Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Simac Ladies Tour | Annemiek van Vleuten rijdt laatste kilometers van haar carrière in Arnhem

Kevin van Nunen

Geupdate 11/08/2023 om 15:20 GMT+2

Annemiek van Vleuten heeft de Simac Ladies Tour uitgekozen als de laatste koers in haar carrière. De veertigjarige verschijnt nog één keer aan de start in Nederland en sluit haar carrière vervolgens af in Arnhem, waar de laatste etappe van deze rittenkoers. Dit alles staat te gebeuren op 10 september.

WK wielrennen | Bekijk vanuit de lucht hoe Van Vleuten zittend beslissende aanval plaatst

Van Vleuten won in haar rijke loopbaan alles wat er te winnen valt en werd steeds beter naarmate de jaren verstreken. De afgelopen twee seizoenen won ze vijf van de zes te rijden grote ronden. Slechts Demi Vollering slaagde erin om Van Vleuten te verslaan.
Dit gebeurde recent tijdens de Tour de France Femmes, waarin Vollering het spreekwoordelijke stokje overnam van de tot dan toe onverslaanbare Van Vleuten. Het afscheid van de sport staat hier los van, want Van Vleuten was altijd van plan om na dit seizoen te stoppen.
picture

Tour de France Femmes | Van Vleuten na baaldag op Tourmalet - "Demi was van ander niveau vandaag"

Aftellen geblazen

Dat ze dit seizoen grotendeels in de regenboogtrui reed, was een ongelooflijk lekker toetje. Van Vleuten deed vorig jaar het onmogelijke door met een gebroken elleboog de WK-wegrace in Wollongong te winnen, na een even late als prachtige zittende demarrage.
Maar nu is het aftellen geblazen. Behalve de WK-wegrace in Glasgow staan nog slechts de Tour of Scandinavia en de Simac Ladies Tour voor Van Vleuten op het programma. Beide wedstrijden vormen geen groot doel meer, behalve genieten. De rittenkoers op eigen bodem start in Ede en finisht in Arnhem.
picture

Tour de France Femmes | Ruzie tussen favorieten, Van Vleuten en Vollering weigeren samen te werken

Symbolisch afscheid

De rensters krijgen op de slotdag onderweg naar Arnhem een ‘selectief parcours’ voorgeschoteld dat tot de sprint van een uitgedund peloton kan leiden. Precies dit gebeurde in 2019 en 2021, toen Chiara Consonni en Marianne Vos de dagzege pakten. De finale is gepland op de Zijpendaalseweg, waarna Van Vleuten definitief afstapt en met wielerpensioen gaat.
“Het is heel symbolisch om daar afscheid te nemen. In 2007 reed ik er voor Therme-Skincare als gastrenster. Toen was ik wel na één dag al uit koers, omdat ik in Limburg na een valpartij niet meer in koers was”, aldus Van Vleuten. “Ik denk dat dit een mooie manier is om afscheid te nemen, waarbij ik er ook zonder stress van kan genieten.”
picture

Tour de France Femmes | Van Vleuten: “Ben teleurgesteld over eigen niveau”

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie