Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Zwitserland | Mattias Skjelmose wint gedenkwaardige editie na spectaculaire tijdrit, Juan Ayuso dagwinnaar

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 18/06/2023 om 17:16 GMT+2

Juan Ayuso won de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland tussen Sankt Gallen en Abtwil. Op het 26 kilometer lange, heuvelachtige parcours klopte de Spanjaard van UAE Team Emirates concurrenten Remco Evenepoel en Mattias Skjelmose. De eindzege in de Zwitserse rittenkoers ging naar de 22-jarige Deen van Trek-Segafredo.

Ronde van Zwitserland | Mattias Skjelmose wint gedenkwaardige editie na spectaculaire tijdrit

Een memorabele Ronde van Zwitserland zou deze 86ste editie helaas altijd blijven, door het overlijden van Gino Mäder daags na zijn vreselijke val in de afdaling van de Albulapass op weg naar La Punt.
In de laatste 26 kilometer van de Zwitserse World Tour-koers, een individuele tijdrit tussen Sankt Gallen en Abtwil – en dus ook tussen de kantons Sankt Gallen en Aargau, zou worden beslist wie de eindzege ging pakken. Mattias Skjelmose had acht tellen voor op Felix Gall, achttien op Juan Ayuso en met Remco Evenepoel op 46 seconden was ook de wereldkampioen op de weg nog niet kansloos.

Zwitserse klokproef

Kasper Asgreen zette als eerste een richttijd neer met 33 minuten en één seconde. Europees kampioen tegen de klok en thuisrijder Stefan Bissegger was de eerste die onder de tijd van de Deen dook; met 32:48 was hij dertien seconden sneller dan de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen.
Wout van Aert kwam in de buurt van de tijd van Bissegger, maar kon de Zwitser ook niet kloppen: vijf tellen was het verschil tussen de twee, in het voordeel van de renner van EF Education-EasyPost.

Deense precisie

Dan gingen de klassementsrenners van start. Nummer vier Remco Evenepoel – Belgisch kampioen in het klokproevenwerk – zette de snelste tussentijd neer bij het eerste meetpunt, maar zag dat nummer drie Juan Ayuso hem niet veel ruimte gaf.
Al bij diezelfde eerste tijdmeting was de Spanjaard virtueel geletruidrager, zowel Felix Gall – zoals verwacht – als Mattias Skjelmose kende geen beste dag. Op de beklimming van de Oberwaldstrasse toonde Evenepoel zich sterk, hij liep zestien seconden uit op de snelste tijd van Bissegger.
Ayuso was echter nog bijna zes seconden sneller dan de kopman van Soudal Quick-Step. Echter bleek dat Skjelmose zijn tijdrit subliem had ingedeeld, want aan het tweede tussenpunt hoefde hij slechts tien tellen toe te geven op de talentvolle Spanjaard.
In de afdaling naar de finish in Abtwil gaf de 22-jarige Deen niets meer toe op Ayuso. Sterker nog: Skjelmose ging nog een seconde rapper naar beneden. De Spanjaard van UAE Team Emirates won – na de betreurde etappe richting La Punt – zijn tweede rit in deze Zwitserse rittenkoers, de eindzege (zijn eerste op World Tour-niveau) was voor Skjelmose. Achter de drie getalenteerde podiumbeklimmers werd Wilco Kelderman knap vierde in het eindklassement.

Uitslag achtste etappe (Sankt Gallen-Abtwil)

1. Juan Ayuso – 32:25
2. Remco Evenepoel - + 0.08
3. Mattias Skjelmose - +0.09

Eindstand Ronde van Zwitserland

1. Mattias Skjelmose – 21:17:19
2. Juan Ayuso - + 0.09
3. Remco Evenepoel - + 0.45
4. Wilco Kelderman - + 2.09
5. Romain Bardet - + 2.41
6. Rigoberto Urán - + 2.47
7. Cian Uijtdebroeks - + 3.04
8. Felix Gall - + 3.25
9. Dylan Teuns - + 4.29
10. Harold Tejada - + 4.57

Waar kijk je?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie