Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Abruzzo | Fotofinish biedt duidelijkheid - Enrico Zanoncello klopt Matteo Malucelli in sprint

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 09/04/2024 om 15:41 GMT+2

Er was een fotofinish voor nodig – en een bijbehorend stel arendsogen – om uit te wijzen wie de eerste rit in de Giro d’Abruzzo won. Na een chaotische finale, waarin slag om slinger werd gedemarreerd, mondde het in de straten van kustplaats Pescara toch uit op een sprint. Enrico Zanoncello versloeg landgenoot Matteo Malucelli en mocht de eerste leiderstrui aantrekken.

Giro d’Abruzzo | Fotofinish biedt duidelijkheid - Enrico Zanoncello klopt Matteo Malucelli in sprint

Parijs-Roubaix ligt achter de rug en dat betekent dat een deel van het peloton zich focust op rust, een ander deel van de wielerwereld de heuvelklassiekers in haar hoofd heeft en een restant haar zinnen zet op de eerste grote ronde van het jaar: de Giro d’Italia, natuurlijk compleet live te volgen via Eurosport, discovery+ en met name ook Eurosport.nl!
De Giro d’Abruzzo vormt het eerste van twee Italiaanse delen in voorbereiding op La Corsa Rosa. In de voorgaande jaren was die eer weggelegd voor de Giro di Sicilia, maar met de teloorgang van de Siciliaanse rittenkoers kwam er een plaats vrij.
De Abruzzen stapten in als regio en dat was voor het eerst sinds het eerste decennium van deze eeuw; destijds was het een meerdaagse koers die met name bestemd was voor Italiaanse beloften. Namen als Oscar Mason, Aleksandr Kuschynski en Luca Ascani stonden op de erelijst: u merkt het, voor de echte Italofiel en de fijnproever bestemd dus.

Bekende – en minder bekende - namen

Niet alleen de Abruzzen keerden terug in koers. Dat gold ook voor Adam Yates. De nummer drie van de afgelopen Tour de France en winnaar van de openingsrit in het Baskenland viel in de UAE Tour en hield er een hersenschudding aan over. Voorzichtigheid was dus geboden, de Emiraten-ploeg koos voor een rentree in Italië.
De eerste etappe van Vasto naar Pescara zou er eentje worden die waarschijnlijk voor de sprinters bestemd zou zijn. Echter lag er op weg naar de Adriatische kuststad met de klim naar Chieti een redelijk lastige helling op het parcours en deden we in volle finale ook nog een uitstapje naar Spoltore. U weet wel, van de Killer van Spoltore, Danilo Di Luca.
Acht renners kleurden de vlucht, waarbij de bekendste naam die van Matteo Spreafico was. Het niveauverschil in dit peloton was dermate groot dat de ploegen met favorieten geen angst hadden voor een grote vluchtersgroep, zoals dat in de belangrijke koersen vaak wel het geval is.

Chaos tot de streep

Na de klim richting Chieti bleef vooraan een drietal over: Diego Bracalente (Team Colpack Ballan), Tommaso Dati (Biesse-Carrera) en Andrea Guerra (Zalf Euromobil Fior). Zij hadden een minuut voorsprong op het peloton, waar het een beetje chaotisch was.
Vanuit het peloton versnelde de 19-jarige Jan Christen van UAE Team Emirates op weg naar Spoltore. Terwijl de Zwitser de koplopers bij haalde, kwam ook de rest van de grote groep aansluiten. Een spervuur aan aanvallen volgde, waarbij enkel Valerio Conti van Team Corratec-Vini Fantini ook daadwerkelijk loskwam.
Vier renners reden met een kleine voorsprong Pescara binnen, waarbij Alexey Lutsenko en Diego Ulissi de belangrijkste namen waren. Onder de rode vod was het alsnog een Gruppo Compatto, waarna een sprint volgde. Daarin bleek Enrico Zanoncello van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè de snelste.

Uitslag Giro d’Abruzzo rit 1, Vasto-Pescara:

1. Enrico Zanoncello – 3:38:41
2. Matteo Malucelli – zt.
3. Manuel Peñalver – zt.
4. Max Kanter – zt.
5. Nicklas Pedersen – zt.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie