Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tirreno-Adriatico | Philipsen sprint naar zege na magistrale lead-out van Van der Poel

Mathieu Hilgersom

Geupdate 08/03/2023 om 17:32 GMT+1

Jasper Philipsen heeft de derde etappe gewonnen in de Tirreno-Adriatico. In de rit van Follonica naar Foligno over 216 kilometer was de renner van Alpecin-Deceuninck met overmacht de beste in de massasprint. Dit had hij mede te danken aan Mathieu van der Poel die de Belg na een lange beurt aan kop perfect lanceerde.

Tirreno-Adriatico | Philipsen sprint naar zege na magistrale lead-out van Van der Poel

De etappe kende een typisch verloop voor een massasprint. Een klein groepje nam al snel de benen, maar was slechts kanonnenvoer voor het peloton. Stefano Gandin, Alessandro Iacchi, Davide en Mattia Bais reden lang voor het peloton uit.
De twee Italiaanse broers van EOLO-Kometa hielden het langste stand. Davide Bais reed daarbij voldoende punten bij elkaar om donderdag de trui van het bergklassement te mogen dragen. Op 70 kilometer van de meet had het peloton de koplopers te pakken en begon een lange opmaat naar de finale waarin weinig gebeurde.

Jumbo-Visma geeft gas

Een massasprint leek onvermijdelijk, maar daar dacht Jumbo-Visma duidelijk anders over. De ploeg gaf met de wind vanaf de zijkant flink gas en reed daardoor een groot deel van het peloton op achterstand.
Ook klassementsleider Ganna, nummer twee Lennard Kämna, Thymen Arensman en Mathieu van der Poel waren van de partij. Op vier kilometer van de finish kwam het peloton echter weer terug, mede dankzij het goede werk van Soudal-Quick Step die de slag had gemist.

Lead-out Van der Poel

Mogelijk dat de sprinttrein van Fabio Jakobsen hierdoor was ontregeld en uitgeput. De 26-jarige Nederlander die dinsdag nog won, kon dit keer geen hoofdrol spelen in de sprint.
Van der Poel deed dit wel. Op machtige wijze voerde hij het peloton aan met Philipsen in zijn wiel. Het was daarna een koud kunstje voor de Belg om zijn eerste zege van het seizoen te behalen, tot vreugde van Van der Poel die op de achtergrond het feest mee vierde.
picture

Tirreno-Adriatico | Van der Poel tevreden na indrukwekkende leadout: "Begin van vele overwinningen"

Phil Bauhaus eindigde als tweede, voor Biniam Girmay. Ook Wout van Aert sprintte mee. Hij werd zesde. Dylan Groenewegen was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Klassement

Ganna behield zijn leiderstrui. De renner van INEOS Grenadiers heeft donderdag in de wat lastigere vierde etappe een voorsprong van 28 seconden op nummer twee Kämna.

Waar kijk je?

De Tirreno-Adriatico kijk je vanaf maandag 6 maart tot en met zondag 12 maart live op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Demarreer dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie