Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Zwitserland | Zware editie met Almeida, Skjelmose en Uijtdebroeks ter ere van Gino Mäder

Menno Waebeke

Geupdate 10/06/2024 om 20:38 GMT+2

De Ronde van Zwitserland staat dit jaar in het teken van de vorig jaar overleden Gino Mäder. De organisatie schotelt de renners een pittig parcours voor. Onder anderen Cian Uijtdebroeks, Matias Skjelmose, Egan Bernal, Isaac Del Toro en João Almeida staan aan het vertrek. Lees alles over de rittenkoers in deze voorbeschouwing.

Ronde van Zwitserland | Remco Evenepoel bewijst eer aan overleden Gino Mäder met geweldige solo

Editie 2023

Vorig jaar werd de Ronde van Zwitserland natuurlijk overschaduwd door het drama rondom Mäder. De renner van Bahrain-Victorious kwam heel zwaar ten val in de vijfde etappe en bezweek een dag later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.
De zesde etappe werd vervolgens geannuleerd, maar daarna stapten de renners toch weer op de fiets. Remco Evenepoel won de zevende etappe en in de afsluitende tijdrit stelde Skjelmose de eindwinst veilig.
picture

Ronde van Zwitserland | Matthias Skjelmose wint etappe 3


Parcours

Op zondag 9 juni trappen we af met een proloog van 4,8 kilometer in de hoofdstad van Lichtenstein, Vaduz. Vorig jaar was de openingstijdrit met 12,7 kilometer een stuk langer. Stefan Küng was in eigen land destijds nipt sneller dan Evenepoel.
Na de proloog zijn er kansen voor de heuvelspecialisten. Het parcours is zeker niet vlak, maar de sterke snelle mannen hebben deze rit met rood omcirkeld. Voor de finish moet dan wel de beklimming van de Regenberg worden overleefd.
Voor de sprinters valt er weinig te halen in Zwisterland, want ook in de tweede etappe is het klimmen geblazen. De finish in Rüschlikon kent een finish van 700 meter met een gemiddelde stijging van ruim 7 procent. Kansen voor de puncheurs!
picture

Ronde van Zwitserland | Felix Gall soleert naar dubbelslag - Evenepoel toont veerkracht


Streep door (deel van) Koninginnenrit

Daarna houdt het klimmen eigenlijk ook niet meer op. De derde etappe eindigt op de Gotthardpass (8,1 km aan 7,0%), de vierde etappe finisht in Cari (10,5 km aan 8,1%). Rit vijf zou de koninginnenrit moeten worden, maar de vele sneeuwval op de Nufenenpass zette daar een streep door. Het is nog niet helemaal duidelijk wat het alternatief wordt voor de zware bergetappe.

Klimmen en tijdrijden

De Ronde van Zwisterland wordt afgesloten met een pittig slotweekend. Op zaterdag moet het peloton twee keer over de steile Col de la Croix (3,8 km aan 8,8%). De tweede passage vand de klim in Villars-Sur-Ollon van bijna 8 kilometer komt daar dan nog eens vrolijk achteraan.
De meerdaagse wordt afgesloten met een tijdrit in datzelfde Villars-Sur-Ollon. Geen tijdrit voor de pure specialisten dus, want ook op zondag eindigen we bergop.
picture

Ronde van Zwitserland | Ayuso wint de koninginnerit

Titelverdediger present

De winnaar van vorig jaar wil natuurlijk zijn titel graag verdedigen in Zwitserland. Mattias Skjelmose liet eerder dit seizoen met een podiumplaats in de Ronde van het Baskenland zien dat het met de vorm wel goed zit.
De grootste uitdager lijkt uit het kamp van UAE Team Emirates te komen. João Almeida moet in de Tour de France zijn kopman Tadej Pogacar bijstaan, maar mag hier voor eigen kans gaan. Hij krijgt de talentvolle Isaac del Toro met zich mee, die zonder druk wel eens kan verrassen.
picture

Tour Down Under | Mexicaans toptalent Isaac Del Toro verrast sprinters met verschroeiende aanval

Revanche voor Visma?

Enric Mas draait net als vorig jaar een steady seizoen, zonder grote uitschieters. De Spanjaard werd zesde in de Tour de Romandie, vijfde in de Ronde van Catalonië en twaalfde in de Tirreno-Adriatico. Er zal dus nog wat bij moeten voor Mas om mee te dingen om de eindzege.
Visma-Lease a Bike kan in dit rampseizoen wel een succesje gebruiken. Cian Uijtdebroeks viel uit in de tweede week van de Giro d'Italia, maar als de jonge Belg hersteld is kan hij samen met Wilco Kelderman en Attila Valter wellicht voor wat positief nieuws zorgen.
picture

Giro d'Italia | Reef over uitvallen Uijtdebroeks: "Cian is er helemaal kapot van"


Britse alleskunner

Tijdens de Tour de France van 2023 werd Tom Pidcock dertiende in het algemene klassement. We zien hem liever voor etappes strijden, maar het geeft aan dat de Brit van INEOS zich ook prima kan melden in de strijd om de leiderstrui.
Richard Carapaz kreeg onlangs te horen dat hij als regerend kampioen niet voor Ecuador naar de Olympische Spelen mag. Is de kopman van EF Education Easy-Post van die klap hersteld? Dan is het eeen gevaarlijke klant voor de winst.
Andere outsiders waarvan we verwachten dat ze zeker gaan meedoen, maar te kort komen voor de eindoverwinning zijn Egan Bernal (INEOS), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Emanuel Buchmann (BORA), Einer Rubio (Movistar) en Eddie Dunbar (Jayco AlUla)

Sprinters

Er staan ondanks de vele hoogtemeters ook een paar rappe mannen aan de streep. Zo wil Arnaud De Lie zich voorbereiden op zijn debuut in de Tour en vindt Thibau Nys steeds meer uit waar hij toe in staat is.
Ook Mark Cavendish, Cees Bol, Vincenzo Albanese, Jordi Meeus, Andrea Paqualon, Bryan Coquard, Marijn van den Berg, Pascal Ackermann en Tobias Lund Andresen staan op de startlijst.

Eurosport-favorieten

**** Mattias Skjelmose
*** João Almeida, Cian Uijtdebroeks
** Enric Mas, Isaac del Toro, Richard Carapaz
* Tom Pidcock, Egan Bernal, Einer Rubio, Wilco Kelderman

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?



Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie