Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over Kop | Van der Poel ver verwijderd van topvorm in Tirreno - "Van Aert is verder"

Menno Waebeke

Geupdate 15/03/2023 om 11:30 GMT+1

De Tirreno-Adriatico maakte veel wielervolgers weer een stuk wijzer over de vorm van de beste renners van de wereld. Primoz Roglic maakte grote indruk met drie etappezeges en de eindwinst, Fabio Jakobsen won eindelijk weer eens een massasprint en Mathieu van der Poel moet nog flinke stappen gaan maken in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. De mannen van Kop over Kop bespreken alle ins en outs.

Tirreno-Adriatico | Philipsen sprint naar zege na magistrale lead-out van Van der Poel

De Tirreno-Adriatico was een week van de rentree. Primoz Roglic keerde voor het eerst terug op de fiets na zijn vervelende valpartij in de Vuelta a España en Fabio Jakobsen keerde terug aan de top van het sprintersgilde met zijn eerste World Tour-zege van het jaar.
"Jakobsen was in het begin van dit seizoen niet de oude", concludeert Jeroen Vanbelleghem. "Hij leek niet altijd zeker van zichzelf en was niet standvastig in het houden van zijn positie. Hij beweerde zelf dat hij conditioneel even sterk was, maar hij oogde een stuk minder zeker."
Volgens de Belgische commentator komt dat door het ontbreken van zijn vaste lead-out Michael Mørkøv. "Dat is de vaste man voor Jakobsen, maar hij raakte vlak voor deze koers geblesseerd en de Nederlander kreeg Bert Van Lerberghe met zich mee. "Hij verloor vaak het wiel en leek wat minder vertrouwen te hebben. Dat is misschien ook logisch als je weinig hebt samengewerkt."
picture

Tirreno-Adriatico | Jakobsen klopt Philipsen en pakt tweede sprintzege van het seizoen

Harde kop

Wie wel vanaf zijn eerste koersdag in 2023 imponeert is Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma won drie etappes en pakte het eindklassement. Volgens Jan Hermsen moet de Nederlandse ploeg serieus overwegen om Roglic naar de Tour de France te sturen. "Ik zou hem altijd meenemen."
"Hij heeft een harde kop en kan zo diep gaan. Stel je voor dat hij goed rijdt in de Giro en je neemt hem mee dan heb je dezelfde kaarten die je vorig jaar ook was. Er is geen gekker mens dan Roglic. Eerst scheert hij zijn benen niet eens en dan wint hij er opeens drie op rij."
Bobbie Traksel hoopt dat Jumbo Roglic niet eens naar Italie laat afreizen. "Hij kan beter gewoon geen Giro rijden en Wilco Kelderman daar kopman maken. Ze hebben hoe dan ook twee kopmannen nodig om het Pogacar moeilijk te maken. Dus daar moeten ze niet in twijfelen, zeker na wat Roglic nu heeft laten zien."
picture

Tirreno-Adriatico | Primoz Roglic boekt derde zege op rij en heeft eindwinst zo goed als binnen

Van Aert verder

Wie niet tevreden kan terugkijken op zijn Tirreno is Mathieu van der Poel. De Nederlander moest bergop vaak al snel afhaken, maar maakte wel indruk als lead-out van Jasper Philipsen. "Mathieu is ook iemand die het laat lopen als hij voelt dat hij niet meer kan winnen", zoekt Jeroen Vanbelleghem naar een verklaring.
"Twee keer was hij heel goed in de lead-out, maar bergop was hij wel echt veel minder dan iedereen had verwacht. Zaterdag in Milaan San-Remo kan hij wel meedoen voor de zege, want daar hoef je niet top zijn om te winnen. Maar over drie weken staat de Ronde van Vlaanderen op de rol, dus hij moet wel nog echt verbeteren. Wout van Aert is nu veel verder."
picture

Tirreno-Adriatico | "Hopelijk hier de nodige vorm opgedaan" - Mathieu van der Poel blikt vooruit

Waar kijk je?

Dit weekend ben je ook voor Milaan San-Remo bij ons aan het juiste adres. Bekijk het Italiaanse monument live op Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Ga dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie