft kleur op de wangen: ook Andrea Vendrame wint!

Edward Swier

Geupdate 24/05/2024 om 17:49 GMT+2

Jarenlang was Decathlon-AG2R La Mondiale letterlijk een beetje een kleurloze ploeg, maar met de toevoeging van Decathlon als hoofdsponsor is er veel veranderd. Niet alleen is het shirt veel krachtiger blauw, er wordt ook duidelijk beter gepresteerd. In deze Giro won Valentin Paret Peintre al een rit. En Ben O'Connor gaat ook best lekker. Andrea Vendrame was bovendien vrijdag de grote man.

Giro d'Italia | Decathlon-AG2R La Mondiale heeft kleur op de wangen: ook Andrea Vendrame wint!

Zijn vader verbood hem als jongeling te gaan koersen, zijn moeder streek de hand over haar hart. En dus is Andrea Vendrame (29) inmiddels toch alweer wat jaartjes prof. En met succes. In Sappada boekte de Italiaan zijn vijfde profzege, waaronder zijn tweede in de Giro. Ook in 2021 pakte hij een ritoverwinning. Vorig jaar moest hij afstappen vanwege een positieve covid-test.
Vendrame, die de omgeving van Udine tot zijn trainingsgebied mag rekenen, was de gelukkigste van uiteindelijk 20 vluchters die deze dag kleurden. Hij koos het juiste moment voor zijn aanval, in een afdaling nota bene. En bleek natuurlijk ook de benen te hebben.

Demarrages

Wie er al vroeg bij was voor de televisie-uitzending beleefde een enerverend begin van de middag, met demarrages, demarrages en nog meer demarrages. De eerste uren van de etappe was vol spektakel. In de wetenschap dat er zaterdag een serieuze bergetappe gepland staat en het woord zondag aan de sprinters is, had driekwart van het peloton vrijdag nog een laatste mogelijkheid om zich te onderscheiden. Het duurde dan ook heel lang voor de verschillende geledingen binnen het peloton het eens waren met de samenstelling van de kopgroep.
Waar sommigen liefst twee uur lang hadden gestreden om meer dan 15 tellen voorsprong te nemen, keerde plots de rust in de hoofdmacht terug. Er waren koppen geteld, plannen gesmeed en kansen afgewogen en opeens had iedereen er – voor zolang het duurde – vrede mee.

Twintig man

Uiteindelijk kreeg een twintigtal renners de zegen: Alaphilippe, Plapp, Narvaez, Hermans, Vendrame, Paleni, Stuyven, Theuns, Sanchez, Plapp, Bais, Tratnik, Van Dijke, Tarozzi, De Pooter, De Marchi, Valgren, Steinhauser, Honore en Velasco.
In het gezelschap renners die al een rit hadden gewonnen, en een aantal die er al eens net naast hadden gegrepen. Zij waren, oordeelden de experts, duidelijk in het voordeel. Immers, wie het zoet der zege al geproefd heeft, staat er net even wat relaxter in en durft te gokken waar anderen zich krampachtig focussen op het onvermijdelijke: dat ook deze dag de meesten niet winnen. Toch, ging de winst naar iemand die deze Giro nog niet had gescoord.

Darmen

Op de Sella Valcalda, de tweede echte klim van de dag, nam een zestal afstand. Met name Alaphilippe liet zich maar niet beteugelen. Narvaez, Hermans, Vendrame, Steinhauser en Sanchez waren even enthousiast. Plapp, die last van zijn darmen had, herpakte zich en voegde zich nog voor de top bereikt was bij het sextet.
Vendrame koos, terwijl de regenjasjes nu toch echt aan moesten, juist de afdaling voor een solo. Die bleek succesvol, omdat hij zich ook in de slotklim naar Sappada niet meer liet verschalken. Ook Georg Steinhauser, twee dagen terug nog winnaar, kreeg de kloof niet meer gedicht. Het past in het seizoen van Decathlon-AG2R La Mondiale, de ploeg die plots (en niet alleen in de Giro overigens) zoveel meer kleur op de wangen heeft.

Val Thomas

De klassementsrenner besloten de slotklim ook aan te grijpen tot wat armworstelen. Een onhandige beweging van Geraint Thomas, die te lang achterom keek, zorgde even voor opwinding, maar klassementsleider Tadej Pogacar besloot direct na Thomas' val tot een niet-aanvalsverdrag, tot opluchting van Ineos vanzelfsprekend.
picture

Giro d'Italia |Thomas maakt in finale een foutje en valt hard op het asfalt, maar keert wel terug

Waar kijk je?

Niets lijkt Tadej Pogacar nog in de weg te staan om de 107de Giro d'Italia te winnen. De Sloveen lijkt vanaf Oropa tot aan Rome La Maglia Rosa te gaan dragen, wie wint er in de slotweek? Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk via Eurosport en discovery+ of Pogacar inderdaad zijn eerste Giro kan winnen! Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie