Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | “Ik kom hier nog een keer terug om zelf te winnen” - Jasper Philipsen

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 12/04/2023 om 13:30 GMT+2

Jasper Philipsen is een van de beste sprinters ter wereld, maar de Belg mag ondertussen ook bestempeld worden als een man voor de klassiekers. De renner van Alpecin-Deceuninck werd knap tweede in Parijs-Roubaix achter zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel. Philipsen won eerder in het voorjaar al de Scheldeprijs en Brugge-De Panne.

Parijs-Roubaix | Geniet van vreugde bij Van der Poel en Philipsen, leef mee met verdriet Degenkolb

Philipsen maakte in de Hel van het Noorden grote indruk bij de wielerfans. Van der Poel soleerde naar zijn eerste zege in Parijs-Roubaix en daarachter was Philipsen de enige renner die Van Aert kon volgen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck klopte uiteindelijk Van Aert in de sprint op de wielerbaan van Roubaix.
picture

Scheldeprijs | Jasper Philipsen wint overtuigend de sprint in Schoten

Parijs-Roubaix

Philipsen balde twee keer flink zijn vuisten op de piste. Een eerste keer voor de winnende Van der Poel en een tweede keer voor zijn eigen tweede plek. Philipsen kon zijn geluk niet op en in een interview met Wielerflits beschrijft hij zijn ongekende prestatie. “We zijn één en twee, als ploeg kunnen we niet heel veel beter. Deze Parijs-Roubaix gaat me lang bijblijven.”
Jumbo Visma leek de beste ploeg in de klassiekers te zijn, maar Alpecin-Deceuninck heeft tot op heden twee van de drie monumenten gepakt. Tel daarbij op ook nog de twee zeges van Philipsen in de klassiekers Scheldeprijs en Brugge-De Panne. Philipsen geeft aan dat de ploeg heel trots kan zijn: “Ik zeg niet dat we het team van deze klassieke periode zijn, maar we zijn wel super tevreden en trots.”
Het had zomaar gekund dat Philipsen samen met Van der Poel en Van Aert ging sprinten om de overwinning in Parijs-Roubaix. Philipsen zat namelijk op een klein gaatje van de twee coureurs tot Van Aert ongelukkig lek reed op de laatste kasseienstrook.
“In de finale hebben we niet gesproken over een sprint op de wielerbaan in Roubaix. We droomden daar niet over. Om eerlijk te zijn is er weinig mogelijkheid om dan te praten.”
picture

Brugge-De Panne | Philipsen wint sprint van Kooij na waaierspektakel

Van der Poel

Philipsen had veel mooie woorden over voor zijn ploegmakker Van der Poel. “Mathieu is menselijk en geen alien, maar hij is wel een supersterke wielrenner. Er is niemand die een bocht kan rijden als hij. Mathieu is samen met Tadej Pogacar en Wout van Aert de top drie van de wereld in de klassiekers.”
“Je weet dat die drie iets extra’s hebben, waar ze ook komen. Het moment waarop je weet dat ze gaan en je zo hard mogelijk moet fietsen om hen te volgen. Ook nu was duidelijk dat Mathieu en Wout de sterkste mannen in koers waren. Zij hadden de beste benen op de cruciale punten. Voor mij was het bijna onmogelijk om te volgen.”
picture

Parijs-Roubaix | Bekijk in samenvatting hoe Van der Poel wint - duel met Degenkolb en Van Aert

Val Degenkolb

Philipsen en Van der Poel kwamen in de finale van Roubaix ongelukkig in botsing met John Degenkolb. Degenkolb viel als enige en kon een zege in het Franse monument afschrijven. De Duitser reed weer eens een supersterke koers en was daarom ook ontroostbaar toen hij over de finish kwam.
Philipsen geeft aan niet precies te weten wat er gebeurde. “John wilde ook net voorbij, maar dat wil je niet. Ik heb na afloop mijn excuses aangeboden, maar ik geloof niet dat we iets verkeerds hebben gedaan. Geluk is ook een factor in Parijs-Roubaix en dat was aan onze kant.”
picture

Tirreno-Adriatico | Philipsen sprint naar zege na magistrale lead-out van Van der Poel

Seizoen

Philipsen reed dit seizoen nog maar vijftien koersdagen, maar dit was volgens de Belg bewust zo gepland. “Ik kies mijn momenten dit jaar, want dat houdt me fris. Zware koersen als de E3 Classic en de Ronde van Vlaanderen heb ik bijvoorbeeld overgeslagen.”
“Mathieu en ik hebben ook een goede voorbereiding op hoogte gedraaid. We zijn nu eerste en tweede geworden in Parijs-Roubaix. Ik hoop zelf de komende jaren nog een extra stap in mijn ontwikkeling te zetten. Ik kom hier nog een keer terug om zelf te winnen.”

WAAR KIJK JE?

Het gekletter over de keien is verleden tijd, vanaf nu zorgen de kuitenbijters voor wielerjolijt! Via Eurosport en discovery+ mis je geen enkele heuvel van de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie