Ronde van Zwitserland | Vollering bergop de allerbeste - wint eerste etappe in sterk bezette ronde

Wian  Slendebroek

Geupdate 15/06/2024 om 14:22 GMT+2

Demi Vollering heeft met overmacht de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Even leek het spannend toen ze ver voor de finish al zonder ploeggenoten kwam te zitten, maar ook in haar eentje was Vollering de sterkste. Op een kilometer van de streep reed ze weg van Gaia Realini, die al tevreden leek met plek twee.

Ronde van Zwitserland | Vollering bergop de allerbeste, wint eerste etappe in sterk bezette ronde

De etappe met start en finish in Villars-Sur-Ollon was een atypische etappe. De etappe was met nog geen 60 kilometer ultrakort. Ondertussen moesten de vrouwen wel de Col de la Croix beklimmen. Met de top op 1.778 meter zal het voor veel vrouwen de hoogste beklommen top van het jaar worden. Het vrouwenpeloton trekt niet vaak het absolute hooggebergte in.
Op de eerste klim reed de Zwitserse Elise Chabbey weg. Chabbey, die in een vorig topsportleven als kanovaarster uitkwam op de Olympische Spelen, had het niet alleen op de punten voorzien. Ze wilde ook de dagoverwinning pakken. De vrouw die dit jaar vierde werd in Luik-Bastenaken-Luik en in 2021 al een etappe pakte in de Ronde van Zwitserland had een maximale voorsprong van bijna drie minuten.

Alleen

Demi Vollering kwam al vroeg alleen te zitten op de slotklim. De renster van SD-Worx moest met 5 kilometer te gaan haar laatste knecht, Mischa Bredewold, laten gaan. Dat leek de kansen van eenzame vluchter Chabbey goed te doen, maar Gaia Realini verhoogde het tempo.
De kleine klimspecialiste demarreerde uit de groep en kreeg Nederlands kampioene Demi Vollering mee in haar wiel. Samen reden ze ver weg van hun concurrenten en steeds dichter bij de koploopster. Met anderhalve kilometer te gaan, kwamen de twee klimgeiten aan bij Chabbey.
Bij het ingaan van de laatste kilometer vond Vollering het welletjes geweest. Ze reed kinderlijk eenvoudig weg van Realini, die 23 seconden later over de streep kwam. Chabbey werd beloond met een derde plek op 49 seconden.

UITSLAG Ronde van Zwitserland, Rit 1: Villars-sur-ollon - Villars-sur-ollon (58 KM)