Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Sicilië | Voorbereiding op de Giro met lokale topfavoriet – een preview

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 10/04/2023 om 15:06 GMT+2

Dinsdag gaat op het meest zuidelijke eiland van Italië de Ronde van Sicilië van start. Vier dagen koers over het bergachtige eiland zonder aankomst bergop: de Sicilianen hebben het voor elkaar gekregen. Wat mogen we allemaal verwachten van deze ronde en wie zijn de favorieten? Je leest het hier!

Ronde van Sicilië | Siciliaan Damiano Caruso slaat dubbelslag in koninginnerit op de Etna

Terwijl we nog maar halverwege de aprilklassiekers zijn, komt ook de Giro d’Italia stapje voor stapje dichterbij. De Tour of the Alps en de Ronde van Romandië volgen nog als ultieme voorbereiding, maar een eerste krachtmeting volgt tijdens de Ronde van Sicilië.
Deze week vindt de vijfde editie van deze wedstrijd plaats, al moeten we daarbij zeggen dat de tweede editie niet doorging. Brandon McNulty was de eerste die zich winnaar van de Siciliaanse rittenkoers mocht noemen, waarna de beste Siciliaanse renner aller tijden Vincenzo Nibali zich op positie 1 zette in 2021. Om de cirkel rond te maken was het de laatste overwinning uit zijn carrière. Vorig jaar was zijn vriend – en tevens lokale topper – Damiano Caruso primus.
picture

Vorig jaar maakte Caruso in zijn thuiskoers nog deel uit van de Italiaanse selectie

Foto: Eurosport

Het parcours

Op het eiland waar de vulkaan Etna de toeristische trekpleisters vormt naast steden als Palermo en Catania en pittoreske kustplaatsen als Cefalù, Agrigento, Messina en Taormina heeft de wedstrijdorganisatie deze keer een parcours uitgetekend zonder echte aankomst bergop.
Op de eerste dag trekken de renners naar de zuidkust, om daar aan te komen in het mythische Agrigento. De tijd van Grieken, Carthagen en Romeinen is nog volop terug te zien in deze stad die bovenop een heuvel ligt. Bijzondere plaatjes van onder meer de Valle dei Templi (vallei van de tempels) zullen getoond worden terwijl de renners een pittige slotklim afwerken.
Als wij zeggen dat Riccardo Riccò in 2008 en Diego Ulissi hier in 2020 wonnen – maar ook Luc Leblanc hier in 1994 wereldkampioen werd – weet u genoeg: de explosieve types gaan hier om de zege strijden. Een dag later, wanneer we tussen Canicatti en Vittoria gaan zien wie ‘La Vittoria’ grijpt, zal het waarschijnlijk tussen de sprinters beslecht worden.
picture

In 2008 klopte 'de Cobra' Riccardo Riccò concurrenten Danilo Di Luca en Davide Rebellin in Agrigento

Foto: dpa

De Etna

Cefalù zal op dag drie ruimschoots aan bod komen tijdens de uitzending, let u dan goed op, wanneer de renners vanuit Enna – het middelpunt van Sicilië – richting Termini Imerese rijden. Ook daar wacht een klein slotklimmetje, een echt Italiaans arendsnest richting het stadscentrum.
De slotdag is het zwaarst. Je kunt geen Ronde van Sicilië hebben zonder de Etna, maar de vulkaan biedt deze keer geen plaats voor een aankomst bergop. Ze rijden tot aan Due Monti, op 1.600 meter hoogte. In volle finale bepalen de klim naar Culmine di Scorciavacca (10 kilometer aan 6 procent) en de afdaling richting finishplaats Giarre de eindwinnaar van deze ronde.

De deelnemers en favorieten

In een ronde als deze is het vaak een beperkt groepje dat om de zege kan strijden. Waarom? Omdat het verschil in niveau qua deelnemende teams enorm is. Met Bahrain-Victorious, Astana Qazaqstan Team, Intermarché-Circus-Wanty, Team Jayco AlUla en UAE Team Emirates doen er slechts vijf World Tour-ploegen mee.
De favorieten zijn dan ook met name daar te zoeken. Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) won vorig jaar deze ronde en de 35-jarige renner komt uit Ragusa, een plaatsje in het zuidoosten van Sicilië. Hij is de te kloppen man in zijn thuiskoers.
Concurrentie komt met name van UAE Team Emirates, met George Bennett en Rafal Majka. Bij Astana is het de vraag of Alexey Lutsenko hier echt met klassementsambities start, aangezien hij ook alle heuvelklassiekers rijdt. Met Louis Meintjes en Simone Petilli neemt ook Intermarché twee puike klimmers mee naar het zuiden van Italië.
picture

In 2021 was de Ronde van Sicilië de laatste zege voor de 'Haai van de straat van Messina' Vincenzo Nibali

Foto: Eurosport

Eurosport-favorieten

**** Damiano Caruso
*** Alexey Lutsenko, Rafal Majka
** George Bennett, Miguel Eduardo Flórez, Louis Meintjes
* Vincenzo Albanese, Walter Calzoni, Simone Petilli, Sébastien Reichenbach

Waar kijk je?

De Ronde van Sicilië is compleet te volgen via Eurosport en discovery+. Mis geen enkele kilometer van de ronde van het meest zuidelijke gedeelte van Italië en maak jezelf klaar voor de Giro d’Italia!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie