Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tirreno-Adriatico | Roglic maakt indruk met zege in Tortoreto na valpartij Van Aert en Pidcock

Menno Waebeke

Geupdate 09/03/2023 om 16:40 GMT+1

Primoz Roglic heeft de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma - die vooraf zonder veel ambities aan de Italiaanse etappekoers begon - versloeg Julian Alaphilippe en Adam Yates op de lastige aankomst in Tortoreto. Vooraf waren de ogen bij Jumbo vooral gericht op Wout van Aert, maar die kwam in de finale hard ten val samen met Tom Pidcock.

Tirreno-Adriatico | Roglic maakt indruk met zege in Tortoreto na valpartij Van Aert en Pidcock

Drie Italianen, een Deen en een Zweed vormden de vroege vlucht van deze vierde etappe in de Tirreno-Adratico. Filippo Magli, Valerio Conti, Mads Würtz Schmidt, Zweeds kampioen Lucas Eriksson en de leider van het bergklassement Davide Bais kregen maximaal zeven minuten voorgift van het peloton.
De finale werd gekleurd door het plaatselijke rondje in Tortoreto, die drie keer verreden moest worden. Tijdens de ronde stond steeds de klim naar Tortoreto (3,1 kilometer à 7 procent) op het programma. De lastige finale bood vooraf dan ook kansen voor klassieke renners als Wout van Aert, Tom Pidcock, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel.
Tijdens de tweede ronde explodeerde de koers. Soudal Quick-step-kopman Alaphilippe viel stevig aan op een van de klimmetjes en Van der Poel moest in de achtergrond lossen. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck had duidelijk zijn topvorm nog niet gevonden in aanloop naar de belangrijke klassiekers.

Valpartij Van Aert en Pidcock

Na de klim kwam alles echter toch weer bij elkaar en dus was het wachten op de volgende passage in Tortoreto. Van der Poel werd op de eerste beklimming opnieuw vrij snel gelost en ook voor Pidcock en Biniam Girmay ging het opeens te hard. Van Aert zat wel contant alert voorin en ook zijn ploeggenoten Primoz Roglic, Wilco Kelderman en Attila Valter schoven vrij makkelijk mee in het uitgedunde peloton.
In de aanloop naar de slotklim werden we echter opgeschrikt door een vervelende valpartij. Van Aert raakte uit balans en nam de opnieuw teruggekeerde Pidcock mee in zijn val. De twee klassiekerspecialisten kusten hard het asfalt, maar leken er op het eerste gezicht zonder blessures vanaf te komen.
picture

Tirreno-Adriatico | Van Aert en Pidcock komen hard ten val in finale

Roglic de snelste

Op de slotklim was het Gianni Vermeersch die de debatten opende in Tortoreto. Door de versnelling moest leider Filippo Ganna plots lossen. Jumbo-Visma nam - ondanks de val van Van Aert - de controle weer over in het peloton. In de laatste kilometer leek Adam Yates even de sterkste benen te hebben.
De Brit van UAE Team Emirates ging de sprint hard aan, maar werd voorbij gesneld door Roglic. De Sloveen - die zijn eerste koers sinds de Vuelta rijdt - had nog wat over en spurtte overtuigend naar de zege in de Tirreno. Lennard Kämna neemt de leiderstrui over van Ganna met zes seconden voorsprong op etappewinnaar Roglic.
picture

Tirreno-Adriatico | Van der Poel na teleurstellend resultaat in rit 4 - "De slotklim was te zwaar"

Waar kijk je?

De Tirreno-Adriatico kijk je vanaf maandag 6 maart tot en met zondag 12 maart live op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Demarreer dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie